Ενώ το διαρκές έγκλημα του τοξικού νέφους του ΧΥΤΥ που έχει «πνίξει» τα νησιά μας οδεύει προς τη Βουλή από τον Κεφαλονίτη τ. υπουργό και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο, η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου, αγνοώντας το κατεπείγον της υπόθεσης και τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και του κόσμου, όρισε το καυτό αυτό θέμα να συζητηθεί όχι σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως όφειλε, αλλά σε …τακτική, την Τετάρτη 16 τρέχοντος μηνός, δηλαδή μετά από μιά εβδομάδα!

Ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε την ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος με θέμα «Ανυπολόγιστη καταστροφή στο νησί της Κεφαλονιάς», και αναφέρει τα ακόλουθα:

Ανδρέας Λοβέρδος

Κύριε Υπουργέ,

Από το μεσημέρι του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου και για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, βαρύ τοξικό νέφος έχει σκεπάσει μεγάλο μέρος της Κεφαλονιάς. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.), μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού.

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Οι πληροφορίες από την Κεφαλονιά αναφέρουν πως οι δημοτικές αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση που συμβούλευαν τις ευπαθείς ομάδες να μην κυκλοφορούν και ο τοπικός ιατρικός σύλλογος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρή για τη δημόσια υγεία την πυρκαγιά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο « τοξικό νέφος, το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Ερωτάσθε:

Γιάννης Κουρούκλης

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς;

2. Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικές μετρήσεις και χημικές αναλήψεις προκειμένου οι κάτοικοι να γνωρίσουν την επικινδυνότητα του αέρα που εισπνέουν;

3. O X.Y.T.Y. αποτελεί φυλασσόμενο χώρο ή όχι;

4. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το χρονικό διάστημα που το τοξικό νέφος θα βρίσκεται στην ατμόσφαιρα του νησιού;

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2020 

Ο ερωτών

Ανδρέας Λοβέρδος


Η Λαϊκή Συσπείρωση


Εξάλλου, η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αργοστολίου έκανε προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου κ. Ν. Βαλλιανάτο «αίτημα σύγκλησης έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Παλοστής».

Το αίτημα της Λ.Σ. αναφέρει:

Η πυρκαγιά και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ στην Παλοστή τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί ένα μεγάλο και διαρκές έγκλημα σε βάρος του Λαού της Κεφαλονιάς, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλονιάς κάνει λόγο, στην περίπτωση την εν λόγω πυρκαγιάς, για «τοξικό νέφος που περιέχει μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων». Η έκρυθμη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιβάλλει χωρίς καμία χρονοτριβή τη λήψη επειγόντων μέτρων και από την πλευρά σας. Ο τρόπος εκδήλωσης της πυρκαγιάς (σε έναν φυλασσόμενο καλά κατά τα άλλα χώρο), όσο και η διαχείρισή της, αποδεικνύουν δραματικά και στον πιο αδαή ότι οι ευθύνες κυβέρνησης όσο και τοπικής διοίκησης (ΠΙΝ και Δήμων) είναι αποκλειστικές και διαχρονικές. Η βασική αιτία αυτού του εγκλήματος σε βάρος του λαού των νησιών μας και του περιβάλλοντος, είναι η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε όλες τις φάσεις της που, εκτός των άλλων, απαιτεί μεγάλα κέρδη και μεγάλο κόστος για το λαό, φθηνή διαχείριση και καρκινογόνο καύση σκουπιδιών, μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου και παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος κ.α. Αυτή η πολιτική επιλογή ήταν και είναι η μόνιμη επωδός όλων των κυβερνήσεων και όλων των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, και αποτελεί σήμερα την βασική καύσιμη ύλη της σημερινής πυρκαγιάς. 

Με βάση τα παραπάνω: 

Υποβάλλουμε αίτημα για την σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να παρθούν αποφάσεις γύρω από τις πρωτοβουλίες και ενέργειες από την πλευρά του Δήμου αυτές τις δύσκολες ώρες για αυτό τόσο σοβαρό θέμα που πλήττει την υγεία όλων μας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας.

Απαιτείται :

Άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς με ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με μέσα και προσωπικό.

Άμεση αποτίμηση της επίδρασης του τοξικού νέφους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με λήψη των απαραίτητων μέτρων αποκατάστασης.

Λήψη ουσιαστικών μέτρων φύλαξης του ΧΥΤΑ (περίφραξη, προσωπικό, ολοκληρωμένη πυροσβεστική μελέτη και μόνιμα πυροσβεστικά μέσα, κ.α.). 

Αργοστόλι, 8-9-2020. 

Οι υπογράφοντες το αίτημα

σύγκλησης του Δ.Σ 

δημοτικοί σύμβουλοι 

της Λαικής Συσπείρωσης Αργοστολίου

Σταύρος Γρηγορόπουλος 

Γιάννης Κουρούκλης