Πάταγο έκανε το πρωτοσέλιδο του «Η» το Μεγάλο Σάββατο «Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ η Υδραίου και ο κορονοϊός», με το οποίο συνδέαμε τη σύλληψη και την παραπομπή σε τακτική δικάσιμο της δημάρχου Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου η οποία παραβιάζοντας το νόμο και τα μέτρα κατά της πανδημίας συμμετείχε προκλητικότατα σε λειτουργία στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα με την μη ανάλογη εφαρμογή του νόμου στον δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, οποίος στις 13 Μαρτίου εξίσου προκλητικότατα (αν όχι περισσότερο αφού προσπάθησε εκ των υστέρων… να δικαιολογηθεί με φαιδρή επιχειρηματολογία) συμμετείχε σε συνεδρίαση της Κοινότητας Πόρου παρουσία πολιτών.

Σήμερα λοιπόν αποκαλύπτουμε μια άλλη μεγάλη πρόκληση αιρετών στην Κεφαλονιά.

Την ώρα που οι Κεφαλονίτες στο σύνολό τους επιδεικνύουν θαυμαστή πειθαρχία στα μέτρα κατά της πανδημίας και συγκεκριμένα στο θέμα της κυκλοφορίας (έχοντας μάλιστα τις καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα Επτάνησα σύμφωνα με το καθημερινό ενημερωτικό δελτίο της Περιφέρειας) για κάποιους εκ των αιρετών των τριών Δήμων της Κεφαλονιάς Αργοστολίου (κυρίως), Ληξουρίου και Σάμης ακούγεται μετ’επιτάσεως ότι προκαλούν σουλατσάροντας όλη μέρα λες και γι αυτούς δεν υπάρχει νόμος!

Ο νόμος όμως είναι νόμος και ισχύει για όλους!

Για κάποιους όμως εκ των τοπικών αρχόντων μας φαίνεται πως αυτά είναι …ψιλά γράμματα και απολαμβάνουν μια ιδιαίτερη ασυλία άγνωστο με τι τρόπο.

Για να δούμε όμως τι ισχύει.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών 40/31-3-2020 εξαιρούνται από τον προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών ΜΟΝΟ οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι οι οποίοι οφείλουν να επιδεικνύουν στα όργανα ελέγχου εφαρμογής των μέτρων, οι μεν δήμαρχοι την απόφαση ανακήρυξής τους από το αρμόδιο πολυμελές πρωτοδικείο και οι αντιδήμαρχοι την απόφαση ορισμού τους.

Από τα περιοριστικά αυτά μέτρα εξαιρούνται, επίσης, σύμφωνα πάντα με την προαναφερθείσα υπουργική εγκύκλιο, οι μετακινήσεις αιρετών οργάνων των Δήμων και των Κοινοτήτων από και προς την εργασία τους, που συνδέεται με την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους (όπως πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, εντεταλμένοι σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, κ.ά.), και οι οποίες δεν μπορεί να ασκηθούν με άλλο τρόπο.

Στην εγκύκλιο του Υπουργείου επί λέξει αναφέρεται:

«Για την ορθή εφαρμογή της διάταξης αυτής ο Δήμαρχος θα πρέπει να χορηγήσει στα εν λόγω όργανα βεβαίωση, η οποία θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα κάτωθι στοιχεία:

  • Στοιχεία ταυτότητας του αιρετού (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΔΤ ή αριθμό διαβατηρίου, αιρετό αξίωμα στο δήμο)
  • Τόπος κατοικίας (ταχυδρομική διεύθυνση)
  • Τόπος εργασίας: ταχυδρομική διεύθυνση του δημοτικού καταστήματος, όπου παρέχει τις υπηρεσίες του ο αιρετός
  • Λόγω του ότι οι αιρετοί δεν είναι υπάλληλοι του δήμου όπου έχουν εκλεγεί το πλαίσιο «Ωράριο εργασίας» εκλαμβάνεται ως ο απαιτούμενος χρόνος για την επιμελή άσκηση των αιρετών τους καθηκόντων και θα συμπληρωθούν ανάλογα τα πεδία:

α) ώρα προσέλευσης:…… /ώρα προβλεπόμενης αποχώρησης:……….

β) ώρα προβλεπόμενης αποχώρησης λόγω υπερωριακής απασχόλησης:……

  • Χρονικό διάστημα ισχύος της βεβαίωσης/ Πάγιας Διάρκειας:

Η ως άνω βεβαίωση χορηγείται με πρωτότυπη υπογραφή του Δημάρχου και με στρογγυλή σφραγίδα. Στην ως άνω βεβαίωση θα συμπεριλαμβάνεται και οποιαδήποτε άλλη απαραίτητη πληροφορία, η οποία σχετίζεται με την άσκηση των καθηκόντων του αιρετού, εξαιτίας των οποίων προκύπτει υποχρέωση για μετακίνηση κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Το μετακινούμενο αιρετό όργανο οφείλει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και τη βεβαίωση κίνησης, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή.

Προς διευκόλυνση των Δημάρχων επισυνάπτεται, στο παράρτημα, πρότυπο της βεβαίωσης κίνησης των αιρετών των Δήμων»

Εδώ λοιπόν στην Κεφαλονιά σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στον «Η» γίνεται καταστρατήγηση των παραπάνω οριζομένων μέτρων από κάποιους αιρετούς, εκτός των δημάρχων και αντιδημάρχων που επιτρέπεται να κυκλοφορούν με τις προϋποθέσεις που προαναφέραμε, όπως πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, εντεταλμένοι σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, σουλατσάρουν σαν να μην τρέχει τίποτα όλες τις ώρες και κάνουν το καθημερινό τους δρομολόγιο όπως προ κορονοϊού!

Και δεν είναι μόνο οι παραπάνω αιρετοί που με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε και περιοριστικά μπορούν και μόνο με αυτές μπορούν να κυκλοφορούν, αλλά υπάρχουν και …απλοί δημοτικοί σύμβουλοι και με κανένα αξίωμα (!) που κυκλοφορούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα όλες τις ώρες και παντού!

Κλείνοντας:

Δεν ξέρουμε αν και τι δικαιολογητικά τους δίνονται από τους δημάρχους στους δικαιούμενους άδεια αιρετούς (επαναλαμβάνουμε προέδρους Δημοτικών Συμβουλίων, εντεταλμένους συμβούλους, προέδρους Κοινοτήτων), αλλά πρέπει η προκλητικότητα ορισμένων εξ αυτών να ελεγχτεί τόσο από τους δημάρχους όσο και τα όργανα ελέγχου εφαρμογής των μέτρων.