Aλογο στο σερίφη

«Χαμός στο ίσιωμα» με τις αποκαλύψεις και το πρωτοσέλιδο του «Η» και τους «πονοκέφαλους» του Θεόφιλου εν όψει του αναγκαστικού ανασχηματισμού των αντιδημάρχων.

Το θέμα της ημέρας, ποιος φεύγει και ποιος έρχεται!

Οι ενδιαφερόμενοι …στα κεραμίδια!

Το καλύτερο πάντως που ακούστηκε στην πιάτσα ήταν από παλαίμαχο στην πολιτική και σημερινό συνεργάτη του Θεόφιλου, που βλέποντας να περνάει από μπροστά του ο Σαμούρης με το μηχανάκι του και φυσικά δίχως κράνος όπως συνηθίζει λες και ο νόμος δεν υπάρχει γιαυτόν, είπε:

«Θα του πάρουμε άλογο του σερίφη»!

Δεν έχει …άλλα περιθώρια

Οι νεώτερες πάντως πληροφορίες φέρνουν το Θεόφιλο να σκέφτεται σοβαρά αλλαγές και μετακινήσεις.

Στη σκέψη του και σωστά εδώ που τα λέμε, είναι να αποκτήσει η δημοτική Αρχή αποτελεσματικότητα, που σήμερα κακά τα ψέματα δεν υπάρχει.

Και κυρίως να αποκτήσει αποτελεσματικότητα στον πλέον ευαίσθητο τομέα αυτόν της καθημερινότητας και της αντιμετώπισης των προβλημάτων του πολίτη και ταυτόχρονα αποτελεσματικότητα στην παραγωγή έργου.

Ο Τσιλιμιδός αποδείχθηκε λίγος και ο Σαμούρης υπερφίαλος (με όλη τη σημασία της λέξης)!

Ο Μινέτος παλεύει μόνος του και η αλήθεια είναι ότι έχει παράξει έργο (θα μπορούσε και περισσότερο), όμως αυτό το έργο σταματάει στον τομέα του που είναι ο σχεδιασμός. Ο προγραμματισμός και η ανάπτυξη που θα πρέπει να συνοδεύονται με έργα και χρηματοδοτήσεις είναι ανύπαρκτα.

Και σαν να μην φτάνανε τα προβλήματα στο υπάρχον σχήμα προκύψανε και δύο ακόμα.

Η διάλυση της ΚΕΔΗΚΕ με όλα τα θέματα πολιτισμού και αθλητισμού να μεταφέρονται στο Δήμο οπότε και κάποιος διαπιστευμένος με αυτές τις αρμοδιότητες αντιδήμαρχος θα πρέπει να βρεθεί, όπως και το ίδιο θα πρέπει να γίνει με την αρμοδιότητα της συλλογής των σκουπιδιών μιας και η διατήρηση της ΕΔΑΚΙ με μόνη αυτή την αρμοδιότητα θα ήταν άχρηστη πολυτέλεια με δυσβάστακτη  οικονομική επιβάρυνση του Δήμου.

Ακόμα και οι φανατικοί υποστηριχτές του Θεόφιλου γκρινιάζουν και εν όψει του ανασχηματισμού ακούγονται πολλά.

Κοινό σημείο όλων;

«Ο Θεόφιλος δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια…»!

Το σταυρόλεξο

Ο Θεόφιλος διαθέτει εννιά δημοτικούς συμβούλους.

Τους οκτώ τους έχει σε επιτελικές και έμμισθες θέσεις.

Τσιλιμιδός, Σαμούρης, Μινέτος, Μιχαλάτου και Κουρκουμέλης αντιδήμαρχοι.

Βαλλιανάτος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου (είναι ο μόνος που δεν αμείβεται).

Μοσχονάς πρόεδρος ΟΚΑΠ και αντιπρόεδρος Λιμενικού Ταμείου.

Σπαθής πρόεδρος ΔΕΥΑΚ και

Γαβριελάτου σε κάτι θέσεις «της πλάκας».

Σε αυτούς στηρίζεται.

Υπάρχουν και οι παραμπαστοί.

Από Παρίση, ο Ματιάτος (άμισθος) αντιδήμαρχος Ομαλών (η θητεία του λήγει στις 4 Απριλίου) και Βανδώρος (έμμισθος) διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΑΚΙ που είναι υπό διάλυση, άρα και ο ίδιος «υπ’ατμόν».

Από Φόρτε, ο Γαβριελάτος και ο Πεφάνης και οι δύο σε έμμισθες θέσεις ο πρώτος ως πρόεδρος της υπό διάλυση ΕΔΑΚΙ και ο δεύτερος ως πρόεδρος της διαλυμένης ΚΕΔΗΚΕ.

Η παράταξη του Παντελειού του έχει δώσει «χείρα βοηθείας» με τη συμμετοχή σε διάφορους οργανισμούς, όπως λιμενικό ταμείο, ΔΕΥΑΚ κ.ά. και φυσικά με την συγκαταβατική στάση της σε όλα τα θέματα.

