Η κόντρα μεταξύ Κώστα Ζαπάντη και Θεόφιλου Μιχαλάτου (με τη συνδρομή υπέρ του πρώτου του Μάκη Μεταξά) για την εγκατάλειψη του Δήμου Ελειού Πρόννων και ειδικότερα του λιμανιού του Πόρου δεν φαίνεται να τελειώνει με την άμεση απάντηση του δεύτερου. Ο τέως δήμαρχος έδωσε μια απάντηση μόλις 33 λέξεων στο νυν δήμαρχο όπου κάθε λέξη είναι και ένας …υπαινιγμός.

Αγαπητέ Δήμαρχε

Είναι σημαντικό ότι απάντησες,

Δεν θέλω να σχολιάσω τώρα το πώς απάντησες,

Μου αρκεί να θυμάσαι το τι απάντησε.

Με εκτίμηση

Κώστας Ζαπάντης

Ο τελευταίος – μέχρι σήμερα

– Δήμαρχος του Δήμου Πρόννων

Η απάντηση του Δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου στον Κώστα Ζαπάντη είναι η εξής (Σ.Σ.: Κάναμε αρίθμηση των απαντήσεων για ευκολία στο σχολιασμό τους).

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Καταρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεις μέσα από τη δημόσια επιστολή σου, να παρουσιάσω όλες τις ενέργειες που έχουμε κάνει για την περιοχή των Πρόννων.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διαχείρισης του Δήμου μας μέχρι και σήμερα,  μαζί με τους συνεργάτες μου και τους υπαλλήλους του Δήμου προσπαθούμε να καλύψουμε τις ελλείψεις που βρήκαμε, να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και να θέσουμε τις βάσεις για την υλοποίηση των προεκλογικών μας υποσχέσεων.

Και επειδή τα λόγια είναι μόνο λόγια, θα ήθελα να αναφέρω επακριβώς τι έχουμε κάνει μέχρι και σήμερα στους Πρόννους:

1. Συνάντηση γνωριμίας, στις αρχές της θητεία μας, με τους προέδρους στη Σκάλα και καταγραφή των προβλημάτων κάθε κοινότητας

2. Συνάντηση στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου για τη σωστή διαχείριση των αδιάθετων οικοπέδων που ευρίσκονται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού του Πόρου

3. Ένταξη του έργου της αντικατάστασης στέγης και εργασίες επισκευής Δημοτικού Καταστήματος Πόρου (Πνευματικό Κέντρο) στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ προϋπολογισμού 60.000,00 €

4. Εύρεση οικοπέδου για την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος στον Πόρο

5. Ένταξη στο τεχνικό μας πρόγραμμα του έργου της διευθέτησης των ομβρίων υδάτων στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου Πόρου

6. Συνεργασία με την Περιφέρεια για την αποκατάσταση του δρόμου της Άτρου

7. Συμμετοχή στη συγκέντρωση των φορέων στο Πνευματικό Κέντρο Πόρου για τη σημασία και την κατεπείγουσα ανάγκη της ένταξης στο ΕΣΠΑ του Θολωτού Μυκηναϊκού Τάφου των Τζαννάτων

8. Συμμετοχή με τον βουλευτή στην συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την προστασία και την ανάδειξη του Θολωτού Τάφου

9. Συμμετοχή στο συμβούλιο της κοινότητας Πόρου και συζήτηση με τα μέλη του συμβουλίου για θέματα της περιοχής

10. Σύσκεψη με συγκοινωνιολόγο για εξεύρεση λύσης στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Σκάλας και ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα σχετικής μελέτης ύψους 24.000,00 €

11. Περίφραξη και εξοπλισμός (τέρματα κτλ) νέου γηπέδου Σκάλας ποσού 000,00 €

12. Χρηματοδότηση με το ποσό των 40.000,00 € της μελέτης ανάπλασης παραλιακής ζώνης Κατελειού και χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 260.000,00 € από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ.

