Σαν βόμβα έσκασε προχθές στην τοπική κοινωνία, η ξαφνική πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει την Διαδημοτική (ΕΔΑΚΙ), ένα μεγάλο επίτευγμα της τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων, μοντέλο και για τις υπόλοιπες περιοχές της Χώρας και όχι μόνον.

Το  Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου συνήλθε σε Έκτακτη Συνεδρίαση σήμερα 26 Απριλίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης – ένεκα των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού covid-19 – με θέμα τις διατάξεις του  Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις»και ιδιαίτερα τα προβλεπόμενα στο άρθρο 93 του σχεδίου νόμου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου δημιουργείται στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ένας νέος Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων με τη συμμετοχή (και προεδρία !) της περιφέρειας και όλων των δήμων της περιφέρειας με μορφή εταιρείας Α.Ε. και βασικό σκοπό τον ενιαίο και από κοινού τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια των Ιόνιων Νησιών.

Η θεσμοθέτηση του νέου φορέα συντελεί στην κατάργηση της πρώην Διαδημοτικής Επιχείρησης για τη Περισυλλογή και Διαχείριση Απορριμμάτων Κεφαλλονιάς (& Ιθάκης),  η οποία σήμερα λειτουργεί με την επωνυμία Ε.Δ.Α.Κ.Ι. ΑΕ και την ενσωμάτωσή της στο νέο φορέα!

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου μετά την ενημέρωσή του από το δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο και τις τοποθετήσεις όλων των δημοτικών παρατάξεων,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Η επιλογή του Υπουργείου και της Κυβέρνησης να καταργηθεί μια πρότυπη για την Ελλάδα για 4 δεκαετίες δομή στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα και επιτεύγματα του τόπου μας, τη Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας/ΕΔΑΚΙ ΑΕ είναι πράξη:

Αντίθετη, με τον ίδιο το στόχο του σχεδίου νόμου όπως εκφράζεται στην αιτιολογική έκθεση αφού α) κανένα πρόστιμο και ποτέ δεν έχει επιβληθεί από την ΕΕ στην Κεφαλονιά και την ΕΔΑΚΙ β) είναι υπαρκτή στην Κεφαλονιά για 4 δεκαετίες η επιδίωξη του σχεδίου νόμου για«αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων» και γ) δεν υπάρχει καμία«έλλειψη των απαραίτητων υποδομών» όπως επιδιώκεται με τις προβλεπόμενες στο άρθρο 93 του σχεδίου νόμουαλλά το αντίθετο μάλιστα ισχύει με τις ολοκληρωμένες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων με τη λειτουργία μονάδας κομποστοποίησης (από τις πρώτες που έγιναν στην Ελλάδα), ΧΥΤΥ και σταθμό μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων για την μεταφορά τους το ΚΔΑΥ Πατρών, όπως επίσης το ενταγμένο έργο στο ΕΠΕΡΑΑ που πολύ σύντομα θα δημοπρατηθεί, έργο αναβάθμισης της μονάδας κομποστοποίησης, επέκτασης του ΧΥΤΥ και κατασκευής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων ύψους 8.000.000€.

Καταστροφική,γιατί τα δύο μας νησιά αποτελούν φωτεινή εξαίρεση στην διαχείριση των αποβλήτων έχοντας λύσει από το 1984 ένα σημαντικό θέμα το οποίο μπορεί να ταλανίζει σχεδόν όλη τη χώρα αλλά ΟΧΙ την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη με την επιτυχημένη διαχρονικά λειτουργία της ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ/Ε.Δ.Α.Κ-Ι έχουν δημιουργήσει μια περιουσία και ένα κεφάλαιο που θα είναι άδικο να χαθεί και επί πλέον να γίνει συμμέτοχος των προβληματικών υποδομών άλλων περιοχών.

