Είναι παγκοίνως γνωστό πως οι Κεφαλονίτες είμαστε κοσμοπολίτες. Όποια πέτρα και να σηκώσεις σε κάθε σημείο του πλανήτη θα βρεις από κάτω και έναν Κεφαλονίτη.

Η πολυπραγμοσύνη και η μεγαθυμία του Κεφαλονίτη έχουν υμνηθεί από τον Όμηρο ακόμα! 

Μαζί με όλα τα υπόλοιπα που χαρακτηρίζουν τον Κεφαλονίτης είναι και …η μαγκιά! 

Που πάει να πει ότι ο Κεφαλονίτης μάγκας έχει το βασικό χαρακτηριστικό του μάγκα: «να προσπαθεί να επιβληθεί κάνοντας συνήθως επίδειξη δύναμης και ανδρισμού» (Λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γ. Μπαμπινιώτη).

Δεν ξέρουμε αν ο βέρος Κεφαλονίτης Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος στην προσωπική του ζωή είναι μάγκας, αλλά στην πολιτική ζωή του είναι! Τουλάχιστον …δείχνει να θέλει να είναι μάγκας.

Και αυτό γιατί διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του μάγκα κατά Μπαμπινιώτη: 

«Άνδρας με βαρύ, ζόρικο ύφος (συχνά επιτηδευμένο, με κινήσεις ανάλογες, ιδιάζοντα τόνο φωνής, αυστηρή ή άγρια έκφραση προσώπου κ.λπ.) ο ο ποίος προσπαθεί να επιβληθεί κάνοντας συνήθως επίδειξη δύναμης και ανδρισμού».

Έτσι λοιπόν όταν στην πρόσφατη κρίση με το περιβόητο άρθρο 93 που πέρασε η Κυβέρνηση στο άψε σβήσε εγκληματώντας κατά της Κεφαλονιάς με την κατάργηση της Διαδημοτικής (ΕΔΑΚΙ) πρώτα ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος και μετά ο δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς δήλωσαν ξεκάθαρα και ο καθένας για την πάρτη του: 

Π. Καππάτος

«ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 93 ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ»! 

Και όλοι οι Κεφαλονίτες είπαν υπερήφανοι: 

ΜΠΡΑΒΟ ρε δήμαρχοι είσαστε πολύ μάγκες!

Όπως το ίδιο «μπράβο ρε μάγκα» είπαν οι Κεφαλονίτες και Θιακοί και στον βουλευτή Παναγή Καππάτο όταν επίσης είπε ξεκάθαρα ότι «ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 93»!

Και ψηφίστηκε το άρθρο 93  και έγινε νόμος του κράτους.

Θ. Μιχαλάτος

Και ο μεν Παναγάκης …το ψήφισε και το υπερψήφισε και δεν μπήκε καν στον κόπο στην ανακοίνωση που έβγαλε μετά τη θετική του ψήφο να πει στους ιθαγενείς Θιακοκεφαλονίτες μία (όχι δύο…μία) εξήγηση ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ που τους έδωσε!

Το αντίθετο μάλιστα, προσπάθησε (και συνεχίζει να προσπαθεί) να πείσει πως το άρθρο 93 που ψήφισε …είναι άλλο από το άρθρο 93 που έλεγε πως θα καταψηφίσει!

Και οι δυό δήμαρχοι μία εβδομάδα μετά την ψήφιση του άρθρου 93 που εγκληματεί κατά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όχι μόνο ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ όπως είχαν υποσχεθεί, αλλά ούτε καν δεν έχουν βγάλει μια ανακοίνωση έτσι, βρε αδελφέ, για τα μάτια του κόσμου που να εξηγούν ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ που έδωσαν στους πολίτες που τους εξέλεξαν!

Γερ. Μονιάς

Λοιπόν! 

Αγαπητοί μας εκπρόσωποι στη Bουλή και στην ηγεσία των (δύο) Dήμων.

Ο λαός αυτόν που υπόσχεται χωρίς κόστος ή βλάβη τον χαρακτηρίζει ως…ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑ!

Αυτό είστε αγαπητοί μας και τίποτε άλλο!

Υ.Γ. Για τον βουλευτή δεν υπάρχει φυσικά περίοδος επανόρθωσης.

Για τους δύο δημάρχους όμως υπάρχει ο χρόνος (όχι βέβαια απεριόριστος) να τηρήσουν το λόγο και την υπόσχεσή τους. 

Ειδάλλως και αυτοί θα μείνουν στην ιστορία σαν …ψευτόμαγκες, σαν τζάμπα μάγκες που στα δύσκολα ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΝ τον κόσμο που τους έκλεξε!