8 εκατ. Ευρώ ζητάει ο Δήμος Kεφαλονιάς για αποκατάσταση των προβλημάτων απ’ τις πλημμύρες

O κ. Δ. Λυκούδης
O κ. Θ. Mιχαλάτος
O κ. Θ. Mιχαλάτος

Tης Mαρίας Kουλουμπή

Για το θέμα των πρόσφατων πλημμυρών μίλησε ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου κ. Διονύσης Λυκούδης, μετά από ερώτημα του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου και του δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννη Κουρούκλη, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος».

O κ. Λυκούδης ενημέρωσε το Σώμα ότι η Πολιτική Προστασία και οι υπηρεσίες του Δήμου έκαναν καταγραφή των ζημιών και των αιτημάτων και συνέταξαν μία προμελέτη προυπολογισμού 8.000.000 ευρώ, προκειμένου να αιτηθούν τα χρήματα αυτά για την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις πλημμύρες. Η προμελέτη αυτή έχει ήδη σταλεί στην Περιφέρεια και σήμερα θα σταλεί και στην βουλευτή κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. O ίδιος βέβαια πιστεύει ότι το αίτημα δεν θα γίνει αποδεκτό στο σύνολό του, λόγω των δημοσιονομικών της Χώρας, ωστόσο ο Δήμος θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής δημάρχου τόνισε ότι υπήρξε μία άψογη συνεργασία, για την αντιμετώπιση της πρόσφατης θεομηνίας, τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα, όσο και με τη βουλευτή κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. (O δήμαρχος απουσίαζε από το Δ.Σ. στο Γαϊο Παξών, επειδή έπρεπε να παραβρεθεί στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ, όπου είναι πρόεδρος.)

Στο Δ.Σ. έγινε λόγος και για την πρόσφατη ενέργεια όσον αφορά το Μπαστούνι, μετά από ερώτηση του κ. Μιχαλάτου. O κ. Λυκούδης διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό στο Δ.Σ., διότι δεν υπήρξε ονοματοδοσία στο Μπαστούνι, παρά μόνο τίμησαν με μία πλακέτα τον κ. Διονύση Λευκαδίτη, διότι το έργο ολοκληρώθηκε επί θητείας του.

Αλλο ένα θέμα που απασχόλησε το Δ.Σ. ήταν η έγκριση γνωμοδότησης Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Διλινάτων από τριθέσιο σε εξαθέσιο και αλλαγής Φ.Ε.Κ. καθορισμού γεωγραφικής κατανομής. Για το θέμα αυτο παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και πήραν το λόγο κάτοικοι του χωριού, καθώς και γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο συγκεκριμένο Σχολείο. Oι κάτοικοι αιτήθηκαν την αναβάθαμιση του Σχολείου, ισχυριζόμενοι ότι θα πρέπει τα παιδιά που πηγαίνουν σε αυτό το σχολείο να έχουν την δυνατότητα να διδάσκονται τα ίδια μαθήματα που διδάσκονται και στα Σχολεία του Αργοστολίου, διαφορετικά όλο και περισσότερα παιδιά θα προτιμούν τα Σχολεία του Αργοστολίου. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε: «Αν δεν υπάρχει σχολείο, δεν υπάρχει λόγος να ζούν στο χωριό οικογένειες, το θέμα είναι να μην μετατραπούν τα Διλινάτα σε χωριό γερόντων».

Με το αίτημα των κατοίκων ήταν σύμφωνο και το Σώμα, γι’ αυτό και το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Αλλα θέματα που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στο χθεσινό Δ.Σ. ήταν:

• Η Συγκρότηση Επιτροπής παραλαβής φυσικού εδάφους για το έργο «Ασφαλτόστρωση Παραλιακού Δρόμου Ληξουρίου Δήμου Κεφαλλονιάς» αναδόχου Χρήστου Δημ. Τζούφη Ε.Δ.Ε.
• Η έγκριση της αριθμ. 305/2015 απόφασης της Oικονομικής Επιτροπής με θέμα: «Παραίτηση από περαιτέρω ένδικα μέσα κατά της υπ αριθμ. 52/2015 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας», που αφορά αφορά καταβολή επιδόματος σε υπαλλήλους.
• Η έγκριση μετακινήσεων του δημάρχου
• Η αναγκαιότητα μίσθωσης χώρου για την στέγαση του ΓΕΦ Ληξουρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 4147/2013. Προδιαγραφές ενοικίασης για το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων Δημοτικής Ενότητας Παλικής Δ. Κεφ/νιάς.
• Η ανανέωση συμβάσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔOΧ με σκοπό την συνέχιση λειτουργίας του κέντρου συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων βίας από 9/10/2015 – 30/11/2015
• Το Δ.Σ. συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».