Λουκέτο στους 4 Δήμους μας

Eάν περάσει το «έκτρωμα» του Χατζηδάκη από τη Βουλή, θα συνεχιστεί ο αγώνας για τη τελική ανατροπή του

Λουκέτο βάζουν σήμερα οι τρείς Δήμοι της Κεφαλονιάς και ο Δήμος Ιθάκης, καταγγέλοντας το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Θα κλείσουν όλες οι Υπηρεσίες των Δήμων μας, εκτός από την παροχή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι Δήμοι θα παραμείνουν ενδεχομένως κλειστοί και αύριο, κάτι που θα εξαρτηθεί από την κοινοβουλευτική διαδικασία για το νομοσχέδιο.

Για το θέμα αυτό, μετά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος Αργοστολίου εξέδωσε την ακλολουθη ανακοίνωση:

Θ. Μιχαλάτος

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Την Τρίτη 05 Μαΐου 2020

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου σε Έκτακτη Συνεδρίασή του μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα 04 Μαΐου 2020 και με τη συμμετοχή  των δημάρχων Ληξουρίου Γιώργου Κατσιβέλη, Σάμης Γεράσιμου Νέτη- Μονιά και Ιθάκης Διονυσίου Στανίτσα αφού ενημερώθηκε από το Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο για τις ενέργειες που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα υπό ψήφιση άρθρα 26 και 93 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Γ. Κατσιβέλης

Αφού συζήτησε εκτενώς το θέμα,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Σε Ένδειξη Διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες  με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος  επιλογές: 

“α). Να υπαχθεί η Διαχείριση των Απορριμμάτων σε ενιαίο φορέα με τη συμμετοχή, και προεδρία, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καταργώντας (ή αφαιρώντας) την αρμοδιότητα από τη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεφαλονιάς – Ιθάκης  (Ε.Δ.Α.- Κ.Ι.), άρθρο 93 και,

Γερ. Μονιάς

β). Να καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης του Αίνου και να συμπεριληφθεί σε νέο φορέα με έδρα τη Ζάκυνθο, άρθρα 26,27,” 

Να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Αργοστολίου 

Εκτός από την παροχή του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» 

Αύριο 05 Μάιου 2020. 

(να παραταθεί και στις 06 Μαΐου εάν απαιτηθεί από την εξελισσόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία) 

Ο Δήμαρχος να παραστεί σε διαμαρτυρία στην Αντιπερειφέρεια Ιονίων Νήσων μεταφέροντας την ανυποχώρητη και αμετάκλητη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς να ΜΗΝ δεχτεί τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Διον. Στανίτσας

Εάν η Κυβέρνηση  επιμείνει και αύριο (5/5/20) οι ρυθμίσεις γίνουν Νόμος του Κράτους η Τ.Α. των Νησιών μας δεν θα τις κάνει αποδεκτές και θα συνεχίσουμε την ανατροπή μιας εσφαλμένης, αδικαιολόγητης και προσβλητικής για τον τόπο μας επιλογής. Θα χρησιμοποιήσουμε δυναμικά και ενωμένοι όλα τα ένδικα και πολιτικά μέσα μέχρι οι αποφάσεις αυτές να ανατραπούν.  

Η απόφαση αυτή να γνωστοποιηθεί στην Κυβέρνηση και σε όλα τα Πολιτικά Κόμματα. 

  • ΔΗΜΟΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Με την αριθ. 84/4-5-2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ληξουρίου αποφασίστηκε το κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου αύριο Τρίτη 5 Μαΐου 2020 σε ένδειξη διαμαρτυρίας: α) Για την απόσυρση του άρθρου 93 του υπό ψήφιση περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που αφορά την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Κεφαλονιάς και Ιθάκης και  β) Για την απόσυρση του   άρθρου 26 που αφορά την κατάργηση του   Φορέα  Διαχείρισης του Αίνου 

Εξαιρείται από την παρούσα η δομή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» η οποία θα λειτουργήσει κανονικά.

Από το γραφείο Τύπου του Δημάρχου Ληξουρίου


To ψήφισμα του Δ. Σάμης για Διαδημοτική-Αίνο


Χθες Δευτέρα 4 Μαΐου και σήμερα Τρίτη 5 Μαΐου συζητείται στην Βουλή το νομοσχέδιο για το περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις (άρθ. 93, άρθ. 26 επομ.) που στρέφονται ευθέως κατά των συμφερόντων των κατοίκων, των δημοτών, των Δήμων της Κεφαλονιάς και των Νησιών μας.

 Συνολικά όμως είναι ένα Νομοσχέδιο επιζήμιο για το περιβάλλον.

Ειδικότερα οι διατάξεις που περιλαμβάνουν την κατάργηση – υποβάθμιση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και την κατάργηση της ΕΔΑ-ΚΙ ΑΕ- ΟΤΑ είναι κοινό αίτημα όλων των Δήμων των νησιών μας, καθώς και της ΠΕΔΙΝ και άλλων Φορέων, η άμεση απόσυρσή τους.

 Ο Δήμος Σάμης σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ζητώντας την πλήρη απόσυρση ή και καταψήφιση του νομοσχεδίου, αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου για την Δευτέρα 4 Μαΐου και Τρίτη 5 Μαΐου 2020. 

Η αναστολή αυτή, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν περιλαμβάνει την υπηρεσία καθαριότητας και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».   

Γραφείο Τύπου Δήμου Σάμης


ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΑΙΝΟΥ


Αναστολή λειτουργίας του Φορέα Αίνου για σήμερα ανακοίνωσε ο Φορέας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Ενόψει της αυριανής ψήφισης του Σχεδίου Νόμου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» και κατόπιν των αποφάσεων των Δήμων Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης για κλείσιμο των υπηρεσιών τους, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου αποφάσισε σε ένδειξη αφενός συμπαράστασης προς τους Δήμους και αφετέρου για διαμαρτυρία για την υποβάθμιση της αυτονομίας του Φορέα Διαχείρισης και την μετατροπή του σε παράρτημα της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιόνιων Νήσων με έδρα την Ζάκυνθο, να αναστείλει την λειτουργία του για την Τρίτη, 5 Μαΐου 2020.

Ο Πρόεδρος, το Δ.Σ. & το  Προσωπικό του 

Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου