Σαν βόμβα έσκασε προχθές στην τοπική κοινωνία η ξαφνική πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει την Διαδημοτική (ΕΔΑΚΙ), ένα μεγάλο επίτευγμα της τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων, μοντέλο και για τις υπόλοιπες περιοχές της Χώρας και όχι μόνον.

Ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Α. Γαβριελάτος

Ο ιστορικός αυτός Φορέας-πρότυπο, που στήθηκε στα νησιά μας την δεκαετία του ’80 με μότο «Κεφαλονιά, το καθαρότερο νησί» τείνει να γίνει παρελθόν, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση και τους αρμόσιους Φορείς πέρασε σε νομοσχέδιο που κατάθεσε στη Βουλή ειδικό άρθρο σύμφωνα με το οποίο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στις νησιωτικές περιφέρειες, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, συστήνεται για κάθε μια από αυτές, ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και καταργούνται οι υπάρχοντες φορείς, δηλαδή στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη η ΕΔΑΚΙ (άρθρο 93).

Οπως αναφέρει το Υπουργείο αυτό γίνεται για τον «καλύτερο συντονισμό για τη διαχείριση αποβλήτων σε αυτές τις ευαίσθητες τουριστικά περιοχές, την αντιμετώπιση των προστίμων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και τη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων».

Ωστόσο αυτά που ισχυρίζεται η Κυβέρνηση για την τοπική Διαδημοτική είναι αναληθή, αφού ουδέποτε στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη επιβήιηκαν πρόστιμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για το μείζον αυτό θέμα συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου  και αποφάσισε ότι η πράξη αυτή είναι ακατανόητη, προσθέτοντας ότι οι 4 δήμαρχοι των Νησιών μας να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό (Χατζηδάκη) για να ζητήσουν άρση της ρύθμισης. Παράλληλα το Δ.Σ. καλεί το βουλευτή Παν. Καππάτο να υποστηρίξει την εξαλιρεση του Νομού μας από τη διάταξη.


Διονύσης Κοκκόσης: Εντελώς εσφαλμένη απόφαση


Ο τ. πρόεδρος της Διαδημοτικής (ΕΔΑΚΙ) Διονύσης Κοκκόσης έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση:

Ο τ. πρόεδρος της Διαδημοτικής Δ. Κοκκόσης

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα σε τοπικές ιστοσελίδες την πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ειδικό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για όλα τα Ιόνια Νησιά, με έδρα την Κέρκυρα, καταργώντας την Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς Ιθάκης (Ε.Δ.Α.Κ.Ι.). Πρόκειται πέραν πάσης αμφιβολίας για μία εντελώς εσφαλμένη απόφαση που ουσιαστικά «γκρεμίζει» όλα όσα χτίσαμε με πολύ κόπο και που είχαν ως αποτέλεσμα να θεωρούνται η Κεφαλονιά και η Ιθάκη από τα καθαρότερα νησιά της πατρίδας μας. Αυτό το συνομολογούν όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, και είναι αποτέλεσμα των άοκνων προσπαθειών των Διοικήσεων της επιχείρησης αλλά κυρίως των εργαζομένων της. Όταν έχεις ένα πανθομολογούμενο επιτυχημένο Φορέα, ο οποίος πετυχαίνει την αποστολή του και τον οποίο κατορθώσαμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια και συνετή διοίκηση να μην είναι ζημιογόνος, δεν τον διαλύεις αλλά τον ενισχύεις και του δίνεις όλα τα εφόδια να πετύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Μάλιστα, η κατάργηση αυτή έρχεται την στιγμή που με την ένταξη στο ΕΣΠΑ του νέου έργου εκσυγχρονισμού του ΧΥΤΥ της Παλοστής, την οποία δρομολογήσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια, η Εταιρεία μπαίνει σε μια νέα εποχή. Έχοντας ζήσει από κοντά για πέντε συναπτά έτη την καθημερινή αγωνία και τον μόχθο των εργαζόμενων της Εταιρείας για να κρατήσουν τα νησιά μας καθαρά και να ανταποκριθούν επάξια στις ανάγκες της κοινωνίας μας με την παρούσα επιστολή μου απευθυνόμενος στην τοπική πολιτική ηγεσία, ζητώ να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους, προκειμένου με ενότητα και αποφασιστικότητα να εξηγήσουν στην Κυβέρνηση όλα τα ανωτέρω, έστω και την ύστατη ώρα, ώστε να τροποποιήσει  την σχετική διάταξη, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα της ΕΔΑΚΙ, η οποία δε μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη Εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων των άλλων νησιών της Περιφέρειας  Ιονίων Νήσων καθώς είναι οικονομικά υγιής και έχει πετύχει απόλυτα τον σκοπό της.

Με εκτίμηση

Διονύσης Κοκκόσης

Τέως Πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