Υποτιμητική,  για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Τόπου μας. Η Διαδημοτική (σημερινή ΕΔΑΚΙ ΑΕ) ιδρύθηκε επί δημαρχίας Αλέκου Καλαφάτη το 1984 με πρωτοπόρο τον τότε δήμο Αργοστολίου και με τη συμμετοχή των πρώην κοινοτήτων και του τ. δήμου Ληξουρίου. Αποτέλεσε (και αποτελεί) πρότυπο λειτουργίας και προπάντων ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ με μια ανυπολόγιστης αξίας και σημασίας υποδομή η οποία με την προτεινόμενη ρύθμιση είναι άγνωστη η τύχη της.  Η Κεφαλονιά έχει χαρακτηριστεί το Καθαρότερο Νησί. Τον φορέα όχι μόνο στήριξαν ΟΛΕΣ οι μετέπειτα δημοτικές, κοινοτικές αρχές αλλά Εμείς σαν Κεφαλλονίτες ΠΟΤΕ δεν βάλαμε τη Διαδημοτική στο πεδίο της Πολιτικής Αντιπαράθεσης: Στηρίχτηκε και Αναπτύχθηκε από ΟΛΟΥΣ όσους υπηρέτησαν τη Τοπική Αυτοδιοίκηση του τόπου μας  με οποιαδήποτε μορφή και ρόλο τα 36 χρόνια λειτουργίας της! Είμαστε περήφανοι και οι σημερινές επιλογές, μας προσβάλλουν σαν κοινωνία!

Είναι πράξη Ακατανόητη για την τοπική κοινωνία και το λαό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που από το 1984 έχει στηρίξει όσο καμιά άλλη περιοχή στην Ελλάδα την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων. Το εγχείρημα της πρότυπης διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κεφαλονιά δεν θα είχε επιτύχει εάν δεν είχε τη καθολική, διαχρονική στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων της επιχείρησης όλα αυτά τα χρόνια , των επαγγελματιών, των φορέων και της πολιτείας.

Καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος,

Την Κυβέρνηση

και τον Πρωθυπουργό της χώρας να αποσύρουν τη διάταξη.

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη δεν θα ανεχτούν αυτή την επιλογή:

 Οι Δήμαρχοι των νησιών μας με τη συμμετοχή και του Αντιπερειφερειάρχη του νομού  να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον αρμόδιο Υπουργό, τους επικεφαλείς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προκειμένου να τους ενημερώσουν και να ζητήσουν την άρση της προβλεπόμενης ρύθμισης.

Επίσης να γνωστοποιήσουν το θέμα σε πανελλήνια εμβέλεια και την καθολική αντίδραση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για το άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που προβλέπει την κατάργηση του τοπικού ΦΟΔΣΑ/ΕΔΑΚΙ 

Καλούμε το Βουλευτή του Νομού μας να στηρίξει το αίτημα μας και να υποστηρίξει την εξαίρεση του νομού μας από αυτή τη διάταξη.

Εάν οι ανωτέρω ενέργειες δεν αποδώσουν ο Δήμος Αργοστολίου σε συνεργασία με τους άλλους δήμους των νησιών μας και με Διαπαραταξιακή Συνεργασία  σε νέα έκτακτη συνεδρίασή του θα εξετάσει μέτρα και τρόπους αντίδρασης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων του νησιού στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνει επ’ ουδενί αποδεκτή η προωθούμενη ζημιογόνα για το περιβάλλον και τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας νομοθετική ρύθμιση.


Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διαδημοτικής (ΕΔΑΚΙ)


Από την ΕΔΑΚΙ ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

Από το πρακτικό της 14ης   Σύγκλησης του Διοικητικού συμβουλίου  της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Α.ΕΟ.Τ.Α. της 26ηςΑπριλίου 2020.

