Ας το πιάσουμε από την αρχή το θέμα.

Ο τελευταίος δήμαρχος του Δήμου Λειβαθούς Θεόφιλος Μιχαλάτος παραδίδει το δήμο στον ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς το 2011 με χρεωστικό άνοιγμα ύψους 3.104.077,71 ευρώ. Το ποσό αδιαμφισβήτητο, το ποιος το δημιούργησε …ας τα βρουν μεταξύ τους.

 • Το Δ.Σ. με την 521/9-12-2011 απόφασή του (ΑΔΑ: ΒΛΕΖΩΕ5-ΔΙΙ) αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία το χρέος.

Σημείωση: Ο Σπύρος Ματιάτος, δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος τότε του Αλέξανδρου Παρίση άγνωστο για ποιο λόγο …αποχωρεί από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση της εν λόγω απόφασης δίχως να δώσει ποτέ καμία εξήγηση.

 • Το Δ.Σ. με την 53/3-4-2012 απόφασή του (ΑΔΑ: Β4ΛΨΩΕ5-Π9Θ) αποδέχεται «όλους τους όρους που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στην 3427/22-12-2011, συνεδρίασή του για τη χορήγηση δανείου ποσού 3.104.077,71 ΕΥΡΩ για την εξόφληση υφιστάμενης οφειλής (χρεωστικό άνοιγμα) από υπεραναλήψεις του Δήμου Λειβαθούς από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων».

Σημείωση: Ο Σπύρος Ματιάτος, δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος τότε του Αλέξανδρου Παρίση είναι και πάλι απών από τη συνεδρίαση δίχως καμία εξήγηση …ξανά.

 • Το Δ.Σ. με την 4/22-1-2013 απόφασή του (ΑΔΑ: ΒΕΥ2ΩΕ5-4Φ4) «Εγκρίνει τους τροποποιημένους όρους για τη λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρ/κών και Δανείων για την εξόφληση του χρωστικού ανοίγματος του πρώην Δήμου Λειβαθούς προς εφαρμογή των υποδείξεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σημείωση: Ο παριστάμενος σύμβουλος Σπύρος Ματιάτος ψηφίζει …κατά.

 • Τα χρόνια περνάνε, το δάνειο το παίρνει ο Δήμος και όλοι οι Κεφαλονίτες και όχι μόνο οι Λειβαθινοί, για 25 χρόνια θα πληρώνουν κάθε εξάμηνο δόση 228.704,24 ευρώ αναπροσαρμοζόμενη, σύμφωνα με τους όρους τους δανείου, κάθε εξάμηνο.
 • Το 2016 κλητεύονται για ανάκριση δήμαρχοι και μέλη των δημοτικών συμβουλίων του πρώην Δήμου Λειβαθούς αλλά και σχετιζόμενοι με την υπόθεση υπάλληλοι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σχετικά με το εν λόγω χρεωστικό άνοιγμα.
 • Το 2018 με βούλευμα παραπέμπονται 26 άτομα εκ των οποίων 22 πρώην δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Λειβαθούς με βαριές κατηγορίες.
 • Σεπτέμβριο του 2019 και αφού εν τω μεταξύ είχε εκλεγεί δήμαρχος ο Θεόφιλος Μιχαλάτος και είχε λίγες ημέρες πριν αναλάβει, απαλλάσσονται των κατηγοριών στο εφετείο Πατρών όλοι οι κατηγορούμενοι και αφού εν τω μεταξύ είχε αλλάξει ο σχετικός νόμος, με συνηγόρους βαριά ονόματα της Ελληνικής Δικηγορίας.

Σημείωση: Οκτώ μήνες μετά την απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει βγει στη δημοσιότητα η απόφαση για να διαπιστωθεί αν η απόφαση ήταν αθωωτική όπως ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Θεόφιλος ή …απαλλακτική, όπως ισχυρίστηκαν άλλοι, λόγω αλλαγής του σχετικού νόμου.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα του αποτελέσματος, παραμένει αδιευκρίνιστη από τον Θεόφιλο Μιχαλάτο μία καταγγελία που έκανε δημόσια από ραδιόφωνο συμφερόντων του το 2018 και η οποία έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή την ένταξη του Σπύρου Ματιάτου στην πολιτική οικογένεια του Μιχαλάτου όταν τον έχρισε πρόσφατα αντιδήμαρχό του.

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Συγκεκριμένα:

Στις 17/7/2018 σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον  Cosmos 96,5 αποκαλύπτει ότι «η καταγγελία (η οποία στάθηκε η αφορμή για την διερεύνηση της υπόθεσης του χρεωστικού ανοίγματος του Δήμου Λειβαθούς) εστάλη στις εισαγγελικές αρχές με φαξ του οποίου ο αριθμός αντιστοιχούσε στο “ΞΕΝΙΑ” όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου με ημερομηνία 16/1/2013 (Σημ. «Η»: Στάλθηκε 21/12/2012 όπως προκύπτει από το αντίγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα) και το fax αυτό ανήκε στο γραφείο του τότε αντιδημάρχου καθαριότητας Σπύρου Ματιάτου στο «Ξενία» και το έστειλε κάποιος ονόματι …«Γεράσιμος Μενεγάτος»!

