Βόμβα μεγατόνων έπεσε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συβούλιο Αργοστολίου από τον τ. δήμαρχο και δ. σύμβουλο Μάκη Φόρτε, ο οποίος ζήτησε το λόγο εν μέσω της συνεδρίασης και κατήγγειλε ότι, πριν την έναρξή της, ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος του επιτέθηκε και τον απείλησε, αφήνοντας σύξυλους όλους τους δημοτικούς συμβούλους και τους παραβρεθέντες!

Ειδικότερα ο κ. Φόρτες κατήγγειλε:

«Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία αρκετών συμβούλων που ήδη είχαν προσέλθει στην αίθουσα, δέχθηκα μιά αναίτια και προκλητική επίθεση από το δήμαρχο, ο οποίος με απείλησε φωνάζοντάς μου κατ’ επανάλειψη, από αύριο ψάξε να βρεις δικηγόρους για να με αντιμετωπίσεις».

Ο κ. Φόρτες ζήτησε η καταγγελία του να καταγραφεί στα πρακτικά, της Συνεδρίασης και πρόσθεσε ότι “επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου”.

Η απρόσμενη καταγγελία Φόρτε έφερε αντιδράσεις από πολλούς δ.σ., ενώ ο κ. Γιάννης Κουρούκλης (Λαϊκή Συσπείρωση) ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να πάρει θέση στην καταγγελία Φόρτε. Ο κ. Φόρτες όμως είπε ότι δεν επιβάλλεται αυτό, θέλει όμως να καταγραφεί στα Πρακτικά.

Στην καταγγελία δεν αντέδρασε κανείς από τη Δημοτική Αρχή, και κυρίως ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία Φόρτε, ήταν ο πρωταγωνιστής του περιστατικού.

 • Την μεταφορά των οστών του Γεράσιμου Αρσένη στο Δημοτικό Κοιμητήριο Δραπάνου, έφερε ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός Ημερησίας Διάταξης, μετά από επιθυμία της οικογένειας του αείμνηστου συμπατριώτη μας υπουργού.

Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου, η επιθυμία του Γεράσιμου Αρσένη ήταν να ταφεί στην Κεφαλονιά και ο κ. Μιχαλάτος ζήτησε να εγκρίνει το Σώμα την παραχώρηση τάφου από το Δήμο στο Δράπανο στην οικογένεια Αρσένη, προκειμένου να μεταφερθούν τα οστά του εκεί.

Το Δ.Σ. ψήφισε ομόφωνα το θέμα και αναμένεται σύντομα να γίνει από την Οικογένεια Αρσένη η ταφή των οστών του Γεράσιμου Αρσένη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Κοιμητήριο Δραπάνου.

 • Εκτός Ημερήσιας Διάταξης ο επικεφαλής της “Επόμενης μέρας” Μάκης Φόρτες ζήτησε να ενημερωθεί από το δήμαρχο και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Θεόφιλο Μιχαλάτο τι γίνεται με την αδειοδότηση των υδατοδρομίων, βάση των καταγγελιών που έκανε ο τ. περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο οποίος αναφέρθηκε σε “διασπάθιση δημοσίου χρήματος” και κατήγγειλε την νυν Περιφερειαρχή Αρχή ότι προτίθεται να ακυρώσει την υπάρχουσα σύμβαση με τον μελετητή και την εκ νέου ανάθεση της διαδικασία αδειοδότησης στην ΔΕΠΑΝ, φτάνοντας το κόστος στα τρία εκατομμύρια ευρώ, από 750.000 ευρώ που ήταν η αρχική ανάθεση κατά την δική του θητεία.
Θεόφιλος Μιχαλάτος

Ο κ. Φόρτες ρώτησε τον δήμαρχο ποιά είναι η θέση του Λιμενικού Ταμείου που έχει υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση με την ΠΙΝ και ζήτησε το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Μιχαλάτος, με την ιδιότητα του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, ενημέρωσε ότι το Λιμενικό Ταμείο, κατά την προηγούμενη Διοίκηση έχει υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση με την ΠΙΝ και το Υπουργείο, και σχετικά με το ερώτημα του κ. Φόρτε απάντησε ότι ο τ. περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος του ζήτησε να συναντηθούν για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις, μία μέρα πριν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Τ. που θα συζητούσε το θέμα.

