…ΣΤΗ ΖΟΥΛΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Εξι καυτά ερωτήματα για το Νέο Γηροκομείο

  • Ο ολιγάρχης δήμαρχος απέκλεισε τον «Η» από την ενημέρωση της μεταφοράς! Κάλεσε επιλεκτικά ΜΜΕ, με πρώτα και καλύτερα τα …«δικά» του!

Επιτέλους λοιπόν άρχισε να λειτουργεί το νέο κτίριο του Γηροκομείου Αργοστολίου.

Ενα υπερσύχρονο κτίριο, κόσμημα για την πόλη και το νησί μας.

Ένα έργο που η όψη του είναι πιστή απεικόνιση του προσεισμικού και στην ίδια θέση γηροκομείου, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι όλα τα δημόσια κτίρια για να θυμίζει η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς κάτι από την προσεισμική της ιστορία.

Το έργο βέβαια είναι ταλαιπωρημένο και μαζί το προσωπικό και οι τρόφιμοί του. 

Απ’ όταν γκρεμίστηκε το παλιό κτίριο (αν δεν κάνουμε λάθος) το 2009 η Οδύσσεια όλων ήταν μεγάλη. Πρώτος σταθμός το ξενοδοχείο των αδελφών Πεφάνη στην παραλία, στη συνέχεια το ξενοδοχείο Φωκά, ακολούθως ο ξενώνας του Αγίου στα Βαλσαμάτα και τέλος ο ξενώνας του Άγιου Ανδρέα. 

11 χρόνια ταλαιπωρία, 11 χρόνια ατελείωτα με αναρίθμητες τις υποσχέσεις για λειτουργία του νέου κτιρίου και ισάριθμες διαψεύσεις! 

Τα δημοσιεύματα του «Η» αναρίθμητα και η κοροϊδία σύννεφο.

Και να που ήλθε η ώρα της λειτουργίας του νέου κτιρίου. 

Ξέρουμε ότι τώρα είναι η ώρα ή τουλάχιστον ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι η ώρα της ανακούφισης και των μπράβο. 

Όμως δεν θα κρυφτούμε πίσω από υστερόβουλες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ούτε ότι θα σταθούμε στην προχθεσινή μεταφορά των τροφίμων και στη μικρότητα της Δημοτικής Αρχής επιλεκτικά να καλέσει  Μέσα Ενημέρωσης με πρώτα και καλύτερα τα μέσα ιδιοκτησίας του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου έτσι που να δικαιολογείται γι’ άλλη μία φορά ότι δίκαια του έχει αποδοθεί ο τίτλος του «ολιγάρχη». 

Μαζί με τα καλά λόγια θα πούμε και αυτά που θα δυσαρεστήσουν κάποιους και βασικά τον δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο, ο οποίος προέταξε  την σκοπιμότητα της λειτουργίας του νέου κτιρίου, δίχως να τον ενδιαφέρουν «οι λεπτομέρειες» της νομιμότητας της λειτουργίας του, της εύρυθμης λειτουργίας του με το προσωπικό που απαιτείται, της παραλαβής από τον εργολάβο του έργου και της λειτουργίας του με το σύγχρονο εξοπλισμό που πρέπει να έχει.  

Λες και ο Θεόφιλος είναι συνεννοημένος με τον Γνήσιο ακολουθεί  σήμερα την τακτική του προκατόχου του. «Μπαλαμούτιασμα» των προβλημάτων των δύο εργολαβιών και όπως – όπως λειτουργία του κτιρίου. Θυμίζουμε ότι πριν δύο χρόνια το Νοέμβριο του 2018 (9/11/2018) διαφημίστηκε ως παραλαβή του Γηροκομείου από τον Γνήσιο η …διοικητική παραλαβή του έργου (!), μια τυπική υπογραφή της τότε δημοτικής αρχής με τον εργολάβο. 

Ξαναγυρνάμε στο σήμερα επισημαίνοντας  πρώτα απ’ όλα δύο πράγματα:

Πρώτον μιλάμε για ένα ίδρυμα που φιλοξενεί ηλικιωμένους και οι περισσότεροι των οποίων μόνο αυτοεξυπηρετούμενοι δεν είναι, οπότε και απαιτείται το απαραίτητο και αναγκαίο προσωπικό και

Δεύτερον μιλάμε για ένα δημόσιο κτίριο το οποίο επιπρόσθετα της δημόσιας χρήσης του φιλοξενεί ηλικιωμένους και θα πρέπει σε όλα του να είναι τέλειο.