Αριθμός Απόφασης 57  /2020                                  

 Περίληψη

 Ψήφισμα στήριξης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αργοστολίου σχετικά με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 93 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις»

    Στο Αργοστόλι, σήμερα  26 Απριλίου του έτους 2020 ημέρα Κυριακή,     προσκλήθηκαν σε σε  ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑσυνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε (δια περιφοράς) για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας   σύμφωνα με τα οριζόμενα  στο υπ΄αρ. 18318/13-03-2020 (ΑΔΑ:9ΛΠΧ46ΜΤΛ6-ΙΑΕ) έγγραφο  του Υπουργείου Εσωτερικών και την αρ.40/20930/31-03-2020(ΑΔΑ:6ΩΠΥ46ΜΤΛ6-50Ψ) σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του, όπου περιγράφονται οι διαδικασίες σύγκλησης των συλλογικών οργάνων για την προστασία και αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID– 19,

 τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Α.Ε.Ο.Τ.Α., κατόπιν της υπ.αριθμ. πρωτ: 230/26-04-2020 έγγραφης πρόσκλησης του Προέδρου της.

Αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο  έντεκα (11) Μελών δήλωσαν ότι συμμετέχουν  τα έντεκα (11)  και ονομαστικά:

                 ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                                             ΑΠΟΝΤΕΣ

 1. Γαβριελάτος Αργύριος  
 2. Βανδώρος Παναγής 
 3. Παπαδάτος Νικόλαος   
 4. Κωνσταντάτος Ιωάννης
 5. Ματιάτος Σπύρος
 6. Ραδίτσας Νικόλαος
 7. Ματιάτος Σπυρίδων
 8. Κωνσταντάτος Διονύσιος
 9. Μινέτος Διονύσιος
 10. Καβαλιεράτος Γεώργιος
 11. Ζαμπέλη Σπυριδούλα

Ο  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α ενημέρωσε γραπτά με την αποστολή ηλεκτρονικά   τα μέλη του Δ.Σ. για το 1ο  θέμαπου αφορά:  τα προβλεπόμενα στο άρθρο 93 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» και την απόφαση που λήφθηκε σχετικά από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αργοστολίου:

 Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου δημιουργείται στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ένας νέος Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων  με τη συμμετοχή (και προεδρία!) της περιφέρειας και όλων των Δήμων της περιφέρειας με μορφή εταιρείας Α.Ε. και βασικό σκοπό τον ενιαίο και από κοινού τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια των Ιονίων Νησιών.

Η θεσμοθέτηση του νέου φορέα συντελεί στην κατάργηση της πρώην Διαδημοτικής Επιχείρησης , η οποία λειτουργεί σήμερα με την επωνυμία Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. και την ενσωμάτωσή της στον νέο φορέα.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

1.Στηρίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αργοστολίου σχετικά με την απόσυρση του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» .

 1. Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης να ζητήσουν την απόσυρση του άρθρου 93.
 2. Καλούμε τον Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης να παρέμβει άμεσα για την απόσυρση του άρθρου 93.
 3. Καλούμε τον Α/Περιφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης να επιστρέψει στην ΠΙΝ κάθε εισήγηση περί κατάργησης της Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 57/2020

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                            ΤΑ ΜΕΛΗ

       Τ.ΥΠΟΓΡΑΦΗ                                                                                          Τ.ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

 Πιστό Αντίγραφο

 Αργοστόλι 26-04-2020

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ


ΔΗΛΩΣΗ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α.


Καταρχάς, το μέλλον που μας ετοιμάζουν όλων μας, γενικά το περιμέναμε!! Αρκετά χρόνια τώρα.

Ομολογώ ότι δεν μου έκανε έκπληξη όλο αυτό που συνέβηκε εν μέσω πανδημίας,  γιατί μετά από αυτό που άκουσα από τους προεκλογικούς λόγους του πρωθυπουργού, όσον αφορά την διαχείριση αποβλήτων, το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι απώτερος σκοπός τους είναι η διαχείριση των αποβλήτων στους ιδιώτες ολοκληρωτικάκαι λαμβάνοντας υπόψη ότι από το έτος 2017 περιμένουμε δέκα πέντε (15) θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ και ακόμα περιμένουμε ( εδώ θέλω να σημειώσω, ότι όλα αυτά τα χρόνια λόγω έλλειψης τακτικού προσωπικού αναγκαζόμαστε για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας  να συνάπτουμε συμβάσεις με ιδιώτες , κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που  θα θέλαμε, όμως δυστυχώς είναι μονόδρομος με την ελπίδα κάποια στιγμή να καταφέρουμε να επανδρώσουμε την επιχείρηση πάλι με μόνιμο δικό μας προσωπικό).