13. Χρηματοδότηση με το ποσό των 40.000,00 € της μελέτης ανάπλασης παραλιακής ζώνης Σκάλας και χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 200.000,00 € από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ

14. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γα την αποκατάσταση των λειτουργικών προβλημάτων της γέφυρας Μπέλεϋ – Πόρου και χρηματοδότηση με το ποσό των 30.000,00 €

Θεόφιλος Μιχαλάτος

15. Σύνταξη μελέτης για την προμήθεια δύο ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για την λειτουργία των αντλιοστασίων του αποχετευτικού δικτύου Πόρου ύψους 59.000,00 και αποστολή της σχετικής μελέτης στη ΔΕΥΑΚ

16. Υποβολή πρότασης στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης του Master Plan του Λιμένα Πόρου 

17. Αποκατάσταση των βλαβών του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του λιμένα Πόρου

18. Έναρξη διαδικασίας διεξαγωγής διαγωνισμού για την προμήθεια πλωτής εξέδρας χωρητικότητας 40 θέσεων τουριστικών σκαφών προϋπολογισμού 138.000,00 € από ιδίους πόρους του Λιμενικού Ταμείου

Ο τ. δήμαρχος Κώστας Ζαπάντης

19. Εκπόνηση μελέτης για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Λιμένα Πόρου και την αναβάθμιση του τουριστικού αγκυροβολίου (ολοκλήρωση μελέτης αρχές 2021)

20. Ένταξη στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ του έργου της κατασκευής 4 πιστοποιημένων παιδικών χαρών στους οικισμούς Μαυράτων, Κάτω Κατελειού, Αγίου Νικολάου & Μαρκόπουλου ύψους 60.000,00 €

21. Επισκευή και έναρξη λειτουργίας αρδευτικού δικτύου Τζαννάτων

22. Στέγαση πυροσβεστικού κλιμακίου στο Μαρκόπουλο

Και μπορεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής να μην μας επέτρεψε την εκπροσώπηση των Πρόννων στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου όμως οι θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου, μιας από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του Δήμου, αυτής της Καθαριότητας & Προστασίας του Περιβάλλοντος, έχουν ανατεθεί σε δύο άτομα από την περιοχή σας ενώ και το τιμόνι της ναυαρχίδας της τοπικής οικονομίας, αυτής του τουρισμού, έχει ανατεθεί σε έναν συντοπίτη σας. 

Σίγουρα αγαπητέ Κώστα, αυτά που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα είναι ελάχιστα και σίγουρα θα έπρεπε να έχουμε καταφέρει περισσότερα. 

Θέλω όμως προσωπικά να σε διαβεβαιώσω ότι μαζί με τους συνεργάτες μου, αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της διάσπασης του Δήμου και της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε σήμερα, για να αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα της αθόρυβης αλλά αποτελεσματικής μας προσπάθειας. 

Πυξίδα μας, η υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος μας, σύμμαχοί μας η αγάπη και η συμπαράσταση των συνδημοτών μας. 

Σε λίγο χρόνο θα αρχίσουν τα φαίνονται τα πρώτα δείγματα γραφής μας. 

Ευχαριστώ

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Δήμαρχος Αργοστολίου

Μνημειώδης σίγουρα η απάντηση Θεόφιλου και για να το πούμε όσο γίνεται πιο κομψά .. «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»!

Ευγενικά ο Κ. Ζαπάντης του ανταπάντησε πως «Δεν θέλω να σχολιάσω τώρα το πώς απάντησες».

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ 25 ΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Εμείς όμως δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό και θα σχολιάσουμε σημείο προς σημείο την …ιστορική απάντηση Θεόφιλου και ομαδοποιώντας για ευκολία τις ομοειδείς απαντήσεις του δημάρχου:

Α. Θα ξεκινήσουμε με τη μνημειώδη απάντηση Θεόφιλου στην οργισμένη αναφορά Ζαπάντη: «Ο, με απόφαση σου, αποκλεισμός των Πρόννων από το Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου αυτονόητα μεγιστοποιεί την προσωπική σου ευθύνη».

