ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Καρκινογόνες ουσίες σπέρνει το νέφος

  • Μέσα στην …καπνούρα των σκουπιδιών «πνίγεται» ο Θεόφιλος, ενώ είναι η 2η φορά μέσα στο τρέχον έτος που «φλομώνεται» ο Δήμος από τοξικό νέφος, καθώς στις 3 Ιανουαρίου είχε ξεσπάσει παρόμοιο νέφος από καμένα σκουπίδια σε οικόπεδο του Δήμου στην Κρανιά

Ενα τοξικό νέφος που έχει σκεπάσει από το απόγευμα του Σαββάτου το μεγαλύτερο μέρος της Κεφαλονιάς και έχει επηρεάσει και την Ιθάκη, βγαίνει συνέχεια από το ΧΥΤΥ της Παλλοστής, όπου ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωστη (μέχρι στιγμής) αιτία!

Ιδιαίτερα επικίνδυνο το νέφος της Παλλοστής, λέει ο Ιατρικός Σύλλογος, εκπέμπει και καρκινογόνες ουσίες.

Και στους 4 Δήμους του Νομού μας και ειδικότερα στο Δήμο Αργοστολίου, που είναι υπεύθυνος για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση, έχει σημάνει συναγερμός, καθώς το τοξικό αυτό νέφος που δημιουργείται από τα καιόμενα σκουπίδια του ΧΥΤΥ περιέχει -όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος- χημικές ουσίες εξαιρετικά καρκινογόνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ έχει και ιδιαίτερα βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος …«πνίγεται» μέσα στην καπνούρα…

Ο Δήμος Αργοστολίου πιάστηκε κυριολεκτικά …στον ύπνο και ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος, που πνίγεται μέσα στην …ακατάσχετη κάπνα, ενώ εξέδωσε δύο ανακοινώσεις, μία για να κλειστεί ο κόσμος στα σπίτια του και μία για να αναφέρει ότι ο Δήμος βρίσκεται σε επιφυλακή για τις πυρκαγιές, δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα, που να πληροφορεί τον κόσμο τι ακριβώς συνέβη, πόσο προβλέπεται να κρατήσει αυτή η κατάσταση και που πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για το ιδιαίτερο βλαβερό «φλόμωμα» των νησιών μας.

Δύο άλλα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το τοξικό νέφος είναι ότι πολλοί ηλικιωμένοι των νησιών μας δεν έχουν ενημερωθει καθώς δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ και οι Δήμοι βγάζουν ανακοινώσεις να μη βγάλει κόσμος έξω τα σκουπίδια καθώς ο ΧΥΤΥ -λόγω της πυρκαγιάς- δεν μπορεί να τα δεχτεί.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που ξεσπάει τοξικό νέφος στην Κεφαλονιά, καθώς είχε προηγηθεί το νέφος της Κρανιάς στις 3/1 τρ. έτους σε οικόπεδο του Δήμου Αργοστολίου και σύμφωνα με το Δήμο έφταιγε ο …Χατζηπετρής!

Ο «Η» της 16.1.2020 (αρ. φ. 7215) …βρήκε ποιός φταίει για το νέφος της Κρανιάς, καθώς η Δημοτική Αρχή μας είχε πει ότι …«η φωτιά μπήκε από …κάποιον»…

Στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος για την πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ, αναφέρει τα ακόλουθα:

Ιδιαίτερα σοβαρή για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζεται η πυρκαγιά στο χώρο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλλοστή.

Το πρόβλημα των κατοίκων Αργοστολίου, Ληξουρίου και των γύρω περιοχών από την πυρκαγιά στο χώρο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλλοστή δεν αφορά μόνο το μαύρισμα του ουρανού, ούτε την άσχημη μυρωδιά του καμένου, ούτε το τσούξιμο των ματιών ή τον ερεθισμό του λαιμού. Το πρόβλημα είναι ότι η Πυρκαγιά δημιούργησε ένα τοξικό νέφος που περιέχει μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσιών που αιωρούνται στον αέρα και επικάθονται σε επιφάνειες.

Καλούμε όλους τους κατοίκους των περιοχών που εκτίθενται αναλόγως των μετεωρολογικών συνθηκών, προκειμένου να προστατευθούν να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να κρατούν κλειστά παράθυρα και να χρησιμοποιούν τη μάσκα όταν κυκλοφορούν σε ανοιχτούς χώρους. Ιδιαιτέρως, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και ευπαθείς ομάδες καθώς και παιδιά να παραμένουν όσο το δυνατόν στο σπίτι, έως ότου περιοριστεί το φαινόμενο.

Ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές αφενός να δράσουν άμεσα προκειμένου να σταματήσει η έκλυση του νέφους και αφετέρου να γίνουν δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις που θα αφορούν τον προσδιορισμό διοξινών, πολυχλωριωμένων διφαινυλιών (PCBs), πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), οργανικού/ στοιχειακού άνθρακα καθώς και πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) και λοιπών τοξικών ουσιών.

H πρόεδρος

ΣΟΦΙΑ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ

Ο γεν. γραμματέας

ΦΩΤΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΤΟΣ


Ο Αργύρης ζητάει συγγνώμη «στο βαθμό που μας αναλογεί»


Η φωτιά στο ΧΥΤΥ (Παλλοστή Θηνιάς) που ξέσπασε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου έχει τεθεί υπό έλεγχο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ (πρώην Διαδημοτική) Αργύρης Γαβριελάτος.

Παράλληλα ο κ. Γαβριελάτος λέει ότι τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά θα διερευνηθούν αρμοδίως και ζητάει συγγνώμη από την κοινωνία «στο βαθμό που μας αναλογεί».

Η δήλωση του κ. Γαβριελάτου έχει ως εξής:

Η φωτιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον χώρο του ΧΥΤΥ έχει τεθεί υπό έλεγχο μετά από τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εργαζομένων της ΕΔΑΚΙ. Είμαι εδώ μαζί με το σύνολο των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή και θα αποχωρήσω μόνο όταν θα αποκατασταθεί πλήρως ο χώρος του ΧΥΤΥ.

Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά θα διερευνηθούν αρμοδίως. Για αρκετές ημέρες θα γίνεται επίχωση του κυττάρου Β γιατί είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος ταχύτερης αποκατάστασης του χώρου και αποφυγής αναζωπύρωσης εστιών. Το σημαντικότερο στην παρούσα φάση είναι να διαλυθεί εντελώς το νέφος το οποίο λόγω της φοράς του ανέμου κατευθύνθηκε προς κατοικημένες περιοχές του νησιού.

Στο βαθμό που μας αναλογεί ζητάμε συγνώμη από την κοινωνία για την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και υποσχόμαστε η αποκατάσταση του ΧΥΤΥ να γίνει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Λόγω όμως αδυναμίας χρήσης του ΧΥΤΥ παρακαλούμε τους αγαπητούς δημότες να μην τοποθετούν τα οικιακά απορρίμματα στους κάδους και τους επαγγελματίες να δεματοποιούν τις συσκευασίες των καταστημάτων ούτως ώστε να μην καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο. 

Μέχρι να επιστρέψουμε στη φυσιολογική ροή αποκομιδής των απορριμμάτων παρακαλούμε θερμά για τη συνδρομή τους. Από την πλευρά μας σας υποσχόμαστε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ούτως ώστε αυτή η δύσκολη κατάσταση να αποτελεί σύντομα παρελθόν.

Θα σας ενημερώνουμε για την πορεία της κατάστασης με τακτικές ανακοινώσεις.

Αργύρης Γαβριελάτος

Πρόεδρος ΕΔΑΚΙ ΑΕ – ΟΤΑ