Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στην Αγία Θέκλη για το εγκαταλειμμένο εδώ και 6 χρόνια Ιστορικό Γυμνάσιο του Χωριού και ο πρόεδρος της Κοινότητας Διονύσιος Ραλλάτος έστειλε την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή στην τοπική ηγεσία:

Ανοιχτή Επιστολή προς

κ. Βουλευτή Π. Καππάτο

κ. Αντιπεριφερειάρχη Σ. Τραυλό

Κοινοποίηση: κ. Δήμαρχο Δήμου Ληξουρίου Γ .Κατσιβέλη

Κύριοι

Προ ολίγων ημερών πληροφορήθηκα από σχετικά Δελτία Τύπου που δημοσιεύσατε, ότι επισκεφτήκατε τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και συζητήσατε μαζί τους, «…την δυνατότητα ένταξης σχολικών κτιρίων σε τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα, για κατασκευή (Αργοστόλι, Πόρος) και επιδιόρθωση (Αγία Θέκλη)…»

Η ομολογία σας ότι αναζητάτε χρηματοδότηση για την επισκευή του εγκαταλελειμμένου εδώ και 6 χρόνια Γυμνάσιου Αγίας Θέκλης, ενώ μέχρι σήμερα είναι γνωστό σε όλους ότι έχει δρομολογηθεί η επισκευή του από το 2017 με το ποσό των  600.000E € από τα 5 000.000E€ που είχε προσφέρει η Περιφέρεια Αττικής, δύο εκδοχές μπορεί να υποδεικνύει. Είτε να έχει αλλάξει ριζικά ο παραπάνω προγραμματισμός χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου, είτε να τελείτε υπό σκόπιμη σύγχυση, μια και δεν μπορείτε να επικαλεστείτε άγνοια σχετικά με όλα τα παραπάνω.

Όποια και να είναι η αλήθεια, μετά τις παραπάνω δηλώσεις σας, τόσο σε μένα ως προέδρου της τοπικής κοινότητας της Αγίας Θέκλης, όσο και σε όλους τους κατοίκους του χωριού μου και της ευρύτερης περιοχής, έχετε δημιουργήσει ερωτηματικά, όχι μόνο για το εάν τελικά το προαναφερόμενο ποσό της επισκευής είναι ακόμη διαθέσιμο, αλλά και για την ίδια την προοπτική επισκευής του γυμνασίου μας. Μετά από 6 χρόνια συνεχών παλινωδιών και έχοντας εισπράξει από όλες τις Δημοτικές, Περιφερειακές και κυβερνητικές Αρχές (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) τις ανάλογες διαβεβαιώσεις – κοροϊδία ότι το Γυμνάσιο Αγίας θέκλης άμεσα επισκευάζεται, σήμερα αν τελικά ισχύει η απώλεια της χρηματοδότησης του σχολείου, θα πρόκειται για μια κοροϊδία ολκής και δεν θα μείνει αναπάντητη.

Είμαι υποχρεωμένος, για άλλη μια φορά και με αυτήν την ευκαιρία, να επισημάνω σε όλους την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί 6 χρόνια τώρα, που φιλοξενούνται σε ένα ακατάλληλο κτίσμα (παλαιό κοινοτικό Γραφείο όλο και όλο 50 τ.μ. περίπου που πρέπει να περάσεις από την μια τάξη για να πας στην άλλη !!!) στο χωριό Σκινιάς, κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες.

Μαθητές, γονείς και οι εκπαιδευτικοί αλλά και όλοι οι κάτοικοι της Αγίας Θέκλης, είναι εξοργισμένοι, αφού βλέπουν από την μια να βρίσκονται οι μαθητές σε ένα σχολείο εντελώς ακατάλληλο και από την άλλη το κτιριακό συγκρότημα του ιστορικού Γυμνασίου Αγίας Θέκλης να ρημάζει καθημερινά και για άλλη μια φορά να παραπέμπεται η επισκευή του στο άγνωστο μέλλον, υποθηκεύοντας τελικά την ίδια την επιβίωση του σχολείου. Η παραπάνω τακτική αντικειμενικά οδηγεί στο κλείσιμο του σχολείου, κάτι που χρεώνεται και σε σας αλλά και σε όλες τις προηγούμενες κυβερνητικές και τοπικές αρχές.

Σας διαβεβαιώνω με την παρούσα, ότι όλοι μας, μαθητές – εκπαιδευτικοί- κάτοικοι της Αγίας Θέκλης και της ευρύτερης περιοχής της Παλικής – συγχωριανοί εξωτερικού και εσωτερικού κ.α., δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κοροϊδία.

Απαιτούμε εδώ και τώρα,

  • Να μας ενημερώσετε αναλυτικά για τις εξελίξεις σχετικά με την προοπτική της επισκευής του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης.
  • Να επισκευαστεί άμεσα και με βάση τον νέο αντισεισμικό κανονισμό το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα.
  • Να μας ενημερώσετε σχετικά με την τύχη της μέχρι σήμερα χρηματοδότησης των 600.000 ευρώ και αν άλλαξε τελικό προορισμό πότε, από ποιους και κυρίως γιατί.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης του σχολείου αυτού, (μεταφορές, οικονομική ενίσχυση, τεχνικά και εποπτικά μέσα κ.α.) ώστε να παίξει με σύγχρονους όρους το ρόλο του και να τιμήσει την ιστορία του, μια και σε αυτό το σχολείο σε πολύ δύσκολες εποχές και αντίξοες συνθήκες έχουν φοιτήσει διακεκριμένοι συμπολίτες μας.

Είναι αυτονόητο ότι η παρούσα αποτελεί την πρώτη αναγκαία και ελάχιστη αντίδραση, του συνόλου της τοπικής κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής και προκειμένου να σας δοθεί η ευκαιρία να δώσετε τις απαιτούμενες εξηγήσεις. Περιμένοντας αυτές τις εξηγήσεις οργανώνουμε την περαιτέρω αντίδρασή μας, με συγκέντρωση του χωριού και όλης της περιοχής, καθώς και οργάνωση των ανάλογων κινητοποιήσεων κατοίκων και φορέων, προκειμένου να σταματήσουμε το αίσχος της συνεχιζόμενης απαξίωσης του συγκεκριμένου εκπαιδευτηρίου, που δεν αποτελεί μόνο εκπαιδευτικό φάρο, αλλά και φορέα ανάπτυξης και ζωής της ευρύτερης περιοχής της Ανωγής.

Αγία Θέκλη 18 Φλεβάρη 2020

Διονύσιος Ραλλάτος

Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας

Αγίας Θέκλης

To εγκαταλειμμένο Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης