…Τους αλλάξανε την Παναγία!

– Σήμερα η εκδήλωση μετονομασίας της ιστορικής Λεωφόρου της Λάμιας

Αλλάξανε την ονομασία της Λεωφόρου της Παναγιάς Λάμιας στα Διλινάτα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, με αποτέλεσμα να δημιουργεί θύελλα στο Μεγάλο Χωριό, όχι μόνο με το θέμα αυτό αλλά και γιατί η σφραγίδα του Χωριού αναφέρεται στο Δήμο Αργοστολίου έχοντας ως σήμα τον ιστορικό Δήμο Δηλινιτών!

Μάλιστα η εκδήλωση της μετονομασίας της Λεωφόρου Λάμιας πρόκειται να γίνει σήμερα και ώρα 7.30 μ.μ. στα Διλινάτα.

Σε επιστολή που έστειλαν ανώνυμοι Διλινάδες στην τοπική ηγεσία αναφέρονται τα εξής:

ΠΡΟΣ

1) Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο 

2) Α/Περιφερειάρχη Κεφαλονιάς & Ιθάκης κ. Σταύρο Τραυλό 

3) Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου κ. Νικόλαο Παπαθεοδώρου 

4) κ. Αλέξανδρο Παρίση, επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρή Κεφαλονιά» 

5) κ. Γεράστμο Φόρτε, επικεφαλής της παράταξης «Επόμενη ημέρα» 

6) κ. Αλέξανδρο Παντελειό, επικεφαλής της παράταξης «Κειραλοντά νησί για όλούς» 

7) κ. Ιωάννη Κουρούκλη, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» 

8) Κ. Τάσο Τζωρτζάτο, Πρόεδρο Τ.Δ. Διλτνάτων

9) Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Το σκάνδαλο της μετονομασίας οδού στο Τ.Δ. Διλινάτων Κεφαλονιάς 

Με αφορμή την πρόσκληση για την επικείμενη τελετή ονοματοδοσίας της ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ Ε29 στα Διλινάτα Κεφ/νίας αναφέρουμε τα εξης:

Θ. Μιχαλάτος

Με Εγκύκλιο το Υπουργείο Εσωτερικών πού αφορά την αλλαγή της ονοματοδοσίας και μετονομασίας δρόμων, δίνει την δυνατότητα στούς δήμούς απευθείας για τις συγκεκριμένες ενέργειες. Πρόκειται για κρατικού χαρακτήρα αρμοδιότητα, απονεμημένη στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, δεδομένού ότι «ή ονομασία ή μετονομασία οδών, συνδέεται προς γενικότερων ζήτημα τής διατηρήσεως της μνήμης ιστορικών μνημείων, γεγονότων, ή προσώπων ευρύτερης σημασίας». Πρέπει δηλαδή να απηχεί την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των κατοίκων, ούτως ώστε να μην εγείρονται αμφισβητήσεις και να είναι αποδεκτή η ενέργεια της δημοτικής αρχής.

Αυτό πού συμβαίνει με την μετονομασία και το διασυρμό της συγκεκριμένης ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ στα ΔΙΛΙΝΑΤΑ, δεν έχει συμβεί σε καμία πόλη του κόσμου. Οφείλεται στις βλαχοπολιτικές απόψεις των προσώπων της Δημοτικής και Τοπικής εξουσίας τα οποία αδίστακτα κατάφεραν ο εν λόγω δρόμος να απαρνείται το όνομά του, στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων, στην πολιτική εκμετάλλευση, στην αμάθεια και στην άγνοια. 

Τ. Τζωρτζάτος

Ο σημερινός δήμαρχος Αργοστολίου και ο σημερινός τοπικός Πρόεδρος τον Τοπικού Διαμερισματος Διλινάτων για να αφήσουν κάτι πίσω τούς, αλλάζουν την ιστορία τον συγκεκριμένου δρόμού. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμού Αργοστολίου, με μια βιαστική και άσκεφτη κίνηση (όπως έχει γίνει στο παρελθόν στην Αθήνα με τη Χαριλάού Τρικούπη ή με τη Βουκουρεστίου), «βάφτισε» την διαχρονική, ιστορική «ΛΕΩΦΟΡΟ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟ ΤΟΚΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ» σε «ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ Σ. ΣΟΥΠΙΩΝΑ ». 

Ας σημειωθεί ότι η ιστορία με τις μετονομασίες των δρόμων χρονολογείται στην εποχή του Όθωνα όπου συγκροτήθηκαν σπουδαίες επιστημονικές επιτροπές και δημιουργήθηκαν κατάλογοι και προδιαγραφές αναφορικά με τα κριτήρια ονοματοθεσίας. 

Η πρόσκληση της σημερινής εκδήλωσης για τη τεχνηέντως μετονομασία της Λεωφόρου της Παναγίας της Λάμιας. Η σφραγίδα του χωριού αναφέρεται στο Δήμο Αργοστολίου, αλλά φέρει και το σήμα του ιστορικού Δήμου Δηλινιτών…

Οπωσδήποτε όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ένα όνομα της περασμένης πολιτικής κατάστασης του «καθεστώτος της 4ης Αυγούστου», που ενδέχεται να προκαλέσει πάθη στη μικρή κοινωνία των ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ δεδομένου ότι το άτομο αυτό με τις προσωπικές του επιλογές δημιούργησε την κατάληξη της ζωής του. Γιατί άραγε έγινε επιλογή τον συγκεκριμένου ατόμου και εξαιρέθηκαν τα ονόματα άλλων πέντε Δτλτνάδων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές την ίδια περίοδο. 

