Εγγονός του Αναστάση Μιχαλάτου, της μεγάλης Πυλαρινιάς Οικογένειας των Κουντουραίων από τα Φερεντινάτα της Πυλάρου, ήταν ο σπουδαίος ηθοποιός Κώστας Βουτσάς που έφυγε χθες τα ξημερώματα στα 88 του χρόνια.

Ο Κώστας Βουτσάς, έψαχνε εδώ και 35 χρόνια τις κεφαλονίτικες ρίζες του, αφού ο παππούς του ξενιτεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου γνώρισε την γιαγιά του Ελένη (Κωνσταντινουπολίτισσα) και εκεί γεννήθηκε η μητέρα του ηθοποιού Θεοδώρα.

Οπως μας αφηγήθηκε ο πρόεδρος της Αγίας Ευφημίας Παναγής Ζαφειράτος, πάνω από 35 χρόνια πίσω, χτύπησε την πόρτα του σπιτιού του στα Φερεντινάτα ο Κώστας Βουτσάς και του είπε: “Ξέρεις ποιός είμαι εγώ;”. “Ξέρω”, του απάντησε ο νεαρός τότε Παναγής, που ήταν αδειούχος από τα βαπόρια. “Ο Κώστας ο Βουτσάς είσαι, και είσαι από δώ. Από τα Φερεντινάτα. Λίγο πιο πάνου είναι το σπίτι του παππού σου και της μάνας σου. Και γώ από τους Κουντουραίους κατάγομαι”.

Ηταν η πρώτη φορά που ο Κώστας Βουτσάς, πάτησε τα χώματα της κεφαλονίτικης καταγωγής του, πήγε στο σπίτι του παππού και της μητέρας του Θεοδώρας.

Οσο έκατσε τότε στην Κεφαλονιά, βρήκε συγγενείς της οικογένειας, γιατί πάντα η μητέρα του έλεγε ότι υπάρχουν στα Φερεντινάτα. Και βρήκε αρκετούς. Κράτησε επαφή με τους Παπαδαταίους μέχρι σήμερα, και το 2012 που επέστρεψε στα Φερεντινάτα, φιλοξενήθηκε σε κάποιους απ’ αυτούς.

Η οικογένεια της Μαρίας Παπαδάτου (εργάζεται στο ΚΗΦΗ Πυλαραίων), με καταγωγή από τους Μιχαλαταίους των Κουντουραίωνε, φιλοξένησε τότε, τον Αύγουστο του 2012, τον Κώστα Βουτσά και ο αείμνηστος ηθοποιός, έζησε την φιλοξενία της γενέτειρας του παππού του.

Πάντα ο Κώστας Βουτσάς μιλούσε και τιμούσε την κεφαλονίτικη καταγωγή του. Ηταν πολύ υπερήφανος για τις ρίζες του και δεν έχανε ευκαιρία να μιλήσει γι’ αυτό. Στην δεύτερη κόρη του από τον γάμο του με την Θεανώ Παπασπύρου, έδωσε το όνομα της μητέρας του, Θεοδώρα.

Καλό ταξίδι, μεγάλε εραστή της Ζωής και του γέλιου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Δ.Δ.-

Τα ερείπια από τους σεισμούς του ’53 του σπιτιού του παππού του Κώστα Βουτσά, Αναστάση Μιχαλάτου στα Φερεντινάτα.
Ο Κώστας Βουτσάς με τη συγγενή του Μαρία Παπαδάτου στο σπίτι της στα Φερεντινάτα, τον Αύγουστο του 2012