“Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αργοστολίου έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από το Παρατηρητήριο, παρ’ ό,τι δεν είχαμε υποχρεωτικότητα να τον αποστείλουμε για έγκριση, αφού ο Δήμος μας προέρχεται από διάσπαση”.

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος του Δήμου Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, κατά την  χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την έγκριση του Προϋπολογισμού 2020 του Δήμου, περίπου 35,5 εκ. Ευρώ (ΣΗΜ.: Χθες είχαμε τριπλή Συνεδρίαση του Δ.Σ.).

Ο δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρηκε τους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας Σοφία Κουστουμπάρδη και Γεράσιμο Παυλάτο για την επιτυχημένη κατάρτιση του Προϋπολογισμού, κατά την τοποθέτησή του ενημέρωσε το Σώμα ότι “ο Δήμος Αργοστολίου ουσιαστικά έχει έλλειμμα περίπου 700.000 Ευρώ και στόχος όλων, της Δημοτικής Αρχής, των Υπηρεσιών, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι στις 31/12/2020 να καλύψουμε το έλλειμμα, με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, την είσπραξη τελών κ.λπ. να δημιουργήσουμε ένα Δήμο που να αντέχει, ένα Δήμο δυνατό που να έχει την δυνατότητα να προσφέρει καλές υπηρεσίες στους Δημότες”.

Και συνέχισε: “Ο Δήμος πρέπει γρήγορα να κάνει έργα από προγράμματα, να κάνει γρήγορα μελέτες και να επιταχύνει τις εντάξεις πολλών αναπτυξιακών έργων σε προγράμματα, αφού δεν έχει δικά του χρήματα για να κάνει χρηματοδοτήσεις. Στις 31/12/2020 πρέπει αυτό να το έχουμε πετύχει, να μην ξεφύγουμε από το στόχο. Είναι ένα στοίχημα αυτό για όλους, για το Δ.Σ. την Δημοτική Αρχή κα δημιουργήσουμε ένα Δήμο σύγχρονο, ένα Δήμο νοικοκυρεμένο”.

Ο επικεφαλής της “Ισχυρής Κεφαλονιάς” και τ. δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης, κατά την σύντομη τοποθέτησή του ανέφερε ότι: “Φίλε Θεόφιλε, χαίρομαι που ευχαρίστησες και συγχαίρεις τους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας, αλλά πρέπει να σου θυμίσω ότι οι ίδιοι υπάλληλοι συνέταξαν και τους Προϋπολογισμούς των εννέα χρόνων που ήμουν εγώ δήμαρχος Κεφαλονιάς, και που εσύ ουδέποτε ψήφισες. Συγκεκριμένα ψήφισες μόνον έναν. Εναν στους εννιά. Στο θυμίζω για να μην το ξεχνάς. Εμείς όμως σου δηλώνουμε ότι σήμερα θα ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό του Δήμου, γιατί πρέπει να προχωρήσει. Εγώ, την μόνη παρατήρηση που θα κάνω, είναι ότι ίδρωσα να βγάλω ως δήμαρχος ένα εκατομμύριο για την δημοτική οδοποιϊα μέσα στο Αργοστόλι και έχεις τα λεφτά και κάθονται. Στις 9 Μαρτίου έρχονται δεκατέσσερα αεροπλάνα και οι δρόμοι έχουν τα χάλια τους. Πρέπει να πιέσετε τον εργολάβο, (Μαρούλης) να πέσουν οι δρόμοι, γιατί σε λίγες μέρες έρχονται οι τουρίστες”.

Ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος

Ο επικεφαλής της “επόμενης μέρας” και τ. δήμαρχος Μάκης Φόρτες επισήμανε την εφαρμογή της νομιμότητας όσον αφορά τις δαπάνες που έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό για χρηματοδοτήσεις Συλλόγων και Σωματείων των Διλινάτων, γιατί επανήλθε ο κατασταλτικός έλεγχος και αυτές οι δαπάνες δεν τηρούν τη νομιμότητα, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν καταλογισμός.