 

Αυτοί καλά κάνουν, κοιτάζουν τα συμφέροντά τους  όπως πάντα, εμείς τι κάνουμε;

Ταλαιπωρημένοι όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας προς τους δημότες  με τον καλύτερο τρόπο και έχουμε καταφέρει όλοι μαζί εργαζόμενοι, εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια  και Δήμαρχοι, που πέρασαν κατά καιρούς.

Το έτος 2011 περάσαμε μια μεγάλη ταλαιπωρία γνωστή σε όλους, βρεθήκαμε στον αέρα, δεν πληρωνόμαστε για ένα χρόνο, οι μισοί από εμάς δεν δικαιώθηκαν στο δικαστήριο και παρόλα αυτά, συνεχίσαμε να δουλεύουμε και δεν αφήσαμε ούτε μια μέρα την Κεφαλονιά χωρίς να πραγματοποιηθεί αποκομιδή και η επιχείρηση να δουλεύει σε όλους τους τομείς, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι δημότες δεν φταίνε τίποτα να παίζουμε με την υγεία τους.

 

Η Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. ( πρώην ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) όπως χαρακτηρίζεται στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου, είναι το «καμάρι και στολίδι  της Κεφαλονιάς & Ιθάκης – ένα από τα μεγαλύτερα έργα και επιτεύγματα του τόπου μας»

Μια επιχείρηση πρότυπο όλα αυτά τα χρόνια από την ημέρα ίδρυσης της ( έτος 1984).

Η Κεφαλονιά εκτός από την αποκομιδή  μπορεί και διαθέτει: ΧΩΡΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΩΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ  σε σχέση με άλλα μέρη που ακόμη δεν έχουν οργανωμένους  ΧΥΤΑ και ακόμη και σήμερα γίνεται ανεξέλεγκτη ταφή απορριμμάτων, αυτό δεν είναι τυχαίο- είναι κατάκτηση χρόνων και σωστής δουλειάς και εμείς καλούμαστε σήμερα να γίνουμε ένα με την Κέρκυρα, την Ζάκυνθο , την Λευκάδα που τα σκουπίδια ρέουν άφθονα μέσα στους δρόμους, καλούμαστε να μοιραστούμε τα κεκτημένα μας  με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου ( το πιο πιθανό από κάποια στιγμή και έπειτα, να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στον δικό μας ΧΥΤΥμε κάθε δικαίωμα) – καλούμαστε να ξεπουληθούμε –  καλούμαστε να μας διοικούν κάποιοι που έχουν αποδείξει μέχρι σήμερα πόσο καλά άραγε ξέρουν να διαχειρίζονται τα σκουπίδια τους; (αυτό το έχει δείξει η ιστορία τους). Όλα αυτά τα κεκτημένα ανήκουν στο λαό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, ανήκουν στον τόπο μας.

Σήμερα λοιπόν, μας αναγκάζουν να προβούμε σε κινητοποιήσεις  κάτι που δεν το θέλουμε. Το θέμα των απορριμμάτων είναι πολύ λεπτό, αφορά την υγεία όλων μας – αυτό εμείς το ξέρουμε πολύ καλά ( αυτοί το ξέρουν; που ενόψει πανδημίας- εν κρυπτώ περνάνε νομοσχέδια στη ζούλα;)  για αυτό και πάντα προσπαθούμε να λειτουργούμε έτσι που ακόμα και σε πανελλαδικές απεργίες η επιχείρηση δεν σταμάτησε ποτέ να προσφέρει υπηρεσίες .

