79 Πακιστανοί πρόσφυγες στο Αργοστόλι

79 πρόσφυγες υπηκοότητας Πακιστάν και δύο διακινητές εντόπισαν το Σάββατο το μεσημέρι οι Λιμενικές Αρχές Κεφαλονιάς, όταν  ιστιοφόρο σκάφος, που βρισκόταν 27 ν.μ. στα διεθνή ύδατα ανατολικά της Κεφαλονιάς προς Ιταλία (ανάμεσα Κεφαλονιά-Ζάκυνθο) εξέπεμψε SOS για ακυβερνησία του σκάφους.

Αμεσα ενημερώθηκε το ΥΕΝ και στο σημείο προσέτρεξαν διασωστικά σκάφη (ρυμουλκό και περιπολικά) του Λιμενικού Σώματος από Κεφαλονιά, Κατάκολο και Ζάκυνθο, τα φορτηγά πλοία που έπλεαν στην περιοχή «ESTRELLA» και «ZAIRA», το αλιευτικό «ΜΙΧΑΛΗΣ» και ένα ελικόπτερο.

Το ιστιοφόρο ρυμουλκήθηκε στο Λιμάνι Αργοστολίου (περίπου στις 9 μ.μ.) για να διαπιστωθεί ότι μετέφερε 81 άνδρες, εκ των οποίων 8 ανήλικα αγόρια, ενώ επέβαιναν μεταξύ αυτών και δύο διακινητές από Λετονία και Γεωργία, ηλικίας 52 και 45 ετών αντίστοιχα.

Οι διακινητές συνελήφθησαν και χθες οδηγήθηκαν (μεταγωγή) στον Εισαγγελέα Πειραιά, αφού συνελήφθησαν σε διαθνή ύδατα.

Οι 79 μετανάστες, αφού τους παρείχαν οι Αρχές τις πρώτες βοήθειες, φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης, οδηγήθηκαν στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Αγίας Πελαγίας, μέχρι την έκδοση των σχετικών εγγράφων από την Αστυνομία, προκειμένου να ακολουθήσει η προώθησή τους σε δομές φιλοξενίας ή η απέλασή τους προς την Χώρα τους.

Το ιστιοφόρο (τούρκικο), ξεκίνησε από Λιμάνι στα Παράλια της Τουρκίας με προορισμός την Ιταλία, δεν είχε κανένα νόμιμο πιστοποιητικό και αναγκάστηκε ο χειριστής (εκ των διακινητών) να εκπέμψει SOS, λόγω της ακυβερνησίας.

Για το περιστατικό, χθες το ΥΕΝ ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

Στον εντοπισμό και τη διάσωση ογδόντα ενός 81 αλλοδαπών προέβησαν μεσημβρινές ώρες χθες, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχή Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Λευκάδας και Κατακόλου πρωινές ώρες χθες, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την ύπαρξη σκάφους αγνώστων λοιπών στοιχείων με ικανό αριθμό επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κεφαλλονιάς.

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ελικόπτερο της δύναμης FRONTEX, καθώς και από παραπλέοντα πλοία και σκάφη.

Το σκάφος εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε με τη συνδρομή των Φ/Γ «ESTRELLA», «ZAIRA» και του Α/Κ «ΜΙΧΑΛΗΣ» Ν.Α. 644, καθώς και με τη συνοδεία δύο περιπολικών σκαφών και ενός ναυαγοσωστικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Οι εβδομήντα εννέα αλλοδαποί (71 άνδρες και 8 ανήλικα αγόρια), καλά στην υγεία τους, αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στον οικείο λιμένα, ενώ εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και οι δύο αλλοδαποί διακινητές τους που επέβαιναν στο σκάφος, ηλικίας 62 και 45 ετών .

Διενεργείται προανάκριση από το Λιμεναρχείο Κεφαλλονιάς.

Η άφιξη των μεταναστών στο Λιμάνι Αργοστολίου (Φωτό: Σπύρος Σακαλής)