8 εκατ. Ε για τις υποδομές και την ακτοπλοΐα τη Ιθάκης

Ο Διονύσης Στανίτσας παραδίδει τιμητική πλακέτα στον υπουργό Ναυτιλίας για τη προσφορά του στο νησί του Οδυσσέα

    Tην Ιθάκη επισκέφθηκε χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του νησιού σε ειδική εκδήλωση.

    «Αποτελεί για έμενα ιδιαίτερη τιμή η ανακήρυξη μου ως επίτιμου δημότη Ιθάκης», είπε ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε: «Όχι μόνο γιατί ο τόπος σας έχει μακρά και σημαντική ιστορική διαδρομή. Ούτε μόνο γιατί οι κάτοικοι της Ιθάκης διακρίνονται για την αγάπη τους για το νησί σας, την ευγένεια και τη φιλοξενία τους. Αλλά και γιατί γνωρίζω καλά ότι η απόφαση σας να με τιμήσετε ανακηρύσσοντας με σε δημότη σας, δεν αποτελεί τυπική κίνηση φιλοφρόνησης, αλλά ουσιαστική επιλογή αναγνώρισης του ενδιαφέροντος και της αγάπης μου για το νησί. Ως δημότης Ιθάκης νοιάζομαι και θα νοιάζομαι για την πρόοδο και τη προκοπή αυτού του τόπου. Ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα διασφαλίζω ότι η Ιθάκη θα έχει το μερίδιο που της αναλογεί στην αναπτυξιακή προσπάθεια που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση μας κάνουν πράξη για όλα τα νησιά μας».

    Ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε τη σημαντικότητα της θεσμοθέτησης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τη Νησιωτικότητα και αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν στην Ιθάκη, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στον τομέα της διαχείρισης του νερού για την επαρκή υδροδότηση του νησιού, στη χρηματοδότηση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς – Ιθάκης για τις μελέτες νομιμοποίησης λιμενικών υποδομών σε Φρίκες και Κιόνι, καθώς και στη δέσμευση πόρων ύψους 2.000.000 ευρώ για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στις Φρίκες. Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργος ναυτιλίας και Νησιωτικης Πολιτικής στη ένταξη στο ΕΣΠΑ 21-27 για τα επόμενα 7 έτη και τη δυνατότητα χρηματοδότησης για τη γραμμή Πάτρα-Ιθάκη. με στόχο τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών για σύνδεση των νησιών. Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομής στη Ιθάκη και την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, προσεγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ.

    «Οι αποσπασματικές κινήσεις δεκαετιών», πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης, «δίνουν τη θέση τους σε μια συνολική αναπτυξιακή προσέγγιση, με συγκεκριμένους στόχους και -κυρίως- με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, με κορυφαίο το πρόγραμμα Νέαρχος». «Το 2022», συνέχισε, «είναι η χρόνια της μεγάλης αλλαγής, η χρόνια που αρχίζει η εφαρμογή της στρατηγικής για τα νησιά μας, η χρονιά που αυξάνει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες για τις νησιωτικές επιχειρήσεις, η χρονιά που πολλαπλασιάζονται τα έργα που βελτιώνουν τη ζωή των νησιωτών μας».

Από αριστερά: Θανάσης Λιβιτσάνης, Σταύρος Τραυλός, Ρόδη Κράτσα και Γιάννης Πλακιωτάκης

 

H Ιθάκη απέκτησε

περιπολικό σκάφος

με υγειονομικό εξοπλισμό

 

Με έδρα το Λιμεναρχείο Ιθάκης εντάχθηκε χθες το τέταρτο από τα 15 νέα περιπολικά σκάφη, κατάλληλα διαμορφωμένα με υγειονομικό εξοπλισμό.

Το σκάφος θα καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Ιθάκης, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Λευκάδας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στη διάρκεια της ειδικής τελετής μαζί με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην Ιθάκη, «η σημερινή είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι ενισχύονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος με ένα σύγχρονο περιπολικό σκάφος με εξίσου σύγχρονο και υγειονομικό εξοπλισμό που μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια ακόμα και βαριά περιστατικά. Κάτι που θα ενισχύσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την υγειονομική κάλυψη όχι μόνο των δημοτών του νησιού, αλλά και της γύρω περιοχής κυρίως και των επισκεπτών».

«Το σύγχρονο αυτό σκάφος», πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης, «είναι ελληνικής κατασκευής και στο σημείο αυτό θέλω να δώσω πραγματικά συγχαρητήρια στην διεύθυνση επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος που σε συνεργασία με τους γιατρούς του ΕΚΑΒ δρομολόγησε τις τεχνικές προδιαγραφές αναδεικνύοντας την Ελληνική καινοτομία και τον ελληνικό σχεδιασμό».

Ο κ. Πλακιωτάκης, ευχαρίστησε την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα η οποία σε συνεργασία με την επιτελική δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διασφάλισε τη χρηματοδότηση.

«Είναι το 8ο συνολικά, σκάφος που παραλαμβάνει το Λιμενικό Σώμα», σημείωσε, «όμως έχουμε δρομολογήσει 10 επιπλέον σκάφη που θα διατεθούν σε απομακρυσμένες περιοχές και πραγματικά υπάρχει ανάγκη για να αντιμετωπιστούν περιστατικά διακομιδών όχι μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και σε ευαίσθητες τουριστικά περιοχές όπως είναι η Ιθάκη. Μην ξεχνάμε ότι το Λιμενικό Σώμα έχει πολύπλευρο και πολύ σημαντικό έργο. Θέλω να απευθύνω ένα πολύ μεγάλο ‘ευχαριστώ’ σε όλα τα στελέχη για την πολύ μεγάλη καθημερινή τους προσφορά κυρίως τα τελευταία χρόνια».