ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΒΑΣ. ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ

Κόντρα «συναδέλφων» για την Υγεία!

Σάλος έχει δημιουργηθεί από το άρθρο του δικηγόρου Γεράσιμου Βασ. Θεοδωράτου «Η Υγεία …νοσεί», που δημοσιεύθηκε προχθές στον «Η» (αρ. φ. 7.395) και το οποίο αναφερόταν στα προβλήματα Υγείας στο Νομό μας.

Πρώτος αντέδρασε ο βουλευτής Παναγής Καππάτος, συνάδελφος (δικηγόρος) του κ. Θεοδωράτου, ο οποίος στην απάντησή του δεν ανέφερε το όνομα του αρθρογράφου-συναδέλφου του («συμπολίτης μας»).

Σχετικά με την απάντηση του βουλευτή, ο κ. Θεοδωράτος έγραψε νέο άρθρο στο οποίο τονίζει ότι όντως η Υγεία νοσεί (δημοσιεύεται σε διπλανές στήλες) και στο οποίο αναφέρει τον κ. Καππάτο ως «συνάδελφο» και όχι ως βουλευτή.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Καππάτος απάντησε στον κ. Θεοδωράτο τα ακόλουθα:

Για την Υγεία στο νομό μας – Απάντηση σε δημοσίευμα

Π. Καππάτος

Ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου Αργοστολίου στην κορυφαία κατηγορία κινήτρων για ιατρούς, αναβαθμίζει το νοσοκομείο και την παροχή υπηρεσιών υγείας που προφέρουν με αυτοθυσία οι εργαζόμενοι. Αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο σε μια σειρά παρεμβάσεων για την υγεία στα νησιά μας. 

Μέσα σε 15 μήνες, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και πρόσωπα, έχουμε πετύχει πολλά:

  • Από τον Απρίλιο του 2020 ως σήμερα, οι δομές υγείας στα νησιά μας ενισχύθηκαν με 45 άτομα νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, εκ των οποίων 35 άτομα  νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Καλύφθηκαν στο 100% οι θέσεις ιατρών στα αγροτικά ιατρεία και γίνεται προσπάθεια να ομαλοποιηθεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία τους, αφού οι αγροτικοί ιατροί συνεχίζουν να ενισχύουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Πριν ένα χρόνο ορισμένα αγροτικά ιατρεία στο νομό μας ήταν κλειστά.
  • Ικανοποιήθηκε ένα από τα βασικότερα αιτήματα της ιατρικής κοινότητας, με τον χαρακτηρισμό του νοσοκομείου Αργοστολίου στην ανώτερη κατηγορία κινήτρων για ιατρούς.
  • Δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους δήμους του νομού μας και στις τοπικές κοινωνίες να ενισχύουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για δαπάνες στέγασης και σίτισης.
  • Λειτούργησε κλινική για ασθενείς με Covid-19 και το νοσοκομείο εξοπλίστηκε έγκαιρα με μοριακό αναλυτή PCR.
  • Ξεκίνησε με μεγάλη συμμετοχή η σχολή Δ.Ι.Ε.Κ. για Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων ΕΚΑΒ στο Αργοστόλι.
  • Δρομολογείται μέσω του ΠΕΠ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η εγκατάσταση Πλωτού Περιπολικού-Ασθενοφόρου EKAB για Κεφαλονιά και Ιθάκη.
  • Σε ότι, με αφορά, συμμετέχω ενεργά με προτάσεις στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του πλαισίου κινήτρων για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε νησιά και μειονεκτικές περιοχές.

Όλα αυτά έγιναν κατορθωτά σε μια χρονιά που λόγω της πανδημίας, η οικονομία στην Ελλάδα και την Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ύφεση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το άρθρο του κ. Γ. Θεοδωράτου στον «Η»

Ο Διοικητής, η Διοίκηση και όλο το Προσωπικό του νοσοκομείου διαχειριζόμενοι την πανδημία, με μεγάλο κίνδυνο για τους ίδιους, έχουν καταφέρει να κρατήσουν το Νοσοκομείο όρθιο και τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι στο χώρο της υγείας. Το γεγονός ότι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη δεν έχουν επηρεαστεί από την πανδημία όσο άλλα μέρη της χώρας μας, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. 