Ο Θεόφιλος λοιπόν δίνει την εξής πρωτοφανή και …επιτηδευμένα αφελή απάντηση:

«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής δεν μας επέτρεψε την εκπροσώπηση των Πρόννων στο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου»!

Και μπορεί να αμφισβητηθεί ότι είναι μνημειώδης η απάντηση Θεόφιλου αλλά σίγουρα είναι υποτιμητική για το πνευματικό επίπεδο του πάσα ενός και ιδού το γιατί:

Στο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου είναι διορισμένοι : Οι σύμβουλοι Μιχαλάτου (με αναπληρωτή Τσιλιμιδό), Μοσχονάς (με αναπληρωτή Μινέτο) και Τρωϊάννος (με αναπληρωτή Βανδώρο) και ο πολίτης Τζωρτζάτος (με αναπληρωτή Κοκκόλη).

Οκτώ άτομα όλα από Λειβαθώ και Αργοστόλι και ουδείς από …Πρόννους γιατί φταίει κατά τον δήμαρχο …η απλή αναλογική και όχι η επιλογή του (άγνωστοι οι λόγοι) να μην βάλει ούτε έναν έστω αναπληρωματικό από την Δημοτική Ενότητα Ελειού-Πρόννων… μια περιοχή «ενός άλλου Θεού» κατά Θεόφιλον!

Β) Η αλήθεια για την απάντηση 1) «Συνάντηση γνωριμίας, στις αρχές της θητεία μας, με τους προέδρους στη Σκάλα και καταγραφή των προβλημάτων κάθε κοινότητας»

Η αλήθεια για την απάντηση 2) «Συνάντηση στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου για τη σωστή διαχείριση των αδιάθετων οικοπέδων που ευρίσκονται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού του Πόρου»

Η αλήθεια για την απάντηση 6) «Συνεργασία με την Περιφέρεια για την αποκατάσταση του δρόμου της Άτρου»

Η αλήθεια για την απάντηση 7) «Συμμετοχή στη συγκέντρωση των φορέων στο Πνευματικό Κέντρο Πόρου για τη σημασία και την κατεπείγουσα ανάγκη της ένταξης στο ΕΣΠΑ του Θολωτού Μυκηναϊκού Τάφου των Τζαννάτων»

Η αλήθεια για την απάντηση 8) «Συμμετοχή με τον βουλευτή στην συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την προστασία και την ανάδειξη του Θολωτού Τάφου»

Η αλήθεια για την απάντηση 9) «Συμμετοχή στο συμβούλιο της κοινότητας Πόρου και συζήτηση με τα μέλη του συμβουλίου για θέματα της περιοχής»

Η αλήθεια για την απάντηση 10) «Σύσκεψη με συγκοινωνιολόγο για εξεύρεση λύσης στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Σκάλας και ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα σχετικής μελέτης ύψους 24.000,00 €»

Το δικό μας σχόλιο: Από πότε αλήθεια «οι συναντήσεις» και «οι συσκέψεις» ενός δημάρχου αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον του για μια περιοχή;

Εκτός και αν ο δήμαρχος που χρησιμοποιεί αυτά τα επιχειρήματα θεωρεί μειωμένης πνευματικής αντίληψης τους ακροατές του…

Κύριε Μιχαλάτε σοβαρά πιστεύεις ότι με τέτοιου είδους απαντήσεις αποδεικνύεις σε έναν που είχε «την δική του, ίσως μικρή συμβολή στην επιτυχία σου» ότι άδικα σου διαμηνύει δημόσια πως «Δεν θα δεχθούμε συνέχιση της ίδιας συμπεριφοράς»;

Γ) Η αλήθεια για την απάντηση 1) «Ένταξη του έργου της αντικατάστασης στέγης και εργασίες επισκευής Δημοτικού Καταστήματος Πόρου (Πνευματικό Κέντρο) στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ προϋπολογισμού 60.000,00 €»