Η παρούσα Δημοτική αρχή έπρεπε να είναι αρκετά πιο φειδωλή ως προς την μετονομασία κατ τα κριτήρια απονομής της στο συγκεκριμένο ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ του χωριού Διλινάτων. Με αυτό που συμβαίνει τελικά σημαίνει την κατάρριψη της ιστορικότητας του εν λόγω δρόμου. Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει ιστορία που απορρέει από το ιστορικό όνομά του «ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΑΜΙΑΣ». 

Είναι υπαρκτό ένα βαθύ ιδεολογικό υπόβαθρο πίσω από το νέο όνομα. Οι άστοχες μετονομασίες παρουσιάζονται σε εποχές κρίσεως, σε εποχές που υφίστανται ανελεύθερα καθεστώτα. Είναι χαρακτηριστικό των ανελεύθερων καθεστώτων ότι προσπαθούν να επηρεάσουν το δημόσιο χώρο με τις ονομασίες των δρόμων. Σε αυτά τα ανελεύθερα καθεστώτα νομίζει ότι ζει ο σημερινός Πρόεδρος του Τ.Δ. ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ όταν πραξικοπηματικά παρανομεί ο ίδιος καθαιρώντας τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και ξαναζωντανεύοντας την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ σήμερα ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ θεωρώντας τον εαυτό του ως ο ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ αρνούμενος να αναγνωρίσει τον σημερινό Δήμο Αργοστολίου ως πολιτικό του προϊστάμενο και ελεγκτή των αποφάσεων τον Τοπικού Συμβουλίου Διλινάτων, αλλά αντιστρατεύοντας το Δήμο Αργοστολίου χρησιμοποιεί με Θράσος και χωρίς κανένα νόμιμο δικαίωμα ως σφραγίδα του (στη πρόσκληση και στο φάκελο αλληλογραφίας) το από 1866 ιστορικό έμβλημα – σφραγίδα τον πρώην ΔΗΜΟΥ ΔΗΛΙΝΙΤΩΝ. Απορούμε πως ανέχθηκε αυτή την παρανομία και την υποβίβαση ο σημερινός Δήμαρχος Αργοστολίου συνυπογράφοντας την παράνομη και προκλητική πρόσκληση – κάλεσμα. 

Επιπλέον με ποια απόφαση ο Δήμος Αργοστολίου χρηματοδοτεί τη δημιουργία και τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης στις εισόδους τον χωριού Διλινάτων όπου απεικονίζεται η από 1866 ιστορική σφραγίδα κατ αναγράφεται ΔΗΜΟΣ ΔΗΛΙΝΙΤΩΝ;; Tι τελικά ισχυει;; Ο Ανεξάρτητος Δήμος Δηλινιτών ή το Τοπικό Διαμέρισμα Διλινάτων υπαγόμενο στο Δημο Αργοστολίου;; 

Η σημερινή δημοτική αρχή Αργοστολίου έπρεπε να συμμετέχει στο παλλαϊκό των καιρών μας αίσθημα να προτείνει το προφανές και κοινωνικά αυτονόητο, στο Πρόεδρο τον Τοπικού Συμβουλίου ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ να συγκαλέσει, κατανοώντας το οφειλόμενο χρέος του, Γενική Συνέλευση των κατοίκων του χωριού ώστε να καταγραφούν οι γνώμες, τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα και οι θέσεις της πλειοψηφίας των κατοίκων με αποτέλεσμα να είχε παρθεί άμεση και πανηγυρική μάλιστα απόφαση περί της συγκεκριμένης μετονοματοδοσίας ή όχι, ούτως ώστε να μην εγείρονται αμφισβητίσεις και να αμφισβητείται έντονα η αποδοχή της ενέργειας της δημοτικής αρχής.

Θεωρούμε ότι όπως συμβαίνει και με μεγάλες οδούς της Αθήνας, που παρά τις, από ετών, αποφάσεις μετονομασίας τους, εξακολουθούν χάρην συνήθειας, να αναφέρονται από τους πολίτες με τις παλαιές τους ονομασίες (Π.χ. Πανεπιστημίου αντί Ελευθερίου Βενιζέλου, Πειραιώς αντί Παναγή Τσαλδάρη, Πατησίων αντί 28ης Οκτωβρίου κλπ) το ίδιο θα συμβεί και με την συγκεκριμένη «νεοβαφτισμένη» Επαρχιακή Οδό Διλινάτων. 

Τέλος, με ποιο δικαίωμα βεβηλώθηκε η στήλη των Πεσόντων στα Διλινάτα με την προσθήκη τον ονόματός τον εν λόγω ατόμου;; Στην εν λόγω στήλη είναι ανεξίτηλα χαραγμένα τα ονόματα ένδοξων Διλιvάδων οι οποίοι ΕΠΕΣΑΝ ΩΣ ΗΡΩΕΣ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΜΑΧΗΣ. 

Οι σημερινές δυστυχίες που συνοδεύουν τον ΔΙΛΙΝΑΤΙΚΟ λαό προεκτείνονται στις ονομασίες των δρόμων τον χωριού. 

Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει. Αυτό που λείπει είναι η ορθή νοοτροπία. 

Τα ΔΙΛΙΝΑΤΑ και η ιστορία τους πρέπει να τύχουν ιδιαίτερου σεβασμού. 

ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