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, διάβασα δημοσίευμα συμπολίτη μας με τίτλο «Η Υγεία Νοσεί» για την υγεία στο νομό μας, το οποίο το θεωρώ άστοχο. Αναφέρει στο κείμενό του ο συμπολίτης μας ότι η μετατροπή του Νοσοκομείου Αργοστολίου σε «Άγονο Α’ Ζώνης» είναι «υποτιθέμενη λύση» και «επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος της υγείας»!

Η απάντηση είναι ότι η μετατροπή του Νοσοκομείου Αργοστολίου σε «Άγονο Α’ Ζώνης» είναι αίτημα πολλών ετών των ίδιων των ιατρών και αίτημα όλων των νοσοκομείων της χώρας με αντίστοιχα προβλήματα.

Είναι μια από τις βασικές προτάσεις της ίδιας της ιατρικής κοινότητας για το πώς θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες παροχής υγείας σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία, ιδιαίτερα νησιωτικά.

Αυτή την πρόταση υλοποιήσαμε.

Αν κάποιος δε θέλει να λάβει υπόψη την γνώμη των ιατρών, ας διαβάσει στο διαδίκτυο για την αντίστοιχη περίπτωση στο Διδυμότειχο (και άλλες περιοχές της χώρας), όπου επίσης προσπαθούσαν για χρόνια να μετατρέψουν το νοσοκομείο τους σε «Άγονο ‘Α ζώνης». Πως είναι δυνατόν αυτό που θεωρείται από όλους η βέλτιστη δυνατή λύση, στην Κεφαλονιά να θεωρείται «υποτιθέμενη λύση»;

Αναφέρει επίσης ο συμπολίτης μας ότι το νοσοκομείο Ληξουρίου και τα Κέντρα Υγεία Σάμης και Ιθάκης ήταν ήδη χαρακτηρισμένα ως «Άγονα Ά Ζώνης», κάτι που κατά τη γνώμη του δεν τα ωφέλησε. Το ποια κατάσταση θα επικρατούσε χωρίς τη συμπερίληψή τους στα «Άγονα Α Ζώνης», είναι μια θεωρητική συζήτηση.

Η πραγματικότητα ήταν ότι οι δομές υγείας στο νομό μας δυστυχώς δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτά τα κίνητρα, διότι οι γιατροί γνώριζαν οτι ερχόμενοι στο νομό μας, θα μεταφέρονταν τελικά στο Νοσοκομείο Αργοστολίου το οποίο είχε διαχρονικά πολύ μεγάλες ελλείψεις και ανάγκες, κάτι το οποίο απέφευγαν. 

Όσο το νοσοκομείο Αργοστολίου δεν αποκτά ικανοποιητική ροή ανανέωσης ιατρικού προσωπικού, τόσο θα στερεί προσωπικό τις υπόλοιπες δομές υγείας για να λειτουργήσει τις βασικές κλινικές του και να εξυπηρετεί τις εφημερίες. Άρα η μετατροπή του νοσοκομείου Αργοστολίου σε «Άγονο Ά Ζώνης» δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις λειτουργίας για όλες τις δομές υγείας του νομού μας. 

Σχετικά με την πρόταση του συμπολίτη μας να δίνει κάθε πολίτης των νησιών μας από 1 ευρώ το μήνα για την ενίσχυση των νέων ιατρών, η απάντηση είναι ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει ήδη.

Κατοχυρώθηκε με το νόμο 4735/2020 και το άρθρο 55, στο οποίο ζήτησα να γίνει τροποποίηση ώστε να συμπεριληφθεί και ο Δήμος Αργοστολίου. 

Όλοι οι δήμοι των νησιών μας και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν πλέον να ενισχύουν τη στέγαση και σίτιση ιατρών, νοσηλευτών, εργαζομένων ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικών, σωμάτων ασφαλείας κ.λπ. 

Σημειώνω ότι ούτε αυτή η δυνατότητα ήταν θεσμοθετημένη για τους ιατρούς του νοσοκομείου Αργοστολίου, μέχρι πρόσφατα.