Σπ. Ματιάτος

Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, άγνωστο για ποιο λόγο, έκανε γρήγορα …γαργάρα την αποκάλυψη και σιώπησε μπροστά στα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον «Η» εκείνη την περίοδο που μιλούσαν για …XENIA GATE, ενώ ο Σπύρος Ματιάτος λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη (23/7/2018) σε συνέντευξή του «όταν αρχικά ρωτήθηκε για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για τον πρώην Δήμο Λειβαθούς και αν γνωρίζει ότι αυτές έχουν σταλεί μέσα από το “ΞΕΝΙΑ”, τόνισε ότι δεν γνωρίσει τίποτα και ότι δεν ασχολείται με προεκλογικά τερτίπια. Μάλιστα επισήμανε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για κάτι το οποίο δεν γνωρίζει και πως όταν λάβει γνώση θα απαντήσει».

«Η σιγή ασυρμάτου» έπεσε σε όλους τους εμπλεκόμενους (Μιχαλάτο, Ματιάτο, ακόμη και τον Παρίση ως τότε δήμαρχο) και η ταυτότητα του «Γεράσιμου Μενεγάτου» ποτέ δεν αποκαλύφθηκε, ούτε φυσικά το πώς και από ποιόν χρησιμοποιήθηκε το fax του αντιδημάρχου Σπύρου Ματιάτου. Καμία ΕΔΕ δεν έγινε ποτέ και όλα και απ’ όλους πέρασαν στο ντούκου.

Η αθώωση – απαλλαγή των 28 τον περασμένο Σεπτέμβρη έφερε και την επισφράγιση της …ομερτά.

Επιγραμματικά λοιπόν:

 • Ο Σπύρος Ματιάτος ως στέλεχος και αντιδήμαρχος του Παρίση βρίσκεται εκτός γραμμής της τότε Δημοτικής Αρχής για τη λήψη δανείου σχετικά με το χρεωστικό άνοιγμα που κληρονόμησε ο Θεόφιλος στον ενιαίο Δήμο και την πρώτη φορά (9/12/2011) σηκώνεται και φεύγει από το Δ.Σ. κατά τη συζήτηση του θέματος, την δεύτερη (3/4/2012) απουσιάζει από τη συνεδρίαση και την τρίτη (22/1/2013) το καταψηφίζει!
 • Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος δημόσια καταγγέλλει στις 17/7/2018 δημοσιοποιώντας και το σχετικό έγγραφο ότι η καταγγελία στην εισαγγελία για το χρεωστικό άνοιγμα του Δήμου Λειβαθούς στάλθηκε στις 16/1/2013 (21/12/2012) από το fax του γραφείου του Σπύρου Ματιάτου, πράγμα για το οποίο ο τελευταίος δηλώνει …άγνοια!
 • Μετά την «βαβούρα» με τις καταγγελίες Μιχαλάτου και τη δηλωμένη άγνοια του Ματιάτου ότι η αποστολή της καταγγελίας έγινε από το γραφείο του, πέφτει περίεργη …«σιγή ασυρμάτου» απ’ όλες τις πλευρές.
 • Και ξαφνικά μετά από δύο σχεδόν χρόνια από τις καταγγελίες Μιχαλάτου, της σιγής Ματιάτου σε αυτές και την αρνητική του στάση στις ψηφοφορίες για το δάνειο κι ενώ έχει εν τω μεταξύ εκλεγεί δήμαρχος ο Μιχαλάτος, οι σχέσεις των δύο ανδρών αποκτούν …άλλη διάσταση.

Αρχικά την περασμένη Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 ο Ματιάτος «γυρίζει την πλάτη» στον Παρίση και την παράταξή του, στρεφόμενος προς τον Μιχαλάτο και μετά τρεις μέρες στις 6 του μήνα ορίζεται από αυτόν …αντιδήμαρχός του!

Εκεί που ο Ματιάτος δεν έδινε στο Μιχαλάτο ούτε «τον πυρετό του» αρνούμενος ακόμη και την ψήφο του για την αποδοχή του χρέους που άφησε ο τελευταίος, καταψηφίζοντας επί πλέον τη λήψη δανείου και με βαριά την αναπάντητη καταγγελία (του Μιχαλάτου) να ίπταται του Ματιάτου πως η καταγγελία στις εισαγγελικές αρχές στάλθηκε από το fax του γραφείου του, ο τελευταίος βρίσκεται δια της αποστασίας …ένας εκ των στενών συνεργατών του Μιχαλάτου!

Συμπεράσματα και εξηγήσεις για τα ανεξήγητα …δικά σας!