ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΥΤΥ

Τη Δευτέρα η δίκη για τον άτυχο Ηλία

  • Αγωγή 3,6 εκατ. Ε. κατά ΕΔΑΚΙ και «Μεσογείου»

Την προσεχή Δευτέρα 19 Οκτωβρίου πρόκειται να εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κεφαλονιάς η αγωγή που έχει καταθέσει η οικογένεια του άτυχου 40χρονου Ηλία Λυμπεράτου, που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας στο ΧΥΤΥ της Παλλοστής της ΕΔΑΚΙ (πρώην Διαδημοτική), την Τρίτη 16-4-2019.

Η σύζυγος του άτυχου 40χρονου Ιουλία Φλώρου, οι γονείς του, τα παιδιά του κ.λπ. συγγενείς κατέθεσαν αγωγή κατά της ΕΔΑΚΙ και της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Α.Ε. για αποζημίωση από ψυχική οδύνη για τον θάνατο του Ηλία Λυμπεράτου διεκδικώντας από τις δύο εταιρείες το ποσό 3.600.000 Ε.

Η δίκη της 19/10 έρχεται εξ αναβολής από την πρώτη δικάσιμο που είχε ορισθεί για τις 16/3/2020, η οποία όμως ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού.

Ως δικηγόροι της ΕΔΑΚΙ στο δικαστήριο θα παραστούν ο Βασίλης Ζησιμάτος και η Δήμητρα Κουνινιώτη από την Πάτρα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ 30ΧΡΟΝΟΥ

Η τραγωδία «γράφτηκε» το πρωϊ της Τρίτης 16-4-2019, ενώ ο άτυχος Ηλίας Λυμπεράτος (υπάλληλος της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. που έχει αναλάβει την λειτουργία του ΧΥΤΑ της ΕΔΑΚΙ), βρισκόταν στο χώρο επεξεργασίας απορριμμάτων, στην Παλλοστή της Θηνιάς (Κριτονού).

Ο ΧΥΤΑ στην Παλοστή της Θηνιάς

Συγκεκριμένα, περίπου στις 9 μ.μ., ο 40χρονος Ηλίας Λυμπεράτος, έβαλε σε λειτουργία τα μηχανήματα του εργοστασίου συλλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, λίγο πριν τα απορριμματοφόρα καταφθάσουν στο χώρο, όταν άκουσε κάποιο παράξενο θόρυβο στο μηχάνημα που βρίσκεται η κορδέλα συλλογής.

Στην προσπάθειά του να ελέγξει το μηχάνημα, η κορδέλα μεταφοράς των απορριμμάτων του μηχανήματος «μάγκωσε» πιθανόν τα ρούχα του και το χέρι του, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Αμέσως συνάδελφοί του που ευρίσκονταν στο χώρο κάλεσαν το ΕΚΑΒ Ληξουρίου, πιστεύοντας ότι ο 40χρονος είχε τραυματισθεί, όμως το μοιραίο είχε ήδη γραφεί. Οταν έφθασε το ΕΚΑΒ, οι διασώστες δυστυχώς επικύρωσαν το θάνατο του άτυχου εργαζομένου.

Αμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία, ο πρόεδρος και στελέχη της ΕΔΑΚΙ, οι οποίοι προσέτρεξαν άμεσα στον ΧΥΤΑ.

Ο 40χρονος μεταφέρθηκε στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, όπου διαπιστώθηκε επίσημα ο θάνατός του και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.

Από την πρώτη στιγμή, η Αστυνομία, καθώς και κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας που ήρθε άμεσα από την Πάτρα, διεξήγαν έρευνες για τις συνθήκες του ατυχήματος. Τα ευρήματα της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξαν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, παραλείψεις στον τρόπο λειτουργίας των μηχανημάτων στο ΧΥΤΥ, κ. ά.

Ο άτυχος Ηλίας Λυμπεράτος από το Τσακαρισιάνο Πυργίου, ήταν πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και παντρεμένος με την Ιουλία Φλώρου από τον Πόρο, όπου και διέμεναν.