Σχετικά με το ποσό που ήδη δαπανάται για τη μισθοδοσία ιατρών στο Νοσοκομείο Αργοστολίου ετησίως, αυτό είναι περίπου 2.000.000 ευρώ.

Καταληκτικά, δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι η μετατροπή του νοσοκομείου Αργοστολίου σε «Άγονο Α’ ζώνης» είναι η οριστική λύση στα προβλήματα της Υγείας στο νομό μας. 

«Μαγικές» λύσεις για την υγεία δεν υπάρχουν, ούτε είναι απλό τα νησιά και η ύπαιθρος να αποκτήσουν ξαφνικά υπηρεσίες αντίστοιχες των μεγάλων αστικών κέντρων. Όχι μόνο στην υγεία, αλλά σε κάθε επίπεδο. 

Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και απαιτεί πολλές παρεμβάσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά η μια στην άλλη. Κάναμε μια σημαντική αρχή, απομένουν βεβαίως και άλλα σημαντικά βήματα. 

Για αυτό το λόγο σήμερα συναντήθηκα στην Πάτρα με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη και συζητήσαμε για τα ζητήματα που αφορούν την υγεία στα νησιά μας.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης


ΝΑΙ, Η ΥΓΕΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΟΣΕΙ!


Eνα άρθρο, που δημοσίευσα, έδωσε την ευκαιρία να ανοιχθεί ένα δημόσιος διάλογος με τον συνάδελφό μου Παν. Καππάτο. Και κάθε διάλογος είναι χρήσιμος για τη λειτουργία της Κοινωνίας… Ιδίως σε μια εποχή που οι λέξεις τείνουν να χάσουν την αξία τους… Όπως να, αυτό που τώρα το λένε «ΕΥΚΑΙΡΙΑ», εννοώ τον καινούργιο πτωχευτικό Νόμο, όπου ο οφειλέτης με διαδικασίες κατ’ ουσίαν αυτοματοποιημένες, και με ελάχιστες δικαστικές εγγυήσεις, ¨χάνει¨ το σπίτι του, και πληρώνει νοίκι για να μένει …αυτό και αν είναι «ευκαιρία»… Θα μιλήσουμε όμως για αυτά αργότερα… μιαν άλλη φορά…

Όταν λοιπόν ανέφερα εις το άρθρο μου ότι ήδη με το ΠΔ 131/1987, δηλαδή εδώ και ΤΡΙΑΝΤΑΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ: 

«…1. Οι εξής κατά νομό πόλεις ή κωμοπόλεις, στις οποίες εδρεύουν νοσοκομεία ή κέντρα, χαρακτηρίζονται ως άγονες και προβληματικές και διακρίνονται σε κατηγορίες Α` και Β`, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών συγκοινωνιακών και οικιστικών τους συνθηκών α) `Αγονες και προβληματικές Α` κατηγορίας: …α18. Νομός Κεφαλλονιάς: Ληξούρι, Ιθάκη, Σάμη… β) `Αγονες και Προβληματικές Β` κατηγορίας: …β16. Νομός Κεφαλλονιάς: Αργοστόλι…», αναρωτήθηκα αυτό που και κάθε συμπολίτης αναρωτιέται: Το πως κατήντησαν οι υγειονομικές δομές – παρά την άνω ένταξή των, εις την ανωτάτη κατηγορία [Α’ Κατηγορία] – Ληξουρίου και Σάμης και Ιθάκης … το ζουν εξάλλου οι κάτοικοι των περιοχών αυτών … Δια δε το εν Αργοστολίω Νοσοκομείο, που από την κατηγορία Β’, γίνεται Α’ [εις την ίδια δηλαδή κατηγορία που ήδη είναι: Ληξουρίου, Σάμης, Ιθάκης] τα λόγια πλέον περιττεύουν…

Το ότι τα Νοσοκομεία Διδυμότειχου, ή και της Λευκάδας, ή και άλλων περιοχών υπήχθησαν ή θα υπαχθούν στα άγονα Νοσοκομεία Α’ κατηγορίας, σε ένα δηλαδή νομοθέτημα παλαιό, που εν τέλει, τουλάχιστον εδώ, δεν προσέφερε, δείχνει αδυναμία εξεύρεσης καινοτόμων λύσεων…

