Φωτιά …στα πατζάκια του δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου, άναψε πάλι ο τ. δήμαρχος Μάκης Φόρτες, αυτή τη φορά με την εμπεριστατωμένη επερώτηση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας για το …ατελείωτο σίριαλ του έργου του νέου Γηροκομείου Αργοστολίου!

Ο τ. δήμαρχος, αφού άκουσε τις απαντήσεις που έδωσε για την υπόθεση ο ίδιος ο δήμαρχος αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διονυσης Μινέτος, πρότεινε να πάνε στην Αθήνα ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος και οι τρεις τ. δήμαρχοι του Δημοτικού Συμβουλίου (Αλ. Παρίσης, Μ. Φόρτες και Γ. Τσιλιμιδός) και να θέσουν το καυτό πρόβλημα του Γηροκομείου στους αρμόδιους υπουργούς Υγείας-Πρόνοιας και Εσωτερικών Βασίλη Κικίλια και Τάκη Θεοδωρικάκο και αφού τους εξηγήσουν τι σημαίνει και τι συμβαίνει με το Γηροκομείο να βρέθει λύση στο μεγάλο αυτό αδιέξοδο.

Ο δήμαρχος στην πρόταση αυτή του Μ. Φόρτε δεν έδωσε απάντηση, προφανώς γιατί φοβάται ότι μια τέτοια πρωτοβουλία …μπορεί να τον υποκαταστήσει!..

Οσον αφορά την επερώτηση Φόρτε στο Δ.Σ. για το Γηροκομείο, εξάγονται τα ακόλουθα:

  • Για το έργο του Γηροκομείου, που έχει «σκαλώσει» χρόνια, ο δήμαρχος Θ. Μιχαλάτος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δ. Μινέτος απάντησαν ότι έχουν κάνει διακοπή της οριστικής παραλαβής του έργου (και των δύο φάσεων), ζητώντας από τον εργολάβο να κάνει μέσα σε 15 μέρες όλες τις διορθώσεις-επισκευές που έχουν διαπιστωθεί από τις Επιτροπές παραλαβής του έργου.
  • Μέχρι τώρα έχουν γίνει συνδέσεις με τη ΔΕΗ, τη ΔΕΥΑΚ και την αποχέτευση, αλλά δεν έχουν εκδοθεί δύο σημαντικές άδειες, η άδεια πυρασφάλειας και η άδεια λειτουργίας!
  • Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το προσωπικό, καθώς αυτή τη στιγμή εργάζονται στο Γηροκομείο 16 άτομα και χρειάζονται για να λειτουργήσει άλλα 30 τουλάχιστον.
  • Ακόμη μεγάλος βραχνάς για το Γηροκομείο είναι το έργο της προμήθειας του μηχανικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. Ευρώ, καθώς οι δωρέες εξοπλισμού του συμπατριώτη μας επιχειρηματία Μάκη Φωκά, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον προβλεπόμενο εξοπλισμό ώστε να προκύψει λειτουργία του Ιδρύματος.

Επί της ουσίας, στην υπόθεση του Γηροκομείου βρισκόμαστε ξανά …«στο ίδιο έργο θεατές», όπως και επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, με συνεχείς …εξαγγελίες τελειώματος, αλλά και με συνεχείς …εξαγγελίες εγκαινίων…

Θ. Μιχαλάτος
Μάκης Φόρτες

Η επερώτηση του Μάκη Φόρτε στο Δ.Σ. για το Γηροκομείο Αργοστολίου


Nέα εμπεριστατωμένη παρέμβαση, αυτή τη φορά για το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου κατέθεσε ο τ. δήμαρχος Μάκης Φόρτες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. 

Η επερώτηση αναφέρει τα εξής:

Επερώτηση 

Θέμα: Ανέγερση νέου κτιρίου Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου      

Αργοστόλι 25/6/2020

Κύριε Δήμαρχε

Την περίοδο 2005 –  2006 συντάχθηκε η μελέτη για νέο κτίριο του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου.

Η μελέτη έγινε μετά από διαγωνισμό από την εταιρεία ΜΟΛΦΕΣΗΣ Γ. ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Ε.Ε. με πρόβλεψη ένα πρότυπο υπερσύχρονο χώρο φιλοξενίας των ηλικιωμένων και ταυτόχρονα μια σημαντική για τη συλλογική  μνήμη της τοπικής κοινωνίας αναφορά με την όψη του νέου Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου να είναι ίδια με αυτήν του προσεισμικού κτιρίου.

