Συνήθως, λένε, ότι όταν ηρεμούν τα πράγματα, οι άνθρωποι κάνουν μία ανασκόπηση των πεπραγμένων, μία συνολική εκτίμηση και αξιολόγηση της μέχρι τώρα δουλειάς τους και πορείας τους. Αυτό περιμένουμε και από τον Δήμο Σάμης, ο οποίος έχει πλέον όλο τον χρόνο να λογοδοτήσει για τις μέχρι τώρα ενέργειές του ενημερώνοντας για το τι έχει γίνει ως τώρα στο νησί και στο γεωγραφικό κομμάτι που αυτός διοικεί.

Η δοκιμαστική περίοδος, όπως και η περίοδος χάριτος, έληξε. Οι δημότες περιμένουν να δουν έργα. Από δικαιολογίες ο ελληνικός λαός τόσα χρόνια έχει χορτάσει. Όλοι οι υποψήφιοι συνδυασμοί γνώριζαν από πριν ότι θα ακολουθήσει ένα δύσκολο χρονικό διάστημα προσαρμογής στη νέα κατάσταση ανεξαρτησίας του νέου Δήμου Σάμης, για αυτό και μέχρι τώρα ο τύπος και οι δημότες κρατούσαν και κρατούν μία επιφυλακτική στάση. Όμως, αυτό δεν θα συνεχιστεί. Σε μία δημοκρατική κοινωνία η έκφραση γνώμης δεν μπορεί να εμποδιστεί από δικαιολογίες ότι ακόμα δεν είναι κάποιοι έτοιμοι ή ότι ακόμα είναι νωρίς. Ο χρόνος προχωρά αδίστακτα και απαιτεί ενέργειες για το καλό των πολιτών.

Στον Δήμο Σάμης υπάγονται σπουδαία αξιοθέατα της χώρας, τα οποία επισκέπτονται τουρίστες από όλο τον κόσμο και τα οποία αποτελούν την κεντρική οικονομική αρτηρία του τόπου. Ο τουρισμός ζει το νησί μας. Τι έχει γίνει με αυτά τα αξιοθέατα; Τι έχει συμβεί με την οικονομική τους διαχείριση; Ποια τα έσοδα του δήμου Σάμης από αυτά από το Σεπτέμβριο του 2019 και μετά; Το καλοκαίρι έρχεται. Είναι ο δήμος προετοιμασμένος; Δυστυχώς δεν υπάρχει εικόνα για τίποτα.

Γερ. Μονιάς

Πέραν των παραπάνω, οι δημότες έπαθαν τεράστιες οικονομικές καταστροφές από τις πλημμύρες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Θα οχυρωθεί ο Δήμος με αντιπλημμυρικά έργα, ώστε την επόμενη φορά να μην υπάρχει πάλι κίνδυνος καταστροφής περιουσιών και κυρίως απώλειας ανθρώπινων ζωών; Θα καθαριστεί η θάλασσα από τα βρόχινα λήμματα που έχει ξεβράσει στην κατηφόρα του το βουνό; Τα ζητήματα αυτά είναι μείζονος σημασίας και δε χωρεί κι άλλη αναβολή, ώστε να παραταθεί το πρόβλημα.

Τώρα μάλιστα που προελαύνει και η πανδημία στη χώρα μας και υπολειτουργούν όλες οι υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις θα είναι ακόμη πιο έντονες. Αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν ο Δήμος είχε αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά χωρίς τον σκόπελο του ιού. Πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας…

Δεν υπάρχει πλέον καιρός για περισσότερη καθυστέρηση. Τα συγχωροχάρτια τελείωσαν. Θέλουμε και απαιτούμε να δούμε έργα. Αναμένουμε, λοιπόν, σοβαρές απαντήσεις από επίσημα χείλη και όχι σιωπή, την οποία έχουμε συνηθίσει εδώ και καιρό.