Μάκης Φόρτες

Οντως ο κ. Γαλιατσάτος κατά τη συνάντησή τους τον ενημέρωσε ότι το κόστος της διαδικασίας αδειοδότησης από 750.000 Ευρώ θα πήγαινε τώρα στα τρία εκατ. Ευρώ, ενώ η πράξη της Προγραμματικής Σύμβασης του Λιμενικού Ταμείου με την ΠΙΝ έχει ήδη γίνει από 2015.

Οπως είπε ο κ. Μιχαλάτος, από την ΠΙΝ ενημερώνεται ότι η Κυβέρνηση, γνωρίζοντας την αναγκαιότητα της λειτουργίας των υδατοδρομίων για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και του τουρισμού, προσπαθεί να τρέξει την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, έτσι ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχουν ολοκληρωθεί.

Επίσης, ο κ. Μιχαλάτος είπε ότι αν η ΠΙΝ και το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίσει την διάλυση της Προγραμματικής Σύμβασης με το Λιμενικό Ταμείο, τότε πρέπει να γίνει κάτι καινούριο και να προχωρήσει το υδατοδρόμιο.

 • Την πρόταξη σε πρώτο θέμα συζήτησης του τελευταίου θέματος της Ημερήσιας Διάταξης “Αμεσα μέτρα πρόληψης από τον νέο κορονοιό για τους εργαζόμενους”, ζήτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και εισηγητής του θέματος Γιάννης Κουρούκλης από τον πρόεδρο του Σώματος Νικόλα Βαλλιανάτος.

Ο κ. Κουρούκλης έθεσε την αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα του θέματος, που πλήγει πλέον όλον τον κόσμο, αλλά ο κ. Βαλλιανάτος δεν το δέχθηκε.

Τελικά ο πρόεδρος το έθεσε σε ψηφοφορία στο Σώμα, το οποίο δεν πέρασε.

 • Τελευταίο θέμα εκτός Η.Δ. έθεσε ο κ. Διονύσης Τρωϊάννος (Κεφαλονιά, Νησί για όλους) στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Διονύση Μινέτο, σχετικά με τις αποχετεύσεις Κατελειού και Λειβαθού. Ο κ. Τρωϊάννος ρώτησε αν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες να προγραμματιστούν μελέτες κ.λπ. προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης για να απαντήσει ο κ. Μινέτος ότι το θέμα “έχει μείνει στην κουβέντα και δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα”.

Στα θέματα Ημερήσιας Διάταξης το Σώμα ψήφισε:

 1. Εγκριση μελέτης καυσίμων-λιπαντικών 2020 Δήμου Αργοστολίου και Νομικών Προσώπων: Κατά πλειοψηφία
 2. Εγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2021-2024 του υποτομέα των Ο.Τ.Α: Κατά πλειοψηφία
 3. Εγκριση Ετήσιου Σχεδίου Δράσης Τουριστικής Προβολής 2020: Κατά πλειοψηφία
 4. Λήψης απόφασης για ανανέωση άδειας παραγωγών-πωλητών: Ομόφωνα
 5. Εγκριση μελέτης «Αγροτική οδοποιία Δ. Αργοστολίου»: Ομόφωνα

Ο κ. Φόρτες ψήφισε μόνο την “Παραλαβή της υποβληθείσας από την Υπηρεσία μελέτη”.

 1. Ανάκληση της αριθμ. 26/2019 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αργοστολίου και εκ νέου έγκριση Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αργοστολίου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με «Υλοποίηση του Εργου-Αποκατάσταση Λειτουργικών Προβλημάτων Γέφυρας Μπέλεϋ-Πόρου»: Ομόφωνα
 2. Χορήγηση 1ης παράτασης του έργου «Αποπεράτωση Κεντρικής Πλατείας Οικισμού Βλαχάτων» αναδόχου Κατασκευή Α.Τ.Ε: (Η Υπηρεσία Τεχνικών Υπηρεσιών εισηγήθηκε να δοθεί παράταση στον εργολάβο 120 ημερών, ενώ ο αντιδήμαρχος Διονύσης Μινέτος εισηγήθηκε να δοθεί παράταση 61 ημερών). Ομόφωνα Παράταση 61 ημερών
 3. Εγκριση 1ου ΑΠΕ έργου «Ανάπλαση Πλατεία Αγίου Ανδρέα Κοινότητας Αγκώνα»: Ομόφωνα
 4. Εγκριση της 17/2019 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διαδημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης π. Δήμου Κεφαλλονιάς (Αντιμισθία Προέδρου Δ.Σ.): Ομόφωνα
 5. Μνημόνιο συνεργασίας για τη διαχείριση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων (αιγοπροβάτων) στο Δήμο Αργοστολίου: Ομόφωνα
 6. Παραχώρηση χρήσης οικοπέδου στην ΚΤΥΠ Α.Ε. Για υλοποίηση έργου ανέγερσης σχολικής μονάδας: Κατά πλειοψηφία
 7. Ανάληψη κόστους λειτουργίας και συντήρησης σχολικής μονάδας: Κατά πλειοψηφία
 8. Αξιολόγηση προτάσεων για το δηλωτικό σήμα του Δήμου Αργοστολίου: Κατά πλειοψηφία
 • Τον “κώδωνα του κινδύνου” έκρουσε ο Μάκης Φόρτες στην Δημοτική Αρχή για τη νομιμότητα της έγκρισης μελέτης της Αγροτικής οδοποιίας του Δήμου, λόγω της ασαφής δήλωσης του προέδρου του Δ.Σ. Νικόλα Βαλλιανάτου, στο εάν προσκλήθηκαν οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων των περιοχών που αφορούν το έργα.

Ο κ. Βαλλιανάτος απαντώντας στον κ. Φόρτε σχετικά, του είπε να καταθέσει ένσταση νομιμότητας, αποφεύγοντας να απαντήσει αν τηρήθηκαν οι νόμιμες ενέργειες βάση του κείμενου Κανονισμού.

Επίσης, ο κ. Φόρτες, επισήμανε ότι η έγκριση του θέματος δεν μπορεί ούτε καν να συζητηθεί, παρότι θα το ψηφίσει ο ίδιος, αφού δεν έχει γίνει από τη Δημοτική Αρχή η εγγραφή του στο Τεχνικό Δελτίο του Δήμου, που σημαίνει τροποποίηση και του Τ.Δ. και ψήφισή του σε Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης, ο κ. Φόρτες έθεσε την δυσκολία της υλοποίησης της χρηματοδότησης των έργων της αγροτικής οδοποιϊας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού, όπως ενημέρωσε σαφέστατα το Σώμα ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, ο οποίος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση, το Υπουργείο δεν έχει κανένα Πρόγραμμα χρηματοδότησης ανοιχτό για οδοποιία για την ΠΙΝ.

 • Την αντίθεσή του να γίνει ανέγερση Σχολικού Συγκροτήματος δίπλα στο Νάπιερ, στο χώρο του 3ου Γυμνασίου (Παλιό Επαγγελματικό Λύκειο) εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Κουρής είπε ότι είναι σωστότερο να γίνουν νέα Σχολεία εκτός Πόλεως, σε απαλλοτριωμένα οικόπεδα ή αγορασμένα από το Δήμο, και στο χώρο δίπλα από το Νάπιερ θα μπορούσε να κατασκευασθεί το Ανοικτό Θέατρο “Απόλλων”.

Με τις θέσεις του κ. Κουρή σχετικά με την ανέγερση Σχολείων εκτός Πόλεως συμφώνησε και ο κ. Φόρτες, ενώ όπως είπε, το Ανοικτό Θέατρο δεν μπορεί να γίνει εκεί, επειδή δεν επαρκεί το μέγεθος του οικοπέδου.

 • Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του “Η”.