Στη συνέχεια η μελέτη και προκειμένου να κατασκευαστεί το έργο προσαρμόστηκε  αρχικά σε δύο φάσεις και στη συνέχεια σε τρεις φάσεις.

Η Α’ Φάση με τίτλο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ» χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους του ιδρύματος και επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας.

Το Μάιο του 2007 δημοσιεύεται η προκήρυξη της πρώτης φάσης του έργου προϋπολογισμού 7.912.310 ευρώ.

Η δημοπρασία γίνεται 5/5/2009 με μειοδότη την εταιρία P. & C. Development S.Α. η οποία έδωσε έκπτωση 42,86% και ποσό σύμβασης 4.649.674 ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 23/10/2009 και το έργο ξεκίνησε στις 21/9/2010.

Ο συμβατικός χρόνος κατασκευής του έργου ήταν 30 μήνες, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να παραδοθεί ολοκληρωμένη η πρώτη φάση στις 23/4/2012 (από την υπογραφή της σύμβασης), όμως μετατέθηκε για τις 21/3/2013 λόγω καθυστερημένης έναρξης των εργασιών.

Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις η τελευταία που δόθηκε ήταν για 15 Φεβρουαρίου 2015.

Έκτοτε και από έλεγχο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν προκύπτει καμία απόφαση αρμοδίου οργάνου για νεώτερη απόφαση παράτασης των εργασιών.

Στις 11 Νοέμβριο 2018 γίνεται η διοικητική παραλαβή του έργου.

Με την 5/3-2-2020 απόφαση του ΔΣ του Δημοτικού Γηροκομείου γίνεται η σύσταση της Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής της Α’ φάσης του έργου με τίτλο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ»

Η Β’ Φάση με τίτλο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ (Β ΦΑΣΗ)» αρχικά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 στις 4/7/2013.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 26/11/2013 με ανάδοχο την ίδια εταιρία που είχε αναλάβει και την πρώτη φάση P. & C. Development S.Α. η οποία έδωσε έκπτωση 51, 08% και ποσό σύμβασης 5.136.906,45 ευρώ.

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 9/5/2014.

Η συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών ήταν σύμφωνα με τη σύμβαση 450 ημερολογιακές ημέρες (15 μήνες), δηλαδή θα έπρεπε να παραδοθεί το έργο στις 9 Αυγούστου 2015.

Στις 25/8/2014 απεντάσσεται το έργο από το ΕΣΠΑ με την αιτιολογία ότι «δεν μπορεί να ολοκληρωθεί έως 31.12.2015» όταν η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ήταν 3/8/2015.

Στις 2-2-2016 επανεντάσσεται το έργο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ορίζεται ως ημερομηνία λήξης της πράξης η 31/12/2017.

Στις 15-2-2016 εγκρίνεται το νέο χρονοδιάγραμμα με νέα λήξη εργασιών στις 18/8/2016.

Με διαδοχικές αποφάσεις του ΔΣ δίνονται αλλεπάλληλες παρατάσεις στο έργο.:

Με την 420/20-12-2016 απόφαση του ΔΣ μέχρι 31/3/2017

Με την 200/31-8-2017 απόφαση του ΔΣ μέχρι 26-10-2017

Με την 396/20-12-2017 απόφαση του ΔΣ μέχρι 31-1-2018.

Έκτοτε και ενώ έχει παρέλθει η ημερομηνία (31/12/2017) ολοκλήρωσης του έργου σύμφωνα με την απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ, δεν έχει δοθεί καμία νεώτερη απόφαση παράτασης ενώ έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες αποφάσεις ορισμού της επιτροπής για την προσωρινή και την οριστική παραλαβή του έργου η οποία δεν έχει συντελεστεί.

Η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορισμού της επιτροπής έγινε με την 99/16-12-2019 απόφαση του.

Εν τω μεταξύ στις 11 Νοέμβριο 2018 έγινε η διοικητική παραλαβή του έργου.

Η τρίτη Φάση του έργου περιλαμβάνει τον εξοπλισμό του κτιρίου και τη σύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης.    

Αρχικά ο εξοπλισμός και οι συνδέσεις με τα δίκτυα περιλαμβανόταν στην εργολαβία της Α’Φάσης.