Εκτός και αν η λύση του προβλήματος δεν είναι το ζητούμενο, αλλά η ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων [όπερ θεωρώ ότι ούτε αυτό απαντήθηκε]… 

Και πρέπει να μας θορυβεί, και όχι να πανηγυρίζουμε για το γεγονός ότι τα Νοσοκομεία κηρύσσονται το ένα μετά το άλλο άγονα… Αυτό δεν λέγεται επιτυχία… …Πανηγυρίζει και η Λευκάδα στις 20-10-2020: «Κέρδισε τη μάχη ο βουλευτής: Άγονη Α’ Ζώνης η Λευκάδα». Είναι αλήθεια επιτυχία και κέρδος τα Νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, να κηρύσσονται άγονα; 

Το ότι δεν στελεχώνεται το Νοσοκομείο με Ιατρούς, αυτό είναι το πρόβλημα, και δεν είναι λύση να ¨πανηγυρίζουμε¨ ούτε για τον αριθμό του προσληφθέντος βοηθητικού ή διοικητικού προσωπικού, των οποίων πάντως τον ρόλο τιμώ… Ιατροί πρωτίστως απαιτούνται… 

Οσο για την πρότασή μου νομοθετικά να υπάρξει λύση: να δίδει δηλαδή ένα ευρώ κάθε δημότης των δύο Νησιών το μήνα και δη αποκλειστικώς και μόνον για Ιατρούς και υγειονομικό υλικό των Νοσοκομείων της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας, υπό την επίβλεψη, η διάθεση του ποσού, τυχαία κληρωθέντων Πολιτών …ας μεριμνήσει ο απαντών Βουλευτής να καθιερωθεί νομοθετικά …ήδη πολλά μέλη της τοπικής κοινωνίας έχουν την ίδια επιθυμία …το δε άρθρο 55 Ν. 4735/2020, που ο ίδιος αναφέρει, δεν ρυθμίζει το ζήτημα αυτό…

Και εύλογα λοιπόν αναρωτιέμαι αν οι συζητήσεις επί συζητήσεων που γίνονται στα γραφεία αρμοδίων ή αναρμοδίων, είναι περισσότερες ή οι αεροδιακομιδές ασθενών για Νοσοκομεία άλλων περιοχών;… 

Ναι, όσο και αν ενόχλησε ο τίτλος του προηγουμένου άρθρου μου: Η ΥΓΕΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΟΣΕΙ…

Εις δε τους υπηρετούντες εις τις ενταύθα Νοσοκομειακές δομές, αλλά και σε ολάκερη τη Χώρα, τους αξίζει όχι ένα «προγραμματισμένο χειροκρότημα», αλλά ΣΕΒΑΣΜΟΣ και ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, και συνάμα ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ… ΤΩΡΑ… ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ…


Ιατρός Χριστοδουλάκης: Για την πραγματική κατάσταση της Υγείας στο Νομό μας


Στην απάντησή του σε δημοσίευμα συμπολίτη μας ο κος βουλευτής περιγράφει τα πεπραγμένα της μέχρι τώρα θητείας του για τα θέματα του νοσοκομείου Κεφαλονιάς. 

Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε ότι οι δομές υγείας στα νησιά μας ενισχύθηκαν με 45 άτομα νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, εκ των οποίων 35 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. 

Σύμφωνα με την καταμέτρηση που έχει κάνει ο απερχόμενος διοικητής, τα κενά της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι 59, της δε ιατρικής 22 (ίσως και 23). Κάθε αύξηση του προσωπικού είναι καλοδεχούμενη αλλά και κάθε κενή θέση σημαίνει υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Απτό παράδειγμα η αδυναμία πλήρους 24ωρης λειτουργίας του ακτινολογικού τμήματος. 

Επίσης πληροφορούμαστε ότι καλύφθηκαν στο 100% οι θέσεις ιατρών στα αγροτικά ιατρεία. 

