«Ας φτιάξουμε επιτέλους το Ναυτικό Μουσείο στα Φάρσα», λέει ο Αγγελος Μπενετάτος Συνταξιούχος Πλοίαρχος Ε.Ν. και πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Φάρσων και το προσυπογράφουμε και με τα δύο χέρια!

Και για την ολοκληρωμένη αποτύπωση της ιστορικής αλήθειας θα αναδημοσιεύσουμε ένα μικρό ιστορικό για το Ναυτικό Μουσείο που δημοσιεύτηκε στην τοπική ιστοσελίδα odusseia.gr στις 17/4/2011.

«Στις 8 Μαΐου του 2005 χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Σπυρίδωνα πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός κατά την έναρξη της θεμελίωσης του Ναυτικού Μουσείου Ιονίου στα Φάρσα επί Δημαρχίας Γεράσιμου Φόρτε. Ο τότε Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Γ. Φόρτες και ο κ. Άγγελος Μπενετάτος, πρώην Πρόεδρος Δ.Δ. Φάρσων στην ομιλία τους αναφέρθηκαν στην πορεία του έργου, στα προβλήματα και στις προσπάθειες που έγιναν από την σύλληψη της ιδέας ύπαρξης του εν λόγω μουσείου, μέχρι την υλοποίηση των σχεδίων προόδου έως εκείνη την στιγμή. 

Λίγο μετά άρχισαν οι εργασίες και όταν παρέδωσε ο κ. Γ. Φόρτες τον Δεκέμβριο του 2006, το Ναυτικό Μουσείο ήταν στη φάση της ολοκλήρωσης. 

Θ. Μιχαλάτος

Ο επόμενος Δήμαρχος κ. Γ. Τσιλιμιδός, ο οποίος, σημειωτέον, ως πρώην Αντιδήμαρχος έργων είχε ζήσει εκ του σύνεγγυς και είχε συμβάλλει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη και πλήρη ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξευρεθούν πόροι να συνεχιστεί η ανέγερση και αποπεράτωση. 

Ανάμεσα στις προσπάθειές του ήταν και μια συνάντηση που πραγματοποίησε με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στις 21 Ιουλίου του 2007 με αντικείμενο την χρηματοδότηση για ολοκλήρωση του Μουσείου. Ο Υπουργός αντιμετώπισε το αίτημα θετικά και έδωσε κατευθύνσεις προς τον τότε Υφυπουργό κ. Α. Νάκο να χρηματοδοτηθεί το έργο από τις οριζόντιες δράσεις του ΘΗΣΕΑ με το ποσό που είχε ζητήσει ο κ. Τσιλιμιδός, τις 250.000 €. Μάλιστα σχεδόν αμέσως το ιδιαίτερο γραφείου του κ. Νάκου είχε επικοινωνήσει με τον τ. Δήμαρχο για τη σύνταξη  του απαραίτητου Τεχνικού Δελτίου, ώστε να βγει και η Απόφαση Ένταξης. Όλα αυτά ανακοινώθηκαν στα τοπικά ΜΜΕ με σύγχρονα των ενεργειών Δελτία Τύπου (βλ. τοπικός τύπος 23/7/2007). 

Α. Μπενετάτος

Ξαφνικά, στις 5 Σεπτεμβρίου 2009, ο τότε βουλευτής κ. Αλέξανδρος Παρίσης δημοσίευσε Δελτίο Τύπου για το Μουσείο και ο τίτλος που αναφέρεται στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ (φ. 4648) στο πρωτοσέλιδο και στην σελ. 24 είναι: «Ο ΓΝΗΣΙΟΣ «καθάρισε» και για το Ναυτικό Μουσείο Φάρσων». Και το κείμενο είναι το εξής: «Με το ποσό των 250.000 € χρηματοδοτείται το έργο της Αποπεράτωσης Ναυτικού Μουσείου Ιονίου στα Φάρσα. Το έργο εντάχθηκε πρόσφατα στις Οριζόντιες Δράσεις του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και η ένταξή του επιτεύχθηκε έπειτα από συνεργασία του βουλευτή κ. Αλέξανδρου Παρίση με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Το έργο να έχει φορέα υλοποίησης το Δήμο Αργοστολίου, ενώ ο δήμαρχος Αργοστολίου πληροφορούμενος την ένταξη του έργου εξέφρασε την ικανοποίησή του. Ο βουλευτής κ. Παρίσης εξέφρασε τις δημόσιες ευχαριστίες του προς τον υφυπουργό ΠΕΣΔΔΑ κ. Αθανάσιο Νάκο για την ανταπόκρισή του και την στήριξή του στην ανάπτυξη της Κεφαλονιάς».

