Η επετειακή 18 Μαΐου 2020 Διεθνή Ημέρα Μουσείων, για άλλη μια φορά, μου έδωσε το κίνητρο να αναφερθώ στο Ναυτικό Μουσείο Ιονίου με έδρα τα Φάρσα.

Με τον ορισμό μουσείο, εννοούμε μια μόνιμη έκθεση αντικειμένων, ανοιχτή προς την κοινωνία με σκοπό τη μελέτη, διατήρηση και γνωστοποίηση των επιτευγμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού σε όλους τους τομείς.

Η μεγάλη ναυτική παράδοση της Κεφαλονιας, η ανάγκη να διασωθεί να διατηρηθεί και να αναδειχθεί, ώστε οι επόμενες γενιές να γνωρίσουν τη ζωή των ναυτικών από την εποχή των ιστιοφόρων έως τις ημέρες μας και η δημιουργία ενός μουσείου, σαν σκέψη τριγυριζαν στο μυαλό μου. Και με το ανήσυχο πνεύμα που χαρακτηρίζει εμάς τους ναυτικούς, αυτή τη σκέψη προσπάθησα να την υλοποιήσω μετά το τέλος της ναυτικής μου ζωής σαν κοινοτάρχης Φαρσων. Με ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου και με τη βοήθεια των τότε τοπικών αρχών κατασκευασαμε το κτήριο του Ναυτικού Μουσείου που από το 2010 παραμένει ημιτελές.

Το Ναυτικό Μουσείο στα Φάρσα

Επιθυμώ λοιπόν με την επιστολή μου αυτή να υπενθυμίσω στις τοπικές αρχές και στους αρμόδιους φορείς ότι στα Φάρσα στο χωριό με τους λίγους κατοίκους αλλά με τη μεγαλη ναυτική παράδοση, υπάρχει ένα κτήριο κατασκευασμενο με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή εμάς των πολιτών, που κτίστηκε για να εκπληρώσει το όνειρο της μεγάλης ναυτικής οικογένειας της Κεφαλονιας και περιμένει τη βοήθεια όλων μας, “γιατί όλοι μαζί μπορούμε”, να ολοκληρωθεί και άμεσα να λειτουργήσει.

Καλώ λοιπόν, πάντα καλοπροαίρετα, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Νόμου μας, την Περιφερειακή Διοίκηση Κεφαλονιας, τη Δημοτική Αρχή Δήμου Αργοστολίου, υπενθυμιζοντας  τις προεκλογικές τους δεσμευσεις, τους Τοπικούς Άρχοντες των υπολοίπων Δήμων του νησιού μας, την Κοινοτική Αρχή Φάρσων, το σύλλογο Φίλοι Ναυτικού Μουσείου Ιονίου το σύλλογο ναυτικών Κεφαλονιάς Νίκος Καββαδίας τους απανταχού ευρισκομενους Κεφαλονίτες, τους ναυτικούς του νησιού μας τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί, με την ευχή στην επόμενη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 18/5/2021 να έχει υλοποιηθεί το όνειρο των ναυτικών του νησιού μας.

Με εκτίμηση 

Αγγελος  Μπενετάτος

Συν/χος Πλοίαρχος Ε. Ν

Πρωην Πρόεδρος Κοινότητας Φάρσων.