Η αλήθεια για την απάντηση 12) «Χρηματοδότηση με το ποσό των 40.000,00 € της μελέτης ανάπλασης παραλιακής ζώνης Κατελειού και χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 260.000,00 € από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ»

Η αλήθεια για την απάντηση 13) «Χρηματοδότηση με το ποσό των 40.000,00 € της μελέτης ανάπλασης παραλιακής ζώνης Σκάλας και χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 200.000,00 € από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ»

Η αλήθεια για την απάντηση 16) «Υποβολή πρότασης στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης του Master Plan του Λιμένα Πόρου»

Δικό μας σχόλιο: Καλά δεν είπε κανένας στον Θεόφιλο, δεν άκουσε πουθενά, ότι το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» …τελείωσε και από τις 14 Απριλίου το διαδέχθηκε το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και μέχρι να ξεκινήσει και να αρχίσει να χρηματοδοτεί έργα …«ζήσε Μάη μου»;

Κανείς δεν του είπε πως οι κάτοικοι των Πρόννων δεν είναι τόσο «φυτά» όσο νομίζει για να τους πετάει την κάθε αρλούμπα;

Δ) Η αλήθεια για την απάντηση 18) «Έναρξη διαδικασίας διεξαγωγής διαγωνισμού για την προμήθεια πλωτής εξέδρας χωρητικότητας 40 θέσεων τουριστικών σκαφών προϋπολογισμού 138.000,00 € από ιδίους πόρους του Λιμενικού Ταμείου»

Η αλήθεια για την απάντηση 19) «Εκπόνηση μελέτης για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Λιμένα Πόρου και την αναβάθμιση του τουριστικού αγκυροβολίου (ολοκλήρωση μελέτης αρχές 2021)»

Η αλήθεια για την απάντηση 15) «Σύνταξη μελέτης για την προμήθεια δύο ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για την λειτουργία των αντλιοστασίων του αποχετευτικού δικτύου Πόρου ύψους 59.000,00 και αποστολή της σχετικής μελέτης στη ΔΕΥΑΚ»

Το δικό μας σχόλιο: Καλά, είναι άπαιχτος στο «παραμύθι» ο Θεόφιλος! Ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζει ως ενδιαφέρον του για τους Πρόνους δύο …ΘΑ κάνω!

Ε, αυτό βρε μεγάλε σου καταλογίζει ο τέως δήμαρχος ότι κάνεις: Παραμυθιάζεις τον κόσμο και σου θυμίζει την συνέντευξη σου στο Επιμελητήριο την 7 η Μαΐου 2019 πριν τις εκλογές που υποσχόσουν «Μελέτη και κατασκευή χερσαίων εγκαταστάσεων στο Λιμάνι του Πόρου – εγκαθιστούμε πλωτή προβλήτα για την δημιουργία Μαρίνας – ανάπλαση παραλιακής ζώνης στα Ράγια»! Και συ τι απαντάς μετά από ένα χρόνο και 8 μήνες στα πράγματα; ΘΑ γίνει η έναρξη της διαδικασίας και ΘΑ εκπονηθεί η μελέτη!

Όσον αφορά για τη μελέτη για τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και αυτή… ΘΑ αποσταλεί στη ΔΕΥΑ… ΟΤΑΝ συνταχθεί!

Ε) Η αλήθεια για την απάντηση 14) «Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γα την αποκατάσταση των λειτουργικών προβλημάτων της γέφυρας Μπέλεϋ – Πόρου και χρηματοδότηση με το ποσό των 30.000,00 €»

Το δικό μας σχόλιο: Όσο και να ψάξαμε σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αργοστολίου με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γα την γέφυρας του Πόρου …δεν βρήκαμε.

