ΣΑΛΟΣ ΣΤΑ ΔΙΛΙΝΑΤΑ

Πως έγινε η ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ της «Λ. Λάμιας»

ΠΑΤΑΓΟ έχουν κάνει στα Διλινάτα και όχι μόνον τα δημοσιεύματα του «Η» για την κεντρική οδό του Χωριού («Λεωφόρος Υπεραγίας Θεοτόκου Λάμιας») και τη μετονομασία της, με τις ευλογίες του δήμαρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου.

***

ΟΠΟΙΟΝ Διλίνη συναντήσαμε στο Αργοστόλι, αλλά και στο Μεγάλο Χωριό που κάναμε το ρεπορτάζ, όλοι σχεδόν μας είπαν «μπράβο, είσαστε σωστοί». Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που διαφωνούν μ’ αυτά που παραθέτουμε, πλην όμως δεν αναφέρουν συγκεκριμένα τι θέλουν να πουν. 

Επίσης στα δημοσιευματά μας, δεν υπήρξε αντίδραση ούτε από τη Δημοτική Αρχή, αλλά ούτε από την Κοινότητα Διλινάτων, πλην από κάποιους …«αφορισμούς» που ακούστηκαν κατά την …«τελετή ονοματοδοσίας της Ε.Ο. 29»!

***

Το σπίτι του εκτελεσθέντος το 1944 από τους Γερμανούς προέδρου της Κοινότητας Διλινάτων Ανδρογιάννη Σ. Σουπιωνά με το όνομα του οποίου καταργήθηκε το όνομα της «Λεωφόρου Υ.Θ. Λάμιας». Στο χωριό λένε ότι ο απαγχονισμός του από τους Γερμανούς έγινε μέσα στο σπίτι.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ έχει συμβεί;

Σύφωνα με όσα μάθαμε και όσα ακούσαμε στο Μεγάλο Χωριό, η «Ε.Ο. 29» δεν είναι άλλη από την κεντρική «Λεωφόρο Υπεραγίας Θεοτόκου Λάμιας» που διασχίζει την Κοινότητα από την αρχή της (Αγιος Βλάσης) μέχρι τη διασταύρωση Λάμιας!

Η ονομασία αυτή έχει δοθεί από παλιά από τον εν Αθήναις Σύλλογο Διλινάτων και υπήρχε και μαρμάρινη πλάκα που ανέφερε το όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου Λάμιας, πλην όμως η πλάκα αυτή δεν υπάρχει σήμερα.

Αρα, εδώ υπάρχει η διαφωνία που τείνει να διχάσει το Χωριό: Στην τελετή της Παρασκευής 7/8, δεν υπήρξε «ονοματοδοσία της Ε.Ο. 29», αλλά ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ της «Λεωφόρου Υπεραγίας Θεοτόκου Λάμιας» σε «Οδό Προέδρου Ανδρογιάννη Σ. Σουπιωνά», ο οποίος, όπως έλεγε η πρόσκληση της τελετής «απαγχονίστηκε στις 18/7/1944 από τους Γερμανούς κατακτητές».

***

Η πινακίδα στον τοίχο του σπιτιού γράφει «Εδώ στις 18.7.1944 απαγχονίστηκε από Γερμανούς κατακτητές ο Ανδρογιάννης Σπ. Σουπιωνάς πρόεδρος Κοιν. Διλινάτων, Ετών 56»

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ αυτό, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στα Διλινάτα, ρωτήσαμε τον τ. πρόεδρο της Κοινότητας Ανδρέα Καλαφάτη (πρόεδρο του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού-ΕΑΣ). 

Ιδού τι μας είπε:

«Ο κεντρικός δρόμος του Χωριού από Αγιο Βλάση, που μπαίνουμε στο Χωριό έως την διασταύρωση προς Λάμια, λεγότανε ανέκαθεν “Λεωφόρος Υπεραγίας Θεοτόκου Λαμιάς” και είχε βάλει και ανάλογη πινακίδα ο Σύλλογος των Απανταχού Διλινάδων, η οποία περιέργως εξαφανίστηκε».

***

ΚΑΤΟΠΙΝ όλων αυτών, συνάγεται ότι ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος και ο πρόεδρος του Χωριού Τάσος Τζωρτζάτος, προσπάθησαν να περάσουν, μέσω της …«Ε.Ο 29», την ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ της «Λεωφόρου Υπεραγίας Θεοτόκου Λάμιας» σε «Οδό Προέδρου Ανδρογιάννη Σ. Σουπιωνά», ποντάροντας στη …«σιωπή των αμνών» και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις, οι οποίες όμως έχουν φουντώσει.

ΑΥΡΙΟ: Η συνέχεια

Θ. Μιχαλάτος
Τ. Τζωρτζάτος
Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Η» της 7ης Αυγούστου (αρ. φ. 7.347) με την αποκάλυψη της μετονομασίας της «Λεωφόρου Υπεραγίας Θεοτόκου Λάμιας»