Επίσης ο κ. Φόρτες, επεσήμανε ότι κάποιες δαπάνες, π.χ. “Επιχειρησιακό Σχέδιο αναβάθμισης της Σκάλας” και Μελέτες διαμόρφωσης στρατηγικής” δεν τηρούν νόμιμες εγγραφές και πρέπει να απαλειφθούν από τον Προϋπολογισμό.

Ο κ. Φόρτες συνεχίζοντας είπε ότι “ο δήμαρχος μπορεί να χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό φτωχό και μίζερο, πρέπει η Δημοτική Αρχή να δει τα 110 εκατομμύρια του ΕΣΠΑ της ΠΙΝ που κάθονται και φωνάζουνε, χορεύουνε δίπλα μας και μεις δεν τα ακουμπάμε. Χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα”.

Και συνέχισε: “Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Μελέτες για έργα υπάρχουν έτοιμες, ακόμα και από τον καιρό του Καλαφάτη. Πρέπει να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε”.

Στην ερώτησή του σχετικά με σχετική εγγραφή στον Προϋπολογισμό για τη Μισθοδοσία Υπαλλήλων της ΚΕΔΗΚΕ, ο δήμαρχος απάντησε ότι για δύο μήνες, οι υπάλληλοι της ΚΕΔΗΚΕ θα πληρωθούν από το Δήμο Αργοστολίου, εφόσον, ο προϋπολογισμός της Επιχείρησης δεν έχει εγκριθεί από το Δήμο Ληξουρίου (πρέπει να εγκριθεί και από τους τρεις Δήμους Αργοστόλι-Ληξούρι-Σάμη), και έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό προκειμένου να πληρωθούν οι υπάλληλοι.

Μάλιστα  ο κ. Μιχαλάτος ενημέρωσε ότι χθες είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ληξουρίου Γιώργο Κατσιβέλη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα εγκρίνει μέρος του Προϋπολογισμού της ΚΕΔΗΚΕ, στο σημείο που αφορά την καταβολή της Μισθοδοσίας των υπαλλήλων της.

Ο Αλέξανδρος Παντελειός (Κεφαλονιά-Νησί για όλους) τόνισε ότι πρέπει να κατασκευασθεί νέα ιστοσελίδα για το Δήμο Αργοστολίου, ενώ, όπως τόνισε “οφείλουμε ως Παράταξη να σας δώσουμε την ευκαιρία να τον αξιοποιήσετε, παρά τις κάποιες διαφωνίες μας, αλλά θα είμαστε εδώ να παρεμβαίνουμε όποτε και όπου χρειάζεται”.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κουρούκλης, κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει η Παράταξη της Λ.Σ. τον Προϋπολογισμό, ο οποίος είναι καθαρά πολιτικός.

Ο κ. Κουρούκλης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έχει στην κυριολεξία μηδενίσει τα έσοδα από τα τέλη των μεγάλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Λατομικά τέλη-Ιχθυοτροφεία-Διαφήμιση κ.λπ.), ενώ χρηματοδοτεί για έκδοση εφημερίδας Πολιτιστικό Σύλλογο των Διλινάτων.

Αντί, όπως είπε ο κ. Κουρούκλης, “να διεκδικήσει η Δημοτική Αρχή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, βάζει στο στόχαστρο για την είσπραξη των 7,5 εκατομμυρίων ανείσπρακτων οφειλών του Δήμου τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς προκειμένου να βρει έσοδα, εφόσον ο Δήμος δεν έχει πλέον ούτε Σπήλαια, ούτε Μύρτο, ούτε αγκυροβόλια, αλλά και άλλες πηγές εσόδων, σχεδιάζοντας μάλιστα να ξεπουλήσει την ακίνητη περιουσία του με το “περιτύλιγμα της δήθεν αξιοποίησης”“.

Τελικά, το Σώμα ψήφισε κατά πλειοψηφία τον Προϋπολογισμό του 2020, ενώ αρνητικά ψήφισαν οι Μάκης Φόρτες, Γιάννης Κουρούκλης και Σταύρος Γρηγορόπουλος.

Το τριπλό  Δημοτικό Συμβούλιο συνεχιζόταν με τις άλλες δύο συνεδριάσεις (5η και 6η) μετά την εκτύπωση του “Η”.

Δ.Δ.-