Η απάντηση του τ. Δημάρχου κ. Τσιλιμιδού ήταν άμεση. Είχε τίτλο: «Ο Βουλευτής μας κ. Α. Παρίσης …πυροβολεί ό,τι πετάει!» (βλ. ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ, φ. 4649) και το παρακάτω κείμενο: «Το Ναυτικό Αλιευτικό Μουσείο Φάρσων δεν χρηματοδοτείται «δι’ ενεργειών» του Βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Αλέξανδρου Παρίση! Η χρηματοδότηση προέκυψε κατόπιν της συνάντησης του Δημάρχου Αργοστολίου κ. Γεωργίου Τσιλιμιδού και του Προέδρου των Φάρσων κ. Άγγελου Μπενετάτου με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο στις 21/7/2009. Ο τελευταίος απεδέχθη το αίτημα και έδωσε τηλεφωνική εντολή παρουσία των προαναφερόμενων κυρίων προς τον Υφυπουργό κ. Αθανάσιο Νάκο για την προώθηση του έργου. Για την συνάντηση αυτή, που ούτε προκάλεσε, ούτε συμμετείχε ο κ. Βουλευτής, εξεδόθη στις 23/7/2009 από το Γραφείο Τύπου του Δήμου μας σχετικό Δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε σε όλα τα Μ.Μ.Ε. Το γραφείο του κ. Βουλευτή χθες ενημέρωσε απλώς τον κ. Δήμαρχο ότι έχει υπογραφεί η απόφαση ένταξης του έργου στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Η τακτική που ακολουθεί ο κ. Βουλευτής να …πυροβολεί ό,τι πετάει αφ’ ενός μεν πλήττει την αξιοπιστία της πολιτικής, αφ’ ετέρου τον οδηγεί σε γκάφες γιατί οι …ευχαριστίες του έπρεπε να απευθύνονται προς τον κ. Π. Παυλόπουλο και όχι προς τον κ. Νάκο». 

Το Ναυτικό Μουσείο στα Φάρσα

Τελικά υπογράφηκε η σύμβαση και ξεκίνησε το έργο. Όμως, το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ γενικότερα, είχε τα γνωστά προβλήματα πληρωμής των έργων και ως εκ τούτου δεν προχώρησαν οι εργασίες».  

Συμπέρασμα: Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Ότι το έργο για τους λόγους που αναλυτικά παρατίθεται στο πιο πάνω ιστορικό «παραμένει ημιτελές» από το 2006 και όχι από το 2010 όπως, εκ παραδρομής, αναφέρει ο Άγγελος Μπενετάτος.

Και δύο σημειώσεις:

Πρώτον: Σύμφωνα με έρευνα του «Η», το 1998 η τότε κοινότητα Φάρσων (πρόεδρος ο Άγγελος Μπενετάτος) έφτιαξε ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΟΝΙΟΥ» (ΦΕΚ 9 /Β’/19-1-1998). 

Με τη σύσταση του Δήμου Αργοστολίου (δήμαρχος ο Γεράσιμος Φόρτες) το ΝΠΔΔ του Ναυτικού Μουσείου έγινε του νέου Δήμου (ΦΕΚ 310/β’/ 15-3-2002). 

Και τέλος με τη σύσταση του Δήμου Κεφαλονιάς (δήμαρχος ο Αλέξανδρος Παρίσης) το ΝΠΔΔ του Ναυτικού Μουσείου ενσωματώθηκε στον …ΟΚΑΠ, στον οποίο και συνεχίζει και σήμερα να λειτουργεί (ΦΕΚ 1211/Β’/ 14-6-2011).

Το ερώτημα; Οι ιδρυτικές αρχές του «ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΟΝΙΟΥ» που ενσωματώθηκε στον ΟΚΑΠ πως προωθούνται στη σημερινή διάδοχη κατάσταση; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει στο ΔΣ του ΟΚΑΠ ο εμπνευστής του Ναυτικού Μουσείου Άγγελος Μπενετάτος ;

Δεύτερον: Ψάξαμε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου για το 2020. Η ολοκλήρωση του έργου του Ναυτικού Μουσείου …ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει και ιδιαίτερα του τύπου …«φταίνε οι προηγούμενοι»! Αλλωστε… 6 ημέρες μετά την δημοσίευση της επιστολής του Άγγελου Μπενετάτου καμία απάντηση –ανταπόκριση δεν υπήρξε από τη Δημοτική Αρχή…