Στις 12 Μαρτίου το βράδυ ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος εμφανίστηκε για πρώτη φορά (!) να ασχολείται με το καυτό θέμα των ημερών, τον κορωνοϊό, βγάζοντας την πρώτη ανακοίνωση, σε …ιστοσελίδα συμφερόντων του!

Και μάλιστα αυτή η ανακοίνωση δεν αφορούσε κάποιο μέτρο περιορισμού της διάδοσής της ασθένειας, αλλά είχε σχέση με την επιστολή που έστειλε ο ίδιος στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια «για την Οργάνωση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ικανής να αντιμετωπίσει ανάλογα περιστατικά»!

Εδώ λοιπόν υπάρχουν τα εξής – πρωτοφανή – ζητήματα:

Ζήτημα πρώτο: Σε κανένα σημείο της επιστολής δεν αναφέρεται η αντίθεση του δημάρχου για να μεταφερθεί η ΜΕΘ στην Πάτρα!

Ζήτημα δεύτερο: Τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος δείχνουν (φωνάζουν καλύτερα) άγνοια του θέματος, για να μην πούμε ότι είναι και περιέργως πως και …ασύνταχτη!

Ζήτημα τρίτο: Δύο ημέρες προηγούμενα στις 10/3 είχε συνεδριάσει το ΔΣ και το θέμα της λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό μπήκε όχι από τη Δημοτική Αρχή αλλά από τη Λαϊκή Συσπείρωση (!) και μάλιστα μπήκε με ευθύνη του προέδρου και του δημάρχου …τελευταίο (!), αντί να είναι «πρώτο και κατεπείγον» όπως σημειωνόταν στο πρωτοσέλιδο του «Η» την ημέρα (10/3) της συνεδρίασης! Και μάλιστα με περιφρονητικό τρόπο για τη σημαντικότητα του θέματος η Δημοτική Αρχή όχι μόνο αρνήθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης να προταθεί στη συζήτηση το φλέγον θέμα, αλλά και καταφέρθηκε εναντίον των εισηγητών της Λ.Σ. πως …λαϊκίζουν!

Ζήτημα τέταρτο: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος του κορωνοϊού στο Δ.Σ. ο δήμαρχος δεν έκανε καμία νύξη για τη ΜΕΘ, που σημαίνει ότι δεν είχε γνώση του θέματος …λίγες ώρες πριν γίνει καταγγελτικός!

Ζήτημα πέμπτο: Και αντί από την επομένη του Δ.Σ. ο δήμαρχος να ανασκουμπωθεί και να αρχίσει να υλοποιεί την απόφαση, άφησε και πέρασε άπρακτη και η επόμενη ημέρα 11/3 και η μεθεπόμενη ημέρα 12/3 και το βράδυ μόνο …δημοσιοποίησε την επιστολή στον Κικίλια για τη ΜΕΘ με την οποία ΜΕΘ, όπως είπαμε, το ΔΣ δεν ασχολήθηκε καθόλου, παρά μόνο …την επομένη και σε κατεπείγουσα συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας ότι …τελούσε εν αγνοία του θέματος και το έπιασε …ευκαιριακά, τουτέστιν με λαϊκίζουσα πρόθεση!

Ζήτημα έκτο: Και το κωμικοτραγικό του τρόπου χειρισμού της υπόθεσης από τη Δημοτική Αρχή ολοκληρώθηκε με το γεγονός ότι ακόμα κι έτσι ενήργησε κατόπιν εορτής αφού …«ο εξοπλισμός της ΜΕΘ είχε κάνει φτερά από το πρωί» της συνεδρίασης οπότε και δικαιολογημένα ο ΙΒΑΝ τους έκραξε («Η» 14/3) σημειώνοντας εύστοχα: «Καλά ρε Θεόφιλε και Νικόλα πριν συνταορίσετε τον κόσμο, δεν σας έκοψε να πάρετε ένα τηλεφωνηματάκι το Διοικητή του Νοσοκομείου να πληροφορηθείτε τι γίνεται με το θέμα; Άρα τζάμπα συνεδρίασε το Δ.Σ. για να αποφασίσει «την άμεση ΑΚΥΡΩΣΗ απομάκρυνσης της ΜΕΘ»!

Έτσι γίνανε τα πράγματα και γι’άλλη μία φορά η Δημοτική Αρχή του Θεόφιλου ξεφτιλίστηκε, με αφορμή τούτη τη φορά τη δημόσια υγεία και τη ΜΕΘ!

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Και ξεφτιλίστηκε γιατί τα γεγονότα όπως τα ξεδιπλώσαμε προηγούμενα δείχνουν πως ο Θεόφιλος και οι συν αυτώ, κοιμώμενοι τον ύπνο του δικαίου περί κορωνοϊού και ΜΕΘ είπαν να ξελασπώσουν …λαϊκίζοντας! Και δεν τους έφτανε η …εκτός τόπου και χρόνου ανακοίνωση του δημάρχου, που μετά μάλιστα την ανακοίνωση του βουλευτή Παναγή Καππάτου βρέθηκαν ακόμα πιο βαθιά εκτεθειμένοι, το τερμάτισαν με την …τζάμπα συνεδρίαση του Δ.Σ.!

Αν μάλιστα το φαιδρό νταηλίκι (συνέχεια άλλων …ψευτοτσαμπουκάδων), όπως εξελίχθηκε, για τη ΜΕΘ, συνδυαστεί με τα καθυστερημένα γενικά αντανακλαστικά του Θεόφιλου Μιχαλάτου απέναντι σε ζητήματα επικαιρότητας με χαρακτηριστικότερο όλων τον τρόπο που αντέδρασε στο μεγάλο ζήτημα της λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανευθυνότητα που επέδειξε με τη συγκέντρωση στον Πόρο που οργάνωσε και συμμετείχε ο ίδιος ως δήμαρχος, καταλήγουμε σε ένα …ανεύθυνο και συνάμα ανίκανο δήμαρχο!

ΜΕΘ Αργοστολίου

Και κάτι τελευταίο: Ως δήμαρχος ο Θεόφιλος δεν είχε πράξει ουδέν μεχρι τώρα για τη ΜΕΘ, οκτώ μήνες που είναι στην εξουσία, και, φυσικά, έρχεται να ζητάει τη σύστασή της από τον Κικίλια ξαφνικά, μη γνωρίζοντας ότι μιά τέτοια μονάδα δεν μπορεί να στηθεί στο …«άρπα-κόλα». Ιδού τι λέει ο βουλευτής Παναγής Καππάτος για μιά ΜΕΘ:

«Η λειτουργία μιας μονάδας ΜΕΘ στην Κεφαλονιά, που όλοι θα θέλαμε, θα χρειαζόταν κατ’ ελάχιστον 35 άτομα προσωπικό και ειδικότητες τεχνικών που δεν υπάρχουν στην Κεφαλονιά. Η σύσταση μιας ΜΕΘ είναι μια σύνθετη διαδικασία που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός λίγων ημερών. Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δεδομένου ότι ο κορονοϊός εμφανίστηκε παγκοσμίως εδώ και 3 μήνες, και κανένα σύστημα υγείας στον πλανήτη δεν μπορεί να ανταποκριθεί με απόλυτη επάρκεια.

Η μόνη επιλογή αυτή τη στιγμή είναι από τη μια να έχουμε ανενεργό εξοπλισμό ΜΕΘ στην Κεφαλονιά και από την άλλη αυτός ο εξοπλισμός να αξιοποιηθεί για να σωθούν ζωές συνανθρώπων μας.

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές αν υπάρξει έλλειψη θέσεων ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς;»

Κύριε δήμαρχε, πριν στείλετε την επιστολή σας στον Κικίλια δεν γνωρίζατε, όμως αφού σας συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί δεν ρωτάγατε;