Σε …καραντίνα βρέθηκαν από χθες το πρωΐ η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, καθώς, λόγω του επερχόμενου μεσογειακού κυκλώνα, δεν γίνονται δρομολόγια πλοίων αλλά ούτε και το αεροπλάνο εκτέλεσε δρομολόγιο. Τα νησιά μας τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο κυκλώνας «Ιανός», έκανε χθες το πρωΐ ορατά τα πρώτα σημάδια του περάσματός του με ισχυρές βροχές κατά περιόδους, αλλά και με δυνατούς ανέμους έντασης μέχρι και 8 μποφόρ.

Ολοι οι αρμόδιοι φορείς, Περιφέρεια, Δήμοι, Πολιτική Προστασία, Αστυνομία, Λιμεναρχείο έχουν προβεί, σε ανακοινώσεις μέτρων προστασίας και προειδοποιητικά μηνύματα για την αποφυγή δυσάρεστων συμβάντων.

Ωστόσο στο Αεροδρόμιο υπήρχε ιδιαίτερη κινητικότητα από τους εργαζόμενους, με στόχο να εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης και προστασίας από την κακοκαιρία, σύμφωνα με τις οδηγίες της FRAPORT, για τις πτήσεις εξωτερικού.

Με δυσκολία και με την δεύτερη προσπάθεια προσγειώθηκε χθες η πτήση της EASΥ JET από το Gatwick του Λονδίνου, ενώ ακυρώθηκε η προγραμματισμένη μεσημεριανή (άφιξη στις Μηνιές 2.30 μ.μ.) πτήση της Ολυμπιακής στο δρομολόγιο Αθήνα-Κεφαλονιά.

Επίσης χθες δεν έγιναν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των Νησιών μας με Κυλλήνη και Πάτρα, αλλά και δεν λειτούργησαν οι ακτοπλοϊκές γραμμές που συνδέουν με Ζάκυνθο και Λευκάδα, καθώς και η πορθμιακή γραμμή Αργοστόλι-Ληξούρι, με απαγορευτικό που θα ισχύει σύμφωνα με τις προβλέψεις, έως σήμερα το πρωϊ στις 6.

Σήμερα δεν θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία όλων των βαθμίδων, λόγω κακοκαιρίας, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Τραυλού, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση, ότι από χθες στις 3 μ.μ. μέχρι και σήμερα τα μεσάνυχτα, συνίσταται αυστηρά ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών και η παραμονή στα σπίτια.


Κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία


Με απόφαση της Περιφέρειας δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλα τα Σχολεία λόγω κακοκαιρίας και  ενημερώθηκαν σχετικά οι διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Η απόφαση στηρίζεται στην πρόβλεψη της ΕΜΥ για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα εκδηλωθούν στα νησιά μας από το απόγευμα της 17/9 έως αύριο Σάββατο (19/9).


Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων σε Μακρυώτικα και Νύφι


Ο διευθυντής της Αστυνομίας Ιωάννης Μπούμης εξέδωσε χθες ανακοίνωση για την προσωρινή εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από χθες και ώρα 15:00’, μέχρι σήμερα (18/9) και ώρα 18:00 στις ακόλουθες Επαρχιακές Οδούς: 

1. Στην Επαρχιακή Οδό Ν. 29 και συγκεκριμένα στο τμήμα που συνδέει τον οικισμό Μακρυώτικων μέχρι το τέλος του οικισμού των Δρακοπουλάτων. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω των Ε.Ο. 32 και 26, με μέριμνα και φροντίδα του Α.Τ. Σάμης.

2. Στην Επαρχιακή Οδό Ν. 38, στο τμήμα της εντός του οικισμού Νυφίου. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από τις παρακαπτήριες οδούς της περιοχής που δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων, με μέριμνα και φροντίδα του Α.Τ. Αργοστολίου.

Της απόφασης απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κ.λ.π.).  


Σε επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες στο Θιάκι


Με εντολή του δημάρχου Ιθάκης Διονύση Στανίτσα, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Ιθάκης έχουν τεθεί σε επιφυλακή και σε συνέχεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε  στο Δημαρχείο για την κακοκαιρία, εντείνονται οι καθαρισμοί φρεατίων.

Ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος  είχε  προχωρήσει σε καθαρισμούς και παρεμβάσεις σε περιοχές που έχουν αρμοδιότητα, ενώ σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, Επαρχείο έχουν επικουρήσει σε σημεία  αρμοδιότητα τους.

Επίσης, είναι διαθέσιμα και τα αναγκαία μηχανήματα (οχήματα και μηχανήματα έργου), ενώ ενημέρωση έχει δοθεί και σε προέδρους Κοινοτήτων του Δήμου, για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.

Από τον Δήμο Ιθάκης  γίνεται έκκληση στους επιχειρηματίες να λάβουν τα μέτρα τους προκειμένου να μην υπάρξουν ζημιές από και στον εξοπλισμό τους, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο.


ΠΙΝ: Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες


Μετά τα Δελτία Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, αναφορικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από χθες μέχρι αύριο στην περιοχή μας, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων συνιστά στους πολίτες:

• Να μεταβάλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε αυτές να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων και να αποφύγουν τις μη επείγουσες μετακινήσεις.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

• Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους.

• Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

• Να μην κρατούν ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Να αποσυνδέσουν τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Να αποφεύγουν να αγγίζουν τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ενημερώνονται τακτικά για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

• Να αποφεύγουν τις διασταυρώσεις με χείμαρρους.

• Να αποφεύγουν τη στάθμευση των οχημάτων κάτω από δένδρα κ.λ.π.

• Να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό τους στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Να μείνουν μέσα στο αυτοκίνητο και να ανάψουν τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης). 

• Να μην καταφύγουν ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

• Να βεβαιωθούν τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφύγουν την εργασία σε υπόγειους χώρους.

• Να μην πλησιάζουν σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

• Να μην αγνοούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα Δελτία Καιρού της Ε.Μ.Υ.