Όμως ,είναι η μόνη φορά που θα προβούμε σε κάθε μέτρο προκειμένου να προασπίσουμε τα κεκτημένα μας για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά πολύ περισσότερο για τους δημότες μας, για τα νησιά μας .

Θεωρώ υπεύθυνους τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στην Κεφαλονιά και Ιθάκη απέναντι σε όλο τον κόσμο που τους ψήφισε και τους εμπιστεύτηκε. Ο λόγος τους πρέπει να ακούγεται πιο ψηλά και να προασπίζουν τα συμφέροντα των νησιών τους.

Τώρα ήρθε η ώρα να αποδείξουν πόσο αντάξιοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και επίσης θα φανούν αντάξιοι κάποιων άλλων πολιτικών που έκτισαν όλα αυτά στην πορεία όλων αυτών των χρόνων !!( δεν θέλω να αναφέρω ονόματα για ευνόητους λόγους – τους ξέρετε).

Εδώ να σημειώσω ότι αυτό δεν θα το αφήσουμε να περάσει    έτσι    θα μας δείτε όπως δεν μας έχετε δει μέχρι σήμερα, είμαστε καζάνι που βράζει και είμαι σίγουρη ότι μαζί μας θα είναι και όλος ο λαός της Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Υποσημείωση: για όσους δεν έχουν ενημερωθεί, όλο αυτό αφορά με απλά λόγια:

Ότι η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει την Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης με διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Α- Κ.Ι. .Α.Ε. Ο.Τ.Α. πρώην  ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ και να την ενσωματώσει σε έναν νέο ενιαίο φορέα με τη συμμετοχή της περιφέρειας ( την προεδρία στην Κέρκυρα) και όλων των Δήμων της περιφέρειας, με βασικό σκοπό τον ενιαίο και από κοινού τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων σε ολόκληρη την επικράτεια των Ιονίων Νησιών. Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» . ΑΡΘΡΟ 93.

 

                                               Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

                                                ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α.

                                                 ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΖΑΜΠΕΛΗ


Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Φορέα Αίνου


ΨΗΦΙΣΜΑ του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αργοστολίου για τη διατήρηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και του υφιστάμενου Προσωπικού του.

O Φορέας Διαχείρισης (Φ.Δ.) Εθνικού Δρυμού Αίνου ιδρύθηκε το 2002, με τη μορφή του Ν.Π.Ι.Δ. (άρθρο 13 του Ν. 3044/2002) με σκοπό την προστασία και διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Με τον Ν. 4519/2018 διευρύνθηκε η χωρική αρμοδιότητα του με την προσθήκη σε αυτόν της προστασίας και διαχείρισης όλων των περιοχών (σύνολο 6) του ευρωπαϊκού δικτύου Natura2000 της Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

O Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Αίνου στοχεύει στη διαφύλαξη της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς και στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, των προστατευόμενων περιοχών Κεφαλονιάς-Ιθάκης μέσω της μελέτης και προστασίας των σπάνιων & απειλούμενων ειδών χλωρίδας, πανίδας, ορνιθοπανίδας, μακρομυκήτων, ασπόνδυλων και των τύπων οικοτόπων, γεωτόπων, καθώς και στην προώθηση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, όπως είναι ο οικοτουρισμός ή θεματικός τουρισμός, που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης.

Μετάαπό την ανακοίνωση του νέου σχεδίου νόμουτου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τους Φορείς Διαχείρισης (https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=2d2016aa-ebb1-43cf-a88b-aba7018724bc) απαιτούμε την διασφάλιση και διατήρησης των θέσεων εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού με την μετατροπή των συμβάσεων τους, από Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνουκαι καταγγέλλουμε και καταψηφίζουμε την προτεινόμενη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και τη μετατροπή του σε Παράρτημα της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων νήσων με έδρα την Ζάκυνθο!

