5 …ντροπολογίες για την Κεφαλονιά!

«Μηδέν από μηδέν, ίσον μηδέν» ήταν το απόλυτα εύστοχο χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Η» για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο σε σχέση με την Διαδημοτική (ΕΔΑΚΙ) και τον Αίνο.

Και όσον αφορά τον καταργούμενο Αίνο οι ισχνές αντιδράσεις δεν ήταν αρκετές να ανακόψουν την μεταφορά του φορέα στη Ζάκυνθο, πατρίδα της Περιφερειάρχισας Κράτσα που το είχε ήδη «πουλήσει» στους συμπατριώτες (κατά τα άλλα ενδιαφέρεται για …όλα τα νησιά τρομάρα της) έστω και αν η Κεφαλονιά έχει τον μοναδικό νησιωτικό Εθνικό Δρυμό του Αίνου και 6 Natura περιοχές και η Ζάκυνθος μόνο…2 και επί πλέον έχει επιδειχθεί επανειλημμένη παραβίαση των Ευρωπαϊκών και Εθνικών περιβαλλοντικών κανονισμών με αποτέλεσμα την επιβολή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλεπάλληλων προστίμων.

Άλλο ένα πλήγμα για την Κεφαλονιά στο σύντομο χρονικό διάστημα (ούτε χρόνο δεν έχει κλείσει) της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και με τη διάλυση της Διαδημοτικής (ΕΔΑΚΙ) η Κυβέρνηση της ΝΔ ήλθε να καταφέρει το καίριο πλήγμα στο Νησί μας.

Ακόμα και όλα όσα ακούγονταν τον τελευταίο καιρό από κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές πηγές αποδείχθηκαν «δούλεμα χοντρό» προς τους Κεφαλονίτες!

Ακόμα και με ψηφισμένο το άρθρο οι κυβερνητικοί παράγοντες δρώντας σαν προπαγανδιστές της Κυβέρνησης συνεχίζουν να «δουλεύουν» τους Κεφαλονίτες ανακοινώνοντας ψεύτικες ειδήσεις που εκπλήσσουν για την κυνικότητα με την οποία γίνονται.

Π. Καππάτος

Ας δούμε καταρχήν τι τροπολογίες έφερε την τελευταία στιγμή ο υπουργός Χατζηδάκης και πως τελικά διαμορφώνεται το τοπίο με το νόμο από στιγμή σε στιγμή να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να αποτελεί νόμο του Κράτους. Αυτό δηλαδή που έπρεπε να το κάνουν όλοι αυτοί που είτε είχαν ταχθεί υπέρ του άρθρου 93 και τώρα λιβανίζουν την Κυβέρνηση (Καππάτος, Κράτσα, Τραυλός) απαιτώντας περίπου να πούμε και από πάνω …ευχαριστώ στην Κυβέρνηση για το μέγα κακό που έφερε στην Κεφαλονιά, είτε εναντιώθηκαν από την πρώτη στιγμή (βασικά οι 4 Δήμαρχοι). 

ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Πέντε ήταν οι τροπολογίες που κατέθεσε ο Χατζηδάκης λίγο πριν την ψήφιση του νόμου για το περιβόητο άρθρο 93 περιλαμβανόμενες σ’ένα πακέτο 35 νομοτεχνικών ρυθμίσεων που αφορούσαν το σύνολο του νομοσχεδίου.

Ρ. Κράτσα

Πέντε …ντροπολογίες που αποτελούν εμπαιγμό για την Κεφαλονιά αποτελώντας μαύρη σελίδα στην ιστορία της.

1. «Το πρώτο εδάφιο της εσωτερικής παραγράφου 10 της παρ.2 του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου διαγράφεται»:

«10. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνιστάται υποχρεωτικά Φορέας Σχεδιασμού ΠΕΣΔΑ (ΦΟ.Σ.ΠΕΣΔΑ), σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 225. 

Στ. Τραυλός

2. «Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η έδρα των Ειδικών Περιφερειακών Διαβαθμιδικών ΦΟΔΣΑ του παρόντος άρθρου».

3. Στο άρθρο 93 του σχεδίου νόμου προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«Τα αστικά στερεά απόβλητα των Δήμων της Περιφερειακής ενότητας Λευκάδας διατίθενται στο ΧΥΤΑ Παλέρου. Η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων των Δήμων της ΠΕ Λευκάδας και του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας γίνεται σύμφωνα με την από 16/8/2017 μεταξύ τους προγραμματική σύμβαση».

4. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παρ.3 του εσωτερικού άρθρου 226 Α του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου, προστίθενται οι εξής λέξεις «και από την ΕΔΑΚΙ ΑΕ για τους Δήμους της νήσου Κεφαλλονιάς».

Θ. Μιχαλάτος

5. Η περίπτωση β) της παρ. 6 του εσωτερικού άρθρου 226 Α του άρθρου 83 αντικαθίσταται ως εξής:

«β) Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ειδικών Περιφερειακών Διαβαθμιδικών ΦΟΔΣΑ της παραγράφου 1 αποτελούνται από επτά (7) μέλη. Ειδικότερα αποτελούνται από τον Περιφερειάρχη και από άλλα δύο (2) μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και από τέσσερα (4) μέλη που εκλέγονται από τους εκπροσώπους των Δήμων που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση. Ο Περιφερειάρχης και οι εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία ανάδειξης των λοιπών μελών του Δ.Σ.

Κάθε Δήμος δικαιούται να συμμετέχει μόνο με ένα υποψήφιο στις εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. του Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ. Η εκλογή δύο εκπροσώπων από τον ίδιο Δήμο στο Δ.Σ. είναι επιτρεπτή μόνο στην περίπτωση που οι υποψήφιοι σύμβουλοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των θέσεων του Δ.Σ.».

Γερ. Μονιάς

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

Επιγραμματικά …ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ δεν άλλαξε με τις 5 τροπολογίες!

Ας τις δούμε μία-μία:

Με την πρώτη τροπολογία, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου παραμένουν όπως έχουν. Δηλαδή αυτό που ζητούσαμε ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ οι Κεφαλονίτες δεν έγινε στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη και έγινε …στο Βόρειο Αιγαίο και παρέμειναν τα εκεί νησιά με τους αντίστοιχους με την δικιά μας Διαδημοτική φορείς!

Και με απλά λόγια, το υποδειγματικό και αναγνωρισμένο από όλους μοντέλο στην αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ δεν έγινε αποδεκτό από την Κυβέρνηση της ΝΔ και από το πουθενά και δίχως να ζητηθεί από κανέναν παρέμεινε όπως έχει η κατάσταση στη Λέσβο, στη Χίο στη Σάμο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου! 

Με την δεύτερη τροπολογία, η έδρα του νέου φορέα θα καθοριστεί με Υπουργική απόφαση. Οι εξαγγελίες για τη έδρα στην Κεφαλονιά έμμειναν εξαγγελίες. Και οι διαβεβαιώσεις τώρα του βουλευτή ότι διεκδικεί την έδρα πέφτουν στο κενό. Δεν έπεισε και δεν πείθει ο κ. Καππάτος για την αποτελεσματικότητά του. ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ και θα διεκδικήσει αξιόπιστα την έδρα του νέου φορέα; Οι φήμες λένε ότι οι Κερκυραίοι ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ να μπει αυτή ρύθμιση για να τα τακτοποιήσουν τα πράγματα …με την ησυχία τους και δίχως πίεση όπως αυτοί ξέρουν μια ζωή…

Με την τρίτη τροπολογία, δικαιώνεται η Λευκάδα για αυτά που ζητούσε! Μπράβο στους Λευκαδίτες! Μόνο οι Κεφαλονίτες αποδειχθήκαμε …ανίκανοι!

Με την τέταρτη τροπολογία, η Κυβέρνηση περνάει για …ηλίθιους τους Κεφαλονίτες! Κάνει μια ρύθμιση άχρηστη κατ’ουσίαν για να δώσει το δικαίωμα στους δικούς της να επιχαίρουν, σχεδόν …να πανηγυρίζουν! 

Ο Π. Καππάτος να λέει και να εκτίθεται πως «Διατηρείται η ΕΔΑΚΙ ως προς το αντικείμενο της αποκομιδής απορριμμάτων», όταν η αποκομιδή των απορριμμάτων αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων και …όχι της ΕΔΑΚΙ και της παραχωρείται (από τους Δήμους) με προγραμματική σύμβαση κάτι που δεν ισχύει με τον Δήμο Ιθάκης που μόνος του μαζεύει τα σκουπίδια!

