Ενώ σήμερα επιβεβαιώθηκε από το Ινστιτούτο Παστέρ το 10ο κρούσμα κορονοϊού στη Χώρα μας, συναγερμός μετά την Πάτρα, έχει σημάνει και στη γειτονική Ζάκυνθο για την επιδημία.

Συγκεκριμένα, ενώ το 10ο κρούσμα είναι η Ελληνίδα σύζυγος του 9ου κρούσματος (του 66χρονου εκπαιδευτικού που  νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία στο Νοσοκομείο του Ρίου), στη Ζάκυνθο «ιχνηλατήθηκε» ότι 4 Ζακυνθινοί ήταν στην προσκυνηματική εκδρομή στην οποία συμμετείχε ο 66χρονος εκπαιδευτικός.

Μετά απ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει έκτακτα μέτρα στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, κλείνοντας τα σχολεία για σήμερα και αύριο, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις, μουσεία, καλλιτεχνικούς χώρους, κινηματογράφους, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα μέρη με μεγάλες συναθροίσεις.

Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία πως ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού θα αυξηθεί στους τρεις Νομούς, καθώς η περίπτωση του 66χρονου δεν είχε κριθεί αρχικά ως ύποπτη, με αποτέλεσμα να έχει έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο, ακόμη και εντός του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας, αλλά και του Ρίου. Ηδη αρκετά μέλη του προσωπικού των Νοσοκομείων έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον καραντίνα για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ αρκετοί από τους συνταξιδιώτες του 66χρονου σε Αίγυπτο και Ισραήλ έχουν τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκαν στις απαραίτητες εξετάσεις και αναμένουν τα αποτελέσματα.


Τι γράφει η εφημερίδα «Ημέρα Ζακύνθου»


Για το θέμα του κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή μας, η εφημερίδα «Ημέρα Ζακύνθου» γράφει:

4 Ζακυνθινοί ήταν στην προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους, στην οποία συμμετείχε ο 67χρονος εκπαιδευτικός από την Αμαλιάδα που νοσεί από κορωναϊό και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», στο Ρίο.

Η είδηση έγινε γνωστή αργά χθες το απόγευμα, όταν σε τηλεοπτική εκπομπή ιερέας, συνταξιδιώτης του 67χρονου, δήλωσε ότι στο ίδιο λεωφορείο βρίσκονταν άνθρωποι από την Πάτρα, την Ηλεία και την Γαστούνη, αλλά και μια παρέα από την Ζάκυνθο. Ο πατήρ Γεώργιος δήλωσε πως οι περισσότεροι από τους μισούς ταξιδιώτες έχουν εμφανίσει συμπτώματα βήχα και πυρετού. «Όταν γυρίσαμε πολλοί άνθρωποι είχαν πυρετό και βήχα, το ίδιο και εγώ. Σήμερα το μεσημέρι μάθαμε ότι ένα μέλος της ομάδας έχει νοσήσει και καλό θα ήταν όλοι να περάσουμε από έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, «το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορωνοϊό (ταξιδιώτης από Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου. Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κο Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς. Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων».

Σε ετοιμότητα στο νοσοκομείο
Το νοσοκομείο σε συνεργασία με την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων βρίσκεται σε ετοιμότητα και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος κορωναϊού. «Έχουμε καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ. Αυτό έχει να κάνει από την είσοδο του περιστατικού στον χώρο του νοσοκομείου, (στον πυργίσκο, όπου θα υπάρχει 24ωρη βάρδια προσωπικού), την αρχική διαλογή με ένα ερωτηματολόγιο, όπου θα τίθενται ερωτήσεις, οι οποίες θα βοηθούν στο να διευκρινιστεί αν πρόκειται για ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, μέχρι και τη διάγνωση και την διακομιδή του ασθενούς», εξηγεί στην «ΗΜΕΡΑ» ο Διοικητής του νοσοκομείου Γ. Ραγκούσης. Σε δεύτερη φάση, αν οι απαντήσεις είναι τέτοιες, ο τραυματιοφορέας θα μεταφέρει τον ασθενή εκτός του νοσοκομείου στον χώρο των Τ.Ε.Π., όπου εκεί υπάρχει ένα κοντέινερ, ένας ειδικός χώρος για να γίνει κλινική εξέταση και να συλλεχθεί το δείγμα που θα σταλεί στο Παστέρ. Με το που θα γίνει η συλλογή, το ύποπτο κρούσμα δεν θα εισάγεται στο νοσοκομείο, αλλά θα μπαίνει σε χώρο απομόνωσης για 24 ώρες ή όσο χρειάζεται για να βγει το αποτέλεσμα.

Σύσκεψη από τον Ιατρικό Σύλλογο
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ζακύνθου πραγματοποίησε χθες βράδυ σύσκεψη για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην αίθουσα της Περιφέρειας, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του Ι.Σ.Ζ. και οι ιατροί μέλη του. Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Αθανάσιος Μάρκου ερωτηθείς για τους Ζακυνθινούς που συμμετείχαν στην προσκυνηματική εκδρομή, δήλωσε: «Ο Ε.Ο.Δ.Υ. έχει συγκεκριμένα στοιχεία για τις περιοχές που μπορεί ο ιός να έχει παρουσιάσει έξαρση και με επιστημονικό τρόπο, μπορεί να κατατάξει το οποιοδήποτε περιστατικό στα μη ύποπτα, τα δυνητικά ύποπτα ή τα εντελώς ύποπτα και βάσει συγκεκριμένων οδηγιών θα κατευθυνθεί εκεί που πρέπει. Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και με αυξημένη επαγρύπνηση».


Τα 9 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα


1ο κρούσμα: Τετάρτη 26/2: Διεγνώσθη η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο.

2ο κρούσμα: Πέμπτη 27/2: Διεγνώσθη στη Θεσσαλονίκη ο 9 ετών γιος της 38χρονης.

3ο κρούσμα: Πέμπτη 27/2: Διεγνώσθη 40χρονη στην Αθήνα που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο

4ο κρούσμα: Παρασκευή 28/2: Διεγνώσθη 36χρονη καθηγήτρια στην Αθήνα, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.

5ο κρούσμα: Σάββατο 29/2: Διεγνώσθη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, φίλη της 38χρονης.

6ο κρούσμα: Σάββατο 29/2: Διεγνώσθη 62χρονος στην Αθήνα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

7ο κρούσμα: Σάββατο 29/2: Έλληνας στην Αθήνα, στενή επαφή του 3ου κρούσματος.

8ο κρούσμα: Τετάρτη 4/3: Έλληνας στην Θεσσαλονίκη, στενή επαφή του πέμπτου κρούσματος.

9ο κρούσμα: Τετάρτη 4/3: Ο 67χρονος, ο οποίος είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο

10ο κρούσμα: Πέμπτη 5/3: Ελληνίδα στην Πάτρα, σύζυγος του 9ου κρούσματος.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας καταγγέλλει


Χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης έστειλε στο Υπουργείο Υγείας επιστολή – διαμαρτυρία, με την οποία καυτηριάζει την απουσία των Ιατρικών Συλλόγων από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με θέμα τα μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση του Κορονοϊού.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσαούσης :

«Με έκπληξη και ανησυχία μάθαμε από τα ΜΜΕ για την σύσκεψη η οποία έγινε στην Πάτρα την 25/02/2020 σχετικά με τα μέτρα πρόληψης αποτροπής και διαχείρισης σε ότι αφορά τον Covid-19 -Κοροναϊο-στην δυτική Ελλάδα . Με απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι απουσίαζαν  λόγω αποκλεισμού από εσάς οι Ιατρικοί Σύλλογοι για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα, καθώς οι γιατροί είναι οι πρώτοι που θα έρθουν σε επαφή με τέτοιου είδους περιστατικά καθώς και αυτοί που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Δεν κατανοούμε ειλικρινά  ποια ακριβώς σκέψη σας οδήγησε σε μια τέτοια απόφαση αποκλεισμού των Ιατρικών Συλλογών καθ’ ύλην αρμοδίων για την δημόσια υγεία, εκτός και θεωρείτε ότι μπορείτε από μόνος σας να διαχειριστείτε μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

Οπως γνωρίζετε στην περιφέρεια Ηλείας υπάρχουν 2 λιμάνια -Κατακόλου και Κυλλήνης που καθημερινά διακινούνται εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες επιβάτες από και προς το εξωτερικό και εσωτερικό ποια ακριβώς μέτρα έχετε πάρει ή θα πάρετε, σε ποια ενημέρωση έχετε προβεί η θα προβείτε, δυστυχώς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει, εκτός και θεωρείτε ότι το λιμενικό ή η  αστυνομία θα αποτρέψει ή θα διαχειριστεί το σοβαρό θέμα του Covid-19.

Σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνο για ότι από εδώ και πέρα συμβεί».