Το Νέο Γηροκομείο

Θα καταθέσουμε λοιπόν τα εξής ζητήματα και θα απευθύνουμε τα αντίστοιχα ερωτήματα:

1ον) Το κτίριο έγινε σε δύο φάσεις με τον ίδιο εργολάβο. Πριν από λίγο καιρό τόσο η διοίκηση του γηροκομείου για την Α’ φάση του έργου όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη Β’ φάση αποφάσισαν την αναβολή (διακοπή) παραλαβής των δύο εργολαβιών για μια σειρά από ουσιώδεις και αναλυτικές παρατηρήσεις μέχρι την αποκατάστασή τους.

Το ερώτημα: Αποκαταστάθηκαν οι ουσιώδεις παραλήψεις και ελαττώματα των δύο εργολαβιών που εντοπίστηκαν από την υπηρεσία και τις δύο αρμόδιες επιτροπές για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα το νέο γηροκομείο;

2ον) Σε συνέχεια του προηγούμενου. 

Ένα ακόμη ερώτημα: Αν ο εργολάβος δεν έχουν αποκαταστήσει αυτά που οφείλει (που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει γίνει) πως θα το πράξει όταν το κτίριο βρίσκεται σε λειτουργία;

3ον) Το νέο κτίριο λειτουργεί με τον δικό του εξοπλισμό και αυτόν που προσφέρθηκε από τη δωρεά Γ. Φωκά (καινούργιος) και το Νοσοκομείο Ιωαννίνων (μεταχειρισμένο).

Εν τω μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός ύψους 1, 2 εκατομμυρίων ευρών από το ΕΣΠΑ με απροσδιόριστο το χρόνο ολοκλήρωσης – προχθές μάλιστα δημοσιεύτηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δύο αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής που σχετίζονται με το διαγωνισμό. 

Το ερώτημα: Όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού θα πρέπει να απομακρυνθεί να ή όχι αυτός που άρον – άρον μπήκε για να λειτουργήσει το κτίριο; Οι υπεύθυνοι έχουν σκεφτεί τι θα γίνει για όσο διάστημα θα διαρκέσει η εγκατάστασή του –  που μόνο μικρό δεν θα είναι;

4ον) Σήμερα φιλοξενούνται γύρω στα 60 άτομα. Η δυναμικότητα του κτιρίου είναι για διπλάσιο αριθμό. Εν ολίγοις σήμερα υπολειτουργεί το κτίριο και μάλιστα με πολύ κάτω του απαιτούμενου προσωπικού.

Το ερώτημα: Τι ενέργειες έχουν γίνει από τη διοίκηση του ιδρύματος, τη δημοτική αρχή και προσωπικά το δήμαρχο Μιχαλάτο, για να στελεχωθεί το ίδρυμα με το αναγκαίο προσωπικό και να λειτουργήσει σωστά και ταυτόχρονα να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην Κεφαλονιά για την περίθαλψη ατόμων της τρίτης ηλικίας;

5ον) Το σημαντικότερο όλων. Για να λειτουργήσεις ένα περίπτερο χρειάζεσαι άδεια λειτουργίας. Το ερώτημα: Το γηροκομείο Αργοστολίου έχει τη νόμιμη άδεια λειτουργίας που απαιτείται;

6ον) Και τελευταίο ερώτημα: Αληθεύει ότι στο ΔΣ του γηροκομείου μεταφέρθηκε η βούληση του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου να λειτουργήσει οπωσδήποτε το νέο γηροκομείο ανεξάρτητα των παραλείψεων και των ελλείψεων που έχουν εντοπιστεί από την υπηρεσία και τις εκ του νόμου αρμόδιες επιτροπές;

Πριν από δύο χρόνια στις 19/7/2018σε ένα από τα πολλά πρωτοσέλιδα του «Η» με θέμα τη λειτουργία του νέου γηροκομείου σημειωνόταν:

«Όποιος και να εγκαινιάσει το έργο, είτε η σημερινή Δημοτική Αρχή -πράγμα απίθανο, είτε η επόμενη- το πιθανότερο, κανένας Κεφαλονίτης δεν θα την πιστέψει!» 

Προφητικός ο «Η»!

Ουδείς σήμερα δεν μπορεί να πιστέψει τη Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου πως το έργο εγκαινιάζεται όπως θα έπρεπε! 

Γι’ αυτό και …ο Άγιος να βάλει το χέρι του, πολύ περισσότερο αφού φιλοξενούνται ανήμπορα και υπέργηρα άτομα με ελάχιστο προσωπικό σε ένα κτίριο μάλλον δίχως άδεια λειτουργίας και με πολλά και διαπιστωμένες παραλείψεις και ελλείψεις, επειδή …έτσι το θέλει ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος ίσως γιατί …δεν έχει και καμία τυπική ευθύνη!