Το πώς θα πορευτεί από δω και πέρα ο Θεόφιλος είναι αποκλειστικά στο δικό του το χέρι.

Δύο τα προκλητικά ερωτήματα που βρίσκονται ενώπιον του Θεόφιλου:

Θα αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά τους δικούς του ξαναμοιράζοντας την τράπουλα;

Θα επιχειρήσει την αξιοποίηση στελεχών από (όλες) τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τούτη τη φορά «πάνω από το τραπέζι»;

Κάποιες σκέψεις

Στην πιάτσα λοιπόν ακούγονται διάφορα.

Εμείς θα κρατήσουμε τις πλέον ενδιαφέρουσες στα πλαίσια ενός συναινετικού και αποτελεσματικού κλίματος.

Πρώτα απ’όλα οι αρμοδιότητες πρέπει να αναδιανεμηθούν μαζί με την ανακατανομή στα πρόσωπα.

Ξεκινάμε με τον πολύπειρο και ικανότατο  Βαλλιανάτο. Εξαρχής λέμε ότι αδικείται εκεί που είναι, ο ίδιος, ο δήμαρχος και ο δήμος. Ο Νικόλας (αν αλλάξει και ο ίδιος κάποια πράγματα στον εαυτό του) μπορεί να προσφέρει με τα σημερινά δεδομένα στην καθημερινότητα του πολίτη πολύ περισσότερα πράγματα απ’ότι στη θέση του προέδρου του ΔΣ η οποία μπορεί να δοθεί κάλλιστα σε άλλο στέλεχος της δικιά του παράταξης π.χ. τον δικηγόρο και χαμηλών τόνων Μιχάλη Μοσχονά.

Η Γαβριελάτου σίγουρα μπορεί και πρέπει να προσφέρει πολλά στον τομέα των προγραμμάτων που έχει και πείρα από τη θητεία της στη Νομαρχία ως έβδομη αντιδήμαρχος.

Ο Τσιλιμιδός να αποφορτιστεί από το πλήθος των αρμοδιοτήτων ρουτίνας (πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι σκόπιμα τον φόρτωσε ο Θεόφιλος με τόσες πολλές και ανούσιες μαζί αρμοδιότητες…) και να ασχοληθεί επιτελικά με το Αργοστόλι και τα Οικονομικά.

Ο Σαμούρης να ελαφρυνθεί από τις σημερινές αρμοδιότητες (μην ξεχνάμε ότι είναι και πρόεδρος του ΚΤΕΛ) και να αποδεσμευτεί από το βάρος αρμοδιοτήτων που ο ίδιος έχει παρεξηγήσει την εφαρμογή τους εξού και το προσωνύμιο του «σερίφη». Το λιμενικό ταμείο δεν θα ήταν άσχημη επιλογή γι’αυτόν.

Από κει και πέρα με την αντιπολίτευση και μετά από συζήτηση με τους επικεφαλής:

Ο τομέας του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορεί να δοθεί σε εντεταλμένο σύμβουλο. Είτε στον Πεφάνη, είτε ακόμη και στον Κωνσταντάκη. Το καλύτερο θάταν ο πολιτισμός να πάει στον Πεφάνη και ο αθλητισμός στον Κωνσταντάκη. Και τους δύο δεν θα τους έλεγες άσχετους και αποτυχημένους με το αντικείμενο.

Ο τομέας της αποκομιδής των απορριμμάτων, αρμοδιότητας πλέον του δήμου, γιατί να μην παραμείνει στα χέρια είτε του Γαβριελάτου είτε του Βανδώρου;

Η προεδρεία του ΟΚΑΠ αν επιλεγεί η μετακίνηση του Μοσχονά γιατί να μην δοθεί είτε στον Τρωϊάννο από την παράταξη Παντελειού είτε στον Γιάννη Λυκούδη από την παράταξη Παρίση.

Και οι επικεφαλής

Από κει και πέρα η αξιοποίηση ακόμη και του Παντελειού σε κάποιο τομέα που να έχει σχέση με το αντικείμενό του (κάνοντας ανακατανομή στις σημερινές αρμοδιότητες του Μινέτου) θα ήταν μια ωφέλιμη για το δήμο εξέλιξη.

Τέλος υπάρχουν οι περιπτώσεις των άλλων επικεφαλής.

Ο Κουρούκλης είναι σίγουρο ότι έχει μια άλλη πολιτική φιλοσοφία από αυτή των συνεργασιών.

Παρίσης όμως και Φόρτες λόγω της πολιτικής τους βαρύτητας και ιδιαίτερα ο πρώτος, θέλουν μια ιδιαίτερη προσέγγιση από το Θεόφιλο, αν και οι δύο ακούγεται πως δεν ενδιαφέρονται. Δεν χάνει πάντως τίποτα ο Θεόφιλος να τους συζητήσει…

Η ουσία της υπόθεσης;

Στο χέρι του Θεόφιλου είναι να αποκτήσει αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία η δημοτική αρχή και κατ’ επέκταση ο δήμος.

