Μήπως μείνουμε με την …«έδρα» στο χέρι!


Να τα βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα με την υπόθεση της διάλυσης της Διαδημοτικής και το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Δεδομένο πρώτο: Η Διαδημοτική (ΕΔΑΚΙ) σε λίγες ημέρες θα αποτελεί παρελθόν με βάση το άρθρο 93 του Κεφαλονιοκτόνου νόμου 4685/2020 που ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και ανάμεσά τους και ο δικός μας Παναγής Καππάτος. 

Δεδομένο δεύτερο: Μαζί με την Διαδημοτική με τον ίδιο νόμο της ΝΔ παρελθόν θα αποτελεί και ο Φορέας του Μεγάλου μας Βουνού. Η έδρα μάλιστα αυτού του νέου φορέα μεταναστεύει για Ζάκυνθο που …δεν έχει Εθνικό Δρυμό και μόνο δύο Νατούρα περιοχές έναντι έξι της Κεφαλονιάς.

Δεδομένο τρίτο: Η έδρα του νέου φορέα για τα σκουπίδια θα είναι το Αργοστόλι. «Δώρον άδωρον»! Κανένα όφελος για την Κεφαλονιά, απλά αποτελεί αφελές (ΑΦΕΛΕΣΤΑΤΟ) αντίδωρο της Κυβέρνησης στο κακό που μας προξένησε, δίχως κανένα όφελος. Μια παροχή για …το ονόρε!

Ρ. Κράτσα

Δεδομένο τέταρτο: Η πολύτιμη περιουσία της Διαδημοτικής φεύγει από τα δικά μας τα χέρια και γίνεται συνιδιοκτησία από τη μια μέρα στην άλλη των Κερκυραίων, των Ζακυνθινών και των Λευκαδιτών. Αύριο, σ’ ένα χρόνο, σε δέκα χρόνια, μπορεί όλοι άλλοι εκτός από τους Κεφαλονίτες να αποφασίσουν, ακόμα και να πουλήσουν την Παλοστή σε έναν ιδιώτη επενδυτή. 

Δεδομένο πέμπτο: Το προσωπικό της Διαδημοτικής γίνεται προσωπικό του νέου φορέα ό,τι και να ισχυρίζεται ο βουλευτής με το νόμο που ψήφισε (εκτός και δεν ξέρει τι ψήφισε …που δεν το πιστεύουμε). Και για να το πούμε απλά, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ εξασφάλιση στο νόμο που να μην επιτρέπει αν οι ανάγκες το επιβάλλουν π.χ. στην Κέρκυρα, να πάρει προσωπικό από την Κεφαλονιά.

Δεδομένο έκτο: Το πόσο θα πληρώνουμε τα τέλη καθαριότητας (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) θα εξαρτιέται από τι θα αποφασίζει το 7μελές συμβούλιο του νέου φορέα στο οποίο η Κεφαλονιά θα έχει – αν έχει… έναν εκπρόσωπο.

Και γενικότερα, από εδώ και πέρα για ΟΛΑ τα θέματα που αφορούν τα σκουπίδια και την διαχείριση τους στην Κεφαλονιά θα αποφασίζουν …οι Κερκυραίοι, οι Ζακυνθινοί και οι Λευκαδίτες.

Δεδομένο έβδομο: Για τα τεράστια προβλήματα στη διαχείριση των σκουπιδιών στα άλλα νησιά οι Κεφαλονίτες γινόμαστε …συνυπεύθυνοι. Καθόλου απίθανο (από πουθενά δεν προκύπτει το αντίθετο) να επωμιστούν οι Κεφαλονίτες μέρος του (τεράστιου) κόστους στη διαχείριση των σκουπιδιών σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο.

Δεδομένο όγδοο: Σύμφωνα με το άρθρο 83 του Κεφαλονιοκτόνου νόμου 4685/2020 ο εκάστοτε υπουργός περιβάλλοντος μπορεί και δίχως να ρωτήσει κανέναν να επιτρέπει τη μεταφορά σκουπιδιών από ένας μέρος σε άλλο π.χ. …στην Κεφαλονιά και την Παλοστή. Οι περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κ. Κράτσα και του κ. Καππάτου είναι εντελώς ανυπόστατες και υποτιμητικές για τη νοημοσύνη του Κεφαλονίτη.

Δεδομένο ένατο: Η τοπική πολιτική ηγεσία αποδείχθηκε σε ένα ακόμη θέμα εντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει το πλιάτσικο της Κυβέρνησης στην Κεφαλονιά. Βουλευτής, Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχοι κ.λ.π. αποδείχθηκαν «πολύ λίγοι». Αρκέστηκαν σε λεονταρισμούς του τύπου «θα παραιτηθούμε» όπως οι δήμαρχοι Μιχαλάτος, Μονιάς και στην έκδοση ψηφισμάτων.

Δεδομένο δέκατο: Πριν καν κλείσει χρόνος από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η τοπική ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, μαζί και ο τοπικός βουλευτής Παναγής Καππάτος, χρεώνονται με τρία εγκλήματα που ούτε καν τα είχαν υπαινιχτεί στο πρόγραμμά τους: Την υφαρπαγή της ΜΕΘ της Δωρεάς Βεργωτή, τη διάλυση της Διαδημοτικής, επιτυχημένου μοντέλου Διαχείρισης Απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα και του Φορέα του Αίνου με το πρότυπο Περιβαλλοντικό Κέντρο στο Κούταβο και τη πληθώρα εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων. 

Δεδομένο εντέκατο: Οι δήμαρχοι της Κεφαλονιάς, Μιχαλάτος, Κατσιβέλης και Μονιάς, αν δεν το έχουν καταλάβει θα γραφτούν στις μελανές σελίδες της ιστορίας της Κεφαλονιάς. «Η Διαδημοτική (ΕΔΑΚΙ) διαλύθηκε το 2020 επί Δημαρχίας Μιχαλάτου στο Αργοστόλι και Κατσιβέλη – Μονιά στο Ληξούρι και στη Σάμη» θα είναι η αδυσώπητη ιστορική αλήθεια στους αιώνες των αιώνων.