Απαιτείται η απρόσκοπτη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης με την σημερινή του μορφή, και όχι η κατάργησή του, εφόσον:

 • Μετά από 18 χρόνια ύπαρξης, και μέσω των δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν από το Προσωπικό και τη Διοίκηση του Φ.Δ., εγκαθιδρύθηκε και ενσωματώθηκε η λειτουργία του στο κοινωνικοοικονομικό ιστό της Κεφαλονιάς ως σημαντικός παράγοντας, που ενεργεί τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, όσο και για την απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος στην οικονομία του, σε περίοδο έντονης ανταγωνιστικότητας & οικονομικής κρίσης.
 • Έχει έως σήμερα θετική πορεία, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ικανοποιητική προστασία των σπάνιων & απειλούμενων ειδών & τύπων οικοτόπων του Εθνικού Δρυμού Αίνου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευσυνείδητη εργασία του προσωπικού, με την αποτελεσματική συνεργασία του με τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τους Ο.Τ.Α. (Π.Ι.Ν-Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης & Ιθάκης), καθώς και με όλους τους θεσμούς (Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο., Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα, Επαγγελματικές οργανώσεις κλπ.).
 • Με το υφιστάμενο προσωπικό που διαθέτει (όπου η πολιτεία έχει επενδύσει σημαντικά ποσά για την εκπαίδευση του και την απόκτηση της σχετικής τεχνογνωσίας) εξασφαλίζει τον προγραμματισμό δράσεων και την εύρεση κονδυλίων που θα ενισχύσουν την συνέχιση των δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονται εδώ και 18 χρόνια.
 • Υλοποιεί μία (1)συγχρηματοδοτούμενη Πράξη στα πλαίσια του Ε.Π.ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 (Π/Υ Φορέα: 1.000.000 €), πέντε (5)συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα πλαίσια του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020», με το σπουδαιότερο από αυτά να είναι η «Καταγραφή και παρουσίαση των Γεωτόπων & Γεωδιαδρομών του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς – Ιθάκης με σκοπό την ένταξη του στα Γεωπάρκα της UNESCO» (Π/Υ Φορέα: 231.000 €), ένα (1)πρόγραμμα LEADERκαι ένα (1)πρόγραμμα κάλυψης των λειτουργικών δαπανών του από το Πράσινο Ταμείοκαι το ΥΠΕΝ
 • Έχει πρόσφατα ενταχθεί σε τρία (3)διεθνή δίκτυαπροστατευόμενων περιοχών, το EUROPARC, το Eurositeκαι το MedPAN, συμμετέχοντας επίσης και στις ετήσιες συναντήσεις τους. Τέλος, αναμένεται η ένταξη του Φορέα στη Διεθνή Οργάνωση Προστασίας Νυχτερινού́ Ουρανού́ (International Dark Sky Association), με στόχο την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου ως «Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού (Dark Sky Park)».

 

Προτείνουμε λοιπόν:

 • Τη διατήρηση θέσεων εργασίας του υφιστάμενου προσωπικούυψηλής δεξιότητας, εν καιρώ υψηλής ανεργίας, καθώς και η λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση, ώστε οι θέσεις εργασίας όλων ανεξαιρέτωςτων εργαζομένων να μετατραπούν από ορισμένου χρόνου σε αόριστου χρόνου.
 • Την ενίσχυση της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης, αν όχι με την σημερινή του μορφή, τουλάχιστον σε επίπεδο Μονάδας Διαχείρισης(και όχι στην υποβάθμισή του σε Παράρτημα με έδρα την Ζάκυνθο) από το ΥΠΕΝ, που θα συμβάλλει σημαντικά στην βιώσιμη ανάπτυξη της Κεφαλονιάς σε όλους του τομείς (π.χ. περιβάλλον, οικοτουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία κ.α.).
 • Την αξιοποίηση του έργου που διετέλεσε και καλείται να εκτελέσειο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και όχι η υποβάθμιση του με ασαφή σχέδια που δεν λαμβάνουν υπόψη την εθνική και διεθνή διάσταση του.