Αν συνεχίζει όπως πορεύτηκε τον πρώτο χρόνο το πλέον σίγουρο είναι η απόλυτη τραγωδία για το δήμο και φυσικά τον ίδιο.

Και εν τέλει ο Θεόφιλος έχει να επιλέξει.

Μεταξύ των ισορροπιών (με την εκπλήρωση προεκλογικών γραμματίων) που επέλεξε πριν ένα χρόνο και έχουν φέρει τον ίδιο και το δήμο σε αδιέξοδο και της εύρυθμης λειτουργίας του δήμου!

«Σημασία έχει η επικοινωνία και όχι η ουσία»

Νέα ήθη, νέα έθιμα με την κ. Κράτσα και τους συνεργάτες της. Δεν ξέρουμε τι κάνουν στα άλλα νησιά, αλλά στην Κεφαλονιά το τελευταίο διάστημα έχουν έλθει προσωπικά η κ. Κράτσα και τρεις αντιπεριφερειάρχες της και μας έχουν πλακώσει στις υποσχέσεις, στις εξαγγελίες και τα δελτία τύπου. Ο ένας (η μία καλύτερα) μάλιστα η κ. Μοθωναίου …δύο φορές και από μία οι κ.κ. Μηλιώτης και Ιωάννου. Τι κάνουν στην Κεφαλονιά «ο θεός και η ψυχή τους».

Ήλθον, είδον και απήλθον ή Veni, vidi, vici που έλεγε και ο Ιούλιος Καίσαρας.

Και αποδεικνύονται πιστοί στην εξαγγελθείσα πρακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη  «σημασία έχει η επικοινωνία και όχι η ουσία»!

Δεν προλαβαίνουν να φύγουν και πλακώνουν το ένα μετά το άλλο τα δελτία τύπου της Περιφέρειας.

Αν τους πιστέψει κανείς θα νομίζει ότι …επιτελείται κοσμογονία στα Ιόνια Νησιά!

Κι όμως και ο ένας χρόνος της κ. Κράτσα είναι μία από τα ίδια των δημάρχων μας.

Το απόλυτο τίποτα! Και κάτι χειρότερο: Η κ. Κράτσα συνδέεται ήδη από τον πρώτο χρόνο με τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γίνει στην Κεφαλονιά. Συνέργησε και συνεργεί στη διάλυση της Διαδημοτικής!

Κυβερνητικοί εκπρόσωποι

Η κ. Κράτσα και οι συνεργάτες της ξεχνούν ότι δεν είναι περιφερειακή αρχή χάρη στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά γιατί τους ανέδειξαν οι πολίτες της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, της Ζακύνθου και των άλλων μικρότερων νησιών.

Ένα χρόνο τώρα λειτουργούν με πρώτη και καλύτερη την κ. Κράτσα ως …κυβερνητικοί εκπρόσωποι και όχι ως εκπρόσωποι των Ιόνιων Νησιών.

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη όχι τι υποσχέσεις δοθήκανε, όχι πόσα δελτία τύπου βγήκανε, αλλά τι έκανε η περιφερειακή αρχή της κ. Κράτσα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη!

«Αντάλλαξε απόψεις»…

Κι επειδή τις μέρες που είμαστε σε διακοπές ήλθε στην Κεφαλονιά η κ. Κράτσα και αμέσως μετά μας φλόμωσε στα δελτίο τύπου μεταξύ των οποίων υπήρξε και ένα με τον βαρύγδουπο τίτλο «Η Πύλαρος στο επίκεντρο Τεχνικών Έργων και Πολιτικής Προστασίας» έχουμε την απορία: Ένα χρόνο τώρα η κ. Κράτσα και οι συνεργάτες της έχουν ασχοληθεί με την Πύλαρο και τις γειτονικές περιοχές που βολοδέρνουν σε κάθε νεροποντή; Η απάντηση από την κ. Κράτσα μνημειώδης στην γραμμή που προαναφέραμε «σημασία έχει η επικοινωνία και όχι η ουσία»! Προσέχτε!

  • «Η Περιφερειάρχης αντάλλαξε απόψεις αναφορικά με τα υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ έργα του Δήμου Σάμης, τις προτάσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και οι οποίες θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την Πύλαρο»!
  • «Η Περιφερειάρχης ζήτησε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να καταρτιστεί αναλυτικό σχέδιο δράσης»!
  • «Διαπιστώθηκε η ανάγκη για τον καθαρισμό των ρεμάτων στα Πουλάτα και τον Καραβόμυλο»!
  • «Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν, επίσης…»!

Όλα αυτά μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο της θητείας της!

Τόσο κυνικά, τόσο απροκάλυπτα!

O …KOΣΜΟΠΟΛΙΤΗΣ