Γ. Χριστοδουλάκης

Η κάλυψη των αγροτικών ιατρείων δεν οφείλεται σε κάποια ενέργεια του βουλευτή ή της διοίκησης αλλά στο γεγονός ότι η υπηρεσία υπαίθρου είναι υποχρεωτική για τη λήψη τίτλου ειδικότητας. Υπενθυμίζω από την άλλη, ότι υπάρχουν τεράστια κενά σε ειδικευόμενους ιατρούς στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα ενώ στην παθολογική κλινική υπάρχουν επτά θέσεις ειδικευόμενων δεν υπηρετεί κανείς. Τα αγροτικά ιατρεία καλύπτονται περιστασιακά από τους ιατρούς που είναι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο. Δεν μπαίνω καν στη συζήτηση για την κατάσταση της πρωτοβάθμιας υγείας στην πόλη του Αργοστολίου που ενώ έχει το ένα τρίτο του πληθυσμού εξυπηρετείται από τη μοναδική Παθολόγο του ΕΟΠΥΥ τη στιγμή που για το υπόλοιπο νησί υπάρχουν -και σωστά- έξι γενικοί ιατροί. 

Ως σημαντικό επίτευγμα περιγράφεται ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου ως «άγονο Α’ ζώνης». 

Το κύριο κίνητρο που συνεπάγεται αυτός ο χαρακτηρισμός είναι η δυνατότητα μετάθεσης του γιατρού σε κενή θέση νοσοκομείου της επιλογής του μετά από πέντε χρόνια παραμονής στην άγονη και προβληματική περιοχή. Το νοσοκομείο Ληξουρίου, το ΚΥ Σάμης και το ΚΥ Ιθάκης ανήκουν σε αυτή την κατηγορία από το 1987. Από το 2007 που πρωτοήρθα στην Κεφαλονιά οι μόνοι γιατροί που έκαναν χρήση αυτού του κινήτρου ήταν μία παθολόγος που έφυγε από την Ιθάκη για τη Χαλκιδική και εγώ που ήρθα από το Ληξούρι στο Αργοστόλι. Ήδη με την ανακοίνωση του μέτρου μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον δύο συναδέλφους που θα το χρησιμοποιήσουν για να φύγουν από το νοσοκομείο της Κεφαλονιάς προς κάποια άλλη πόλη. Το κίνητρο αυτό είχε νόημα τις εποχές που στα μεγάλα νοσοκομεία προκηρύσσονταν λίγες θέσεις και χρειαζόταν μεγάλη προϋπηρεσία για να τις διεκδικήσει ένας νέος γιατρός. Σήμερα που προκηρύσσονται μόνο θέσεις επιμελητών Β’ το κίνητρο αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη αξία. Άλλωστε αυξάνονται κάθε τόσο και τα νοσοκομεία που δίνουν το κίνητρο αυτό, όπως το νοσοκομείο του Διδυμότειχου που αναφέρει ο βουλευτής ή το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας παλιότερα. 

Ως εξίσου σοβαρό επίτευγμα περιγράφεται το ότι δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους δήμους του νομού μας και στις τοπικές κοινωνίες να ενισχύουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για δαπάνες στέγασης και σίτισης. 

Με τον τρόπο αυτό απεμπλέκεται το κράτους από τη συνταγματική του υποχρέωση για ισότητα όλων των κατοίκων της χώρας στην πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες (μεταξύ αυτών και υπηρεσίες υγείας) αλλά και για εξασφάλιση επαρκούς εισοδήματος για τους λειτουργούς των υπηρεσιών αυτών. Αν θέλετε γιατρούς, καθηγητές, πυροσβέστες στην Κεφαλονιά θα τους πληρώνετε από την τσέπη σας. Στην είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη έκπτωση ούτε βέβαια όσοι υποκαθιστούμε αυτούς που λείπουν σύμφωνα με τα οργανογράμματα λαμβάνουμε τις αμοιβές τους. Σε επόμενο βήμα μπορεί να προτείνουμε στους πολίτες που προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες να κουβαλάνε και κανένα αυγό ή κανένα μπουκάλι λάδι!!!! 

Παράλληλα με τα παραπάνω λειτούργησε κλινική για ασθενείς με Covid-19 και το νοσοκομείο εξοπλίστηκε έγκαιρα με μοριακό αναλυτή PCR. 

Όσο το νοσοκομείο Κεφαλλονιάς διέθετε ΜΕΘ από τον καιρό που ολοκληρώθηκε η πτέρυγα Βεