Πρώτα τα δεδομένα: Πρώτο δεδομένο: Οι πολίτες στις δημοτικές εκλογές πριν ένα χρόνο ανέδειξαν στο Δήμο Αργοστολίου ως πρώτη δύναμη την παράταξη του Παρίση με 36,69% και 4.588 ψήφους εκλέγοντας 10 δημοτικούς συμβούλους με δεύτερη παράταξη αυτήν του Μιχαλάτου με 33,99% και 4.251 ψήφους και 9 δημοτικούς συμβούλους…

Την δεύτερη Κυριακή δήμαρχος ανεδείχθη ο Μιχαλάτος.

Δεύτερο δεδομένο: Έχοντας 27 δημοτικούς συμβούλους το Δ.Σ. ο δήμαρχος Θεόφιλος θα έπρεπε για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία να έχει 14 δημοτικούς συμβούλους. Του έλειπαν δηλαδή πέντε.

Τρίτο δεδομένο: Ο δήμαρχος Μιχαλάτος είχε δύο δυνατότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. Ή να βρει τους 5 συμβούλους που του λείπανε …πάνω από το τραπέζι, τουτέστιν με έντιμη συνεργασία των υπολοίπων παρατάξεων ή …κάτω από το τραπέζι, δηλαδή με πολιτική συναλλαγή.

Τέταρτο δεδομένο: Ο δήμαρχος Μιχαλάτος επέλεξε τη δεύτερη δυνατότητα, δηλαδή να κάνει πολιτική συναλλαγή μεμονωμένα με συμβούλους.

Πέμπτο δεδομένο: Με την ψήφο της παράταξης του Μιχαλάτου εξελέγησαν σε έμμισθες θέσεις των νομικών προσώπων οι: Βανδώρος (διευθύνων σύμβουλος ΕΔΑΚΙ), Παπαδάτος (αντιπρόεδρος ΕΔΑΚΙ) από την παράταξη Παρίση και Πεφάνης (πρόεδρος ΚΕΔΗΚΕ), Γαβριελάτος (πρόεδρος ΕΔΑΚΙ) από την παράταξη Φόρτε.

Στη συνέχεια …το ζητούμενο:

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα από τον σχηματισμό της (τυπικής) πλειοψηφίας στο Δ.Σ. έλειπε ένας σύμβουλος για την πολυπόθητη πλειοψηφία των 14 συμβούλων.

Το αποτέλεσμα:

Στην επιλεγμένη γραμμή της πολιτικής συναλλαγής με τους συμβούλους, ο Μιχαλάτος βρήκε την 14η πολύτιμη ψήφο στο πρόσωπο του Ματιάτου.

Τον έχρισε αντιδήμαρχο Ομαλών και …τελείωσε (με) τη λαϊκή βούληση.

«Παλιά μου τέχνη κόσκινο»: Η αποστασία είναι η σίγουρη μέθοδος για να νοθευτεί η λαϊκή εντολή.

Και …το συμπέρασμα:

Σπ. Ματιάτος

Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος για το μόνο που είναι σίγουρο ότι θα γραφεί στην ιστορία της Κεφαλονιάς, είναι ως ο πρώτος δήμαρχος στην πολιτική ιστορία του νησιού – και ας ελπίσουμε να είναι και ο τελευταίος – που αλλοίωσε τη λαϊκή εντολή με πολιτικές συναλλαγές !

Υ.Γ. 1. Και για να ευλογήσουμε τα γένια μας, μόλις 5 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μιχαλάτου στο δημαρχιακό θώκο είχαμε εκφράσει τον προβληματισμό μας για το αν θα επιλέξει ο δήμαρχος «Έντιμη συνεργασία ή …πολιτική συναλλαγή;».

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας και ούτε καν …«πριν αλέκτωρ φωνήσαι» ο Θεόφιλος επέλεξε αυτό που ξέρει καλύτερα όλων:

Την παντός είδους …πολιτική συναλλαγή!

Υ.Γ. 2. Πέρα και έξω από τα προηγούμενα, ένα ερώτημα πλανάται πάνω από την κορονοκτυπημένη Κεφαλονιά και τους σαλεμένους από την καραντίνα Κεφαλονίτες:

«Καλά όλα, αλλά αν ο δήμαρχος Θεόφιλος περίμενε ένα και δύο και …τρεις ακόμα μήνες να βγει από την έγνοια μας ο κορονοϊός και οι μπελάδες που μας έχουν βρει και να έκανε αντιδήμαρχο τον Κροταλία, τι θα γινότανε;».

Ζητείται απάντηση από τον δήμαρχο Θεόφιλο ή μήπως …ζητάνε πολλά οι …Κεφαλονίτες ιθαγενείς;