Το μόνο που βρήκαμε ήταν την 81/2020 απόφαση του Δ.Σ. στις 10 Μαρτίου που αφορούσε την …επικαιροποίηση της προγραμματικής σύμβασης που ΘΑ υπέγραφε ο Δήμος με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας! Αν υπεγράφη ή όχι στον 1 ½ μήνα που πέρασε δεν τον γνωρίζουμε αν και πολύ αμφιβάλλουμε αφού την εν λόγω απόφαση την βρήκαμε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ δημοσιευμένη μετά από …22 ημέρες απ’ όταν πάρθηκε την 1η Απριλίου! Τόσο είναι το ενδιαφέρον του Θ. Μιχαλάτου για τον Πόρο και την ταλαίπωρη γέφυρα του…

Και κάτι ακόμα. Αναφέρει στην απάντησή του ο δήμαρχος ότι η αποκατάσταση της γέφυρας χρηματοδοτείται με 30.000 ευρώ. Κι όμως, στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβαση αναφέρεται ως ποσόν χρηματοδότησης από τον Δήμο μόνο …8.897,40 ευρώ και από το …Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το υπόλοιπο ποσόν των 22.733,98 €!

Κουτοπονηρίτσες του Θεόφιλου για να φανεί φουσκωμένο το ενδιαφέρον του…

ΣΤ) Η αλήθεια για την απάντηση 20) «Ένταξη στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ του έργου της κατασκευής 4 πιστοποιημένων παιδικών χαρών στους οικισμούς Μαυράτων, Κάτω Κατελειού, Αγίου Νικολάου και Μαρκόπουλου ύψους 60.000,00 €»

Το δικό μας σχόλιο: Καταρχήν καμία ένταξη τέτοιου έργου δεν έχει γίνει ακόμη στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ! Δεν γνωρίζουμε αν έχει καν υποβληθεί πρόταση ένταξης στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ! Και σε αυτή την απάντηση συλλαμβάνεται ο Θεόφιλος να μην λέει την αλήθεια ή σωστότερα να λέει …ψήγματα αλήθειας! Η οποία αλήθεια είναι ότι στις 15 Απριλίου το Δ.Σ. με την 110/2020 απόφασή του ενέκρινε τη μελέτη για το έργο «Προμήθεια Εξοπλισμού Παιδικών Χαρών» για …όλο το Δήμο και ότι βάσει αυτής της μελέτης ΘΑ υποβληθεί με βάση αυτή τη μελέτη πρόταση ένταξης στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ! Από …το πούντονε μέχρι το έντονε, που λέγανε και οι παλιοί, υπάρχει τεράστια απόσταση!

Ζ) Η αλήθεια για την απάντηση 5) «Ένταξη στο τεχνικό μας πρόγραμμα του έργου της διευθέτησης των ομβρίων υδάτων στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου Πόρου»

Η αλήθεια για την απάντηση 4) «Εύρεση οικοπέδου για την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος στον Πόρο»

Η αλήθεια για την απάντηση 16) «Αποκατάσταση των βλαβών του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του λιμένα Πόρου»

Η αλήθεια για την απάντηση 21) «Επισκευή και έναρξη λειτουργίας αρδευτικού δικτύου Τζαννάτων

Η αλήθεια για την απάντηση 22) Στέγαση πυροσβεστικού κλιμακίου στο Μαρκόπουλο»

Η αλήθεια για την απάντηση 11) Περίφραξη και εξοπλισμός (τέρματα κτλ) νέου γηπέδου Σκάλας

Το δικό μας σχόλιο: Από τις παραπάνω 6 απαντήσεις ουσιαστική αξία έχει μόνο η απάντηση 11 για το γήπεδο της Σκάλας που ναι έγινε το έργο και έγινε και η πληρωμή 14.044,24 ευρώ με το χρηματικό ένταλμα 707/2020 στις 16 Απριλίου (ΑΔΑ: ΨΜΡΜ46ΜΓΤΤ-9Υ8).

Για τα υπόλοιπα, είτε ΘΑ …γίνουν όπως η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, είτε αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας να αναφέρονται ως ενδιαφέρον ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ όπως… η αποκατάσταση των βλαβών του δικτύου ηλεκτροφωτισμού… η εύρεση οικοπέδου για το σχολείου… η επισκευή του αρδευτικού και …η στέγαση της πυροσβεστικής!