ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ έχει σημάνει στην Κεφαλονιά για τις νέες ανεμογεννήτριες που έφθασαν με το φορτηγό πλοίο «BREB STAR» χθες στη Σάμη, λίγες μέρες μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές που δημιούργησε ο κυκλώνας «Ιανός» στα νησιά μας.

Με την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι της Σάμης και με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σάμης άρχισαν οι κινητοποιήσεις με στόχο να μην επιτραπεί η εκφόρτωση των ανεμογεννητριών, που θεωρούνται μιά από τις αιτίες των πλημμυρών στην Κεφαλονιά. Παράλληλα ο δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς έκανε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις να μην εκφορτωθούν από το πλοίο οι ανεμογεννήτριες.

Μέσα στο σάλο που δημιουργήθηκε, ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου συγκάλεσε έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ. του Λ.Σ. το οποίο πήρε ομόφωνη απόφαση να εκφορτωθούν οι ανεμογεννήτριες από το πλοίο με μοναδικό διαφωνούντα στο Συμβούλιο το μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) και δικηγόρο Ιθάκης Αλέξανδρο Ταφλαμπά.

Στη συνέχεια ο Αλ. Ταφλαμπάς έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο Facebook:

Ο Οπορτουνισμός εις το χωρίον…

Πηγαινοέρχομαι στην Κεφαλονιά 30 χρόνια αισίως. Αγαπάω τους Κεφαλονίτες . Τους θεωρώ έξυπνους, τσαχπίνηδες, προκομένους και καλλιτέχνες.

Αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ωραία Σάμη, με ξεπερνάει.

Αλ. Ταφλαμπάς

Αφού όλοι, μα όλοι οι συμμετέχοντες στην ηλεκτρονική συνεδρίαση του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλληνίας και Ιθάκης ψήφισαν ΝΑΙ στον ελλιμενισμό του πλοίου που θα μετέφερε νέες ανεμογεννήτριες στο νησί, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ , σήμερα και προκειμένου να γλιτώσουν από τις τύψεις τους τουλάχιστον, εμφανίζονται να είναι όλοι εναντίον….

Ερμαιοι των κομματικών τους επιλογών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), γίνονται καταγέλαστοι και υπόλογοι των επιλογών τους, να λένε δηλαδή ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

Διαβάστε την απόφαση και ρωτήστε τους αν ήξεραν τί ψήφιζαν ή όχι.

Γιατί άν ήξεραν είναι συνένοχοι

Άν δεν ήξεραν είναι ιδιώτες..

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΦΛΑΜΠΑΣ


Ο Δήμος Ληξουρίου συμπαρίσταται στον αγώνα του Δήμου Σάμης


Ενώ ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος πήρε απόφαση ως πρόεδρος του Λ.Τ. να εκφορτωθούν οι ανεμογεννήτριες και ως δήμαρχος δεν έχει κάνει ως τώρα καμία ανακοίνωση ή δήλωση, στη Σάμη βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης για συμπαράσταση στο Δήμο Σάμης, στον αγώνα που δίνει κατά των ανεμογεννητριών.

Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ληξούρι 4-10-2020

ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ληξουρίου με την αριθ. 189/2020 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

Συμφωνούμε απολύτως με τις θέσεις που εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης στο ψήφισμά του το οποίο έχει αναλυτικά ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΜΗΣ

Γ. Κατσιβέλης

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σάμης δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει καμιά πρόσδεση φορτηγών για εκφόρτωση ανεμογεννητριών στο Δήμο μας.

Θεωρούμε εγκληματική ασέβεια να βρίσκεται εντός των Λιμένων μας μετά από το μέγεθος της καταστροφής που βιώνουμε από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου.

Θεωρούμε ότι η ύπαρξη των ανεμογεννητριών στο Δήμο μας φέρει μεγάλη ευθύνη για τα πλημμυρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε.

Τα εγκλήματα του παρελθόντος δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθούν».
Συντασσόμαστε με τον αγώνα του Δήμου Σάμης για την αποτροπή της εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που δίνουν και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας.

Συμφωνούμε με την εκτίμηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή έχει συντείνει σε μεγάλο βαθμό στις επανειλημμένες καταστροφές που έχουν συμβεί στην περιοχή.


  • Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ληξουρίου κ.κ. Μαντζουράτος, Δαμουλιάνος, Καπάτος, Φαρακλός και Συνοδινός – Βαλλιάνος μειοψήφισαν στηρίζοντας τις θέσεις και το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου το οποίο έχει αναλυτικά ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Η Λαϊκή συσπείρωση σε όλους τους Δήμους της Κεφαλονιάς δηλώνει παρών από το πρωί στο λιμάνι της Σάμης για να αποτραπεί το ξεφόρτωμα των νέων ανεμογεννητριών στο νησί μας, που αποδεδειγμένα πλέον ευθύνονται για τις πλημμύρες και την περιβαλλοντική καταστροφή στο νησί μας.

Αποτελεί μέγιστη υποκρισία σήμερα η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ληξουρίου και οι άλλες Δημοτικές αρχές του νομού να συμπαραστέκονται τάχα στο Δήμο Σάμης διατεινόμενες ότι είναι «κατά της άφιξης και της τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών στο Δήμο τους», όταν όλοι μαζί οι εκπρόσωποί τους (μαζί και του Δήμου Σάμης) στο Λιμενικό Ταμείο ψήφισαν τον ελλιμενισμό του συγκεκριμένου πλοίου, προκειμένου να ξεφορτώσει τις νέες ανεμογεννήτριες . Η μοναδική αρνητική ψήφος ήταν της Λαϊκής Συσπείρωσης που ο εκπρόσωπός της κατήγγειλε το γεγονός Δημόσια.

Οι εκ των υστέρων αντιδράσεις είναι προσχηματικές και υποκριτικές αφού έχουν συμφωνήσει όλες οι αστικές δυνάμεις ως κυβερνήσεις και ως τοπικές αρχές στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών μέχρι και 50% εδαφικής κάλυψης της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας σε κάποιες περιοχές του νησιού.

Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας και συμπαρατασσόμαστε με το κίνημα του λαού που ξεσηκώνεται ενάντια στις νέες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και τον καλούμε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του χωρίς να έχει καμιά εμπιστοσύνη σε όλες τις Δημοτικές Αρχές. Αυτές έχουν κάνει την επιλογή τους, αφού έχουν αποδεχτεί και υλοποιούν μέχρι κεραίας το αφήγημα και την πολιτική της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή της ανάπτυξης που τσακίζει το λαό και το περιβάλλον για τα κέρδη της. Είναι προφανές ότι αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι πρόσφατες πλημμύρες θα είχαν την γνώμη των εκπροσώπων τους στο Λιμενικό ταμείο.

Η λαϊκή συσπείρωση θα είναι συνεχώς στο λιμάνι και παντού για να αποτραπεί το νέο έγκλημα.

Ψηφίζουμε ΟΧΙ στο προτεινόμενο ψήφισμα και προβάλλοντας την παρακάνω δική μας θέση ως ψήφισμα.

Να αποχωρήσει αμέσως το πλοίο με τις νέες ανεμογεννήτριες

Να μην υπάρξει καμιά άλλη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί

Να αποκαθηλωθούν τώρα όσα αιολικά πάρκα είναι η αιτία να πνίγονται οι κάτοικοι των νησιών μας και να γίνουν έργα υποδομής αποκατάστασης των δρόμων του νερού που θα εξασφαλίζουν από νέες πλημμύρες

Να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα από πάνω προς τα κάτω με όσο κόστος απαιτούν.

Να υπάρξει ολοκληρωμένος κεντρικός σχεδιασμός από ενιαίο κρατικό φορέα για την παραγωγή της ενέργειας με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι αυτές του κεφαλαίου.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ληξουρίου


Παρέμβαση του Δήμου Σάμης στον Εισαγγελέα για τις ανεμογεννήτριες


Σήμερα το πρωΐ ο δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς, ο αντιδήμαρχος Αντώνης Καλλιβωκάς, ο δ.σ. Σάμης και δικηγόρος Παντελής Αμούργης, αλλά και μέλη του Δ.Σ. Σάμης μετέβησαν στην Εισαγγελέα στο Αργοστόλι προκειμένου να γίνει ενημέρωση στον Εισαγγελέα για τα συμβάντα στη Σάμη με τις νέες ανεμογεννήτριες και να τονίσουν ότι η εγκατάστασή τους εγκυμονεί  κινδύνους στην περιοχή με πρόσφατα παραδείγματα τις καταστροφικές πλημμύρες που επέφερε ο κυκλώνας «Ιανός», αλλά και έχοντας πικρές εμπειρίες από το παρελθόν.

(φωτό kefaloniapress)