Και η Περιφερειακή Αρχή (Κράτσα, Τραυλός) να λέει τα ίδια ανυπόστατα πράγματα με τον βουλευτή, δείχνοντας αν όχι και κάτι άλλο, απόλυτη …ασχετοσύνη αφού με δελτίο Τύπου ενημερώνει πως «η αποκομιδή, σύμφωνα με την συγκεκριμένη διάταξη, παραμένει, όπως έχει σήμερα, με την συμμετοχή του Διαδημοτικού Φορέα ΕΔΑΚΙ στον νέο Φορέα».

Και με την πέμπτη τροπολογία, η Κυβέρνηση …διαψεύδει τους δικούς της Καππάτο και Κράτσα όταν και …αφού ψηφίστηκε η τροπολογία (και με την ψήφο του Καππάτου) να ισχυρίζονται ότι «θα εκπροσωπείται (στο ΔΣ του νέου φορέα) πλέον και η Κεφαλονιά»! 

Και είναι χείρου χειρότερο όταν χάσαμε τα πάντα, ξεφτιλιστήκαμε ως Κεφαλονίτες από την Κυβέρνηση και προβάλλεται ως …νίκη από τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας η ελπίδα (!) να αντιπροσωπευτεί η Κεφαλονιά στο 7μελές ΔΣ του νέου Φορέα.

Τι ψήφισε η Kυβέρνηση (και μαζί ο δικός βουλευτής κ. Καππάτος): Θα ψηφίσουν οι εκπρόσωποι των 11 Δήμων που υπάρχουν στην Περιφέρεια στη Γενική Συνέλευση για να βγάλουν 4 μέλη στο Δ.Σ. Ξέροντας τόσα χρόνια τους Κερκυραίους που μια ζωή έχουν τον τρόπο και τα παίρνουν όλα, ποιος νοήμων μπορεί να πιστέψει ότι δεν θα εκπροσωπούνται και οι 3 Δήμοι της Κέρκυρας στο Δ.Σ. του νέου Φορέα και δεν θα κάνουν κονέ με όποιον άλλο Δήμο εκτός αυτών της …Κεφαλονιάς;

ΤΕΛΟΣ

Οι ισχυρισμοί του κ. Καππάτου ότι:

1) Κάθε Νομός θα έχει τη δική του τιμολογιακή πολιτική και για το Νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης αυτή θα παραμείνει ίδια μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

2) Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στα νησιά μας στον τομέα της καθαριότητας.

3) Αποκλείστηκε η μεταφορά απορριμμάτων στην Κεφαλονιά από άλλους νομούς.

ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΕΙΣ!

Και αυτό γιατί παρέμεινε η διάταξη στο άρθρο 93 (που ψήφισε) ότι η τιμολογιακή πολιτική καθορίζεται από το νέο φορέα, όπως παρέμεινε η διάταξη που το προσωπικό της Διαδημοτικής (ΕΔΑΚΙ) και μαζί κινητή και ακίνητη περιουσία θα περάσουν στο νέο φορέα!

Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για τους ισχυρισμούς της περιφερειακής αρχής (δια στόματος Τραυλού στο facebook της περιφερειακής ενότητας Κεφαλονιάς-Ιθάκης) ότι αποτελούν κόκκινες γραμμές για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη η μη μεταφορά απορριμμάτων, η συνέχιση της ΕΔΑΚΙ και το ξεχωριστό τιμολόγιο για κάθε νησί.

Υ.Γ.: Εντύπωση (αρνητική βέβαια) έχει δημιουργήσει η αφωνία των τεσσάρων δημάρχων δύο ημέρες μετά την ψήφιση του καταστροφικού για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη νομοσχεδίου.

Ιδιαίτερα συζητιέται «η γαργάρα» των Μιχαλάτου, Μονιά που είχαν εξαγγείλει την παραίτησή τους αν ψηφιστεί το άρθρο 93!

Το χθεσινό απόλυτα εύστοχο πρωτοσέλιδο του »Η», που έκανε πάταγο προβλέποντας τις άσχημες εξελίξεις για τα Νησιά μας μέσα από το περιβαλλοκτόνο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Ενα νομοσχέδιο που …ρυπαίνει πλέον το περιβάλλον των Νησιών μας απ’ άκρου εις άκρον…