Στις 3-6-2015 με απόφαση του ΔΣ του Γηροκομείου αποφασίστηκε να αφαιρεθεί από την εργολαβία του έργου το σύνολο του εξοπλισμού και μηχανημάτων που προβλεπόταν στη μελέτη.

Στις 11/7/2018 γίνεται τροποποίηση της ενταγμένης στο ΕΣΠΑ πράξης «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ (Β’ΦΑΣΗ)» και εντάσσονται τρία επί πλέον υποέργα και συγκεκριμένα:

Το υποέργο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ» προϋπολογισμού 1.120.258,16 €

Το υποέργο «Σύνδεση με Δίκτυο Ηλεκτροδότησης» προϋπολογισμού 82.011,17 €

Και το υποέργο «Σύνδεση με Δίκτυα Ύδρευσης και Αποχέτευσης» προϋπολογισμού 3.051,45 €.

Στις 8/5/2020 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίνεται η «Κατάρτιση των όρων διακήρυξης με ανοικτή διαδικασία μέσω ΕΣΣΗΔΗΣ για την «Προμήθεια –εγκατάσταση εξοπλισμού Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου»

Κύριε Δήμαρχε

Το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου είναι το εμβληματικό ίδρυμα του κοινωνικού προσώπου της Κεφαλονιάς για πάνω από έναν αιώνα.

Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι πολλά τα 14 χρόνια από την εκκίνηση της διαδικασίας της κατασκευής ενός κτιρίου που συνδέεται με την τεράστια προσφορά του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου στην τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς.

Επιθυμώ να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις μου η απόδοση ευθυνών για τη μεγάλη καθυστέρηση (τη μεγαλύτερη ίσως στην ιστορία των δημοσίων έργων στην Κεφαλονιά) στην ολοκλήρωση του έργου.

Ως Δήμαρχος Αργοστολίου στην περίοδο 2005-2006 μαζί με τους τότε συνεργάτες μου οραματιστήκαμε και  ξεκινήσαμε το έργο του νέου Γηροκομείου με τη σύνταξη της μελέτης. Στόχος μου σήμερα με την παρούσα παρέμβαση είναι αποκλειστικά και μόνο να συνδράμω στην επίσπευση της ολοκλήρωσης του έργου και στην απόδοσή του στην τοπική κοινωνία και στους συμπολίτες της τρίτης ηλικίας που ανήκει και μαζί στους εργαζόμενούς σε αυτόν.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

1) Έχει γίνει για το έργο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ» (Α’Φάση) η προσωρινή και η οριστική παραλαβή από την επιτροπή που ορίστηκε από το ΔΣ του Ιδρύματος με την 5/3-2-2020 απόφασή του;

Αν όχι για ποιους λόγους δεν έχει γίνει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της παραλαβής;

2) Έχει γίνει για το έργο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ (Β ΦΑΣΗ)» η προσωρινή και η οριστική παραλαβή από την επιτροπή που ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με την 99/16-12-2019 απόφασή του;

Αν όχι για ποιους λόγους δεν έχει γίνει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της παραλαβής;

3) Έχουν εκτελεστεί τα υποέργα τα σχετικά με τη σύνδεση με τα Δίκτυα Ηλεκτροδότησης, Ύδρευσης και Αποχέτευσης;

4) Έχει οριστεί η ημερομηνία για τον διαγωνισμό που αφορά την «Προμήθεια –εγκατάσταση εξοπλισμού Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου» σύμφωνα με την κατάρτιση των όρων διακήρυξης που έγινε με την 67/8-5-2020 απόφαση της οικονομικής επιτροπής και ποια είναι η προβλεπόμενη προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας;

5) Υπάρχει εκτίμηση πότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες παραλαβής όλων των φάσεων του έργου και μαζί οι εργασίες αποκατάστασης των τυχόν κακοτεχνιών των δύο εργολαβιών έτσι που να επιτραπεί η λειτουργία του νέου κτιρίου, με την επισήμανση ότι η προσωρινή λειτουργία με δωρεές εξοπλισμού που έχει ακουστεί είναι το λιγότερη άστοχη για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και κυρίως είναι   αντίθετη προς τις δεσμεύσεις που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα έργα που χρηματοδοτούνται από τα Κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα όπως η Β’Φάση του έργου;

Ο επερωτών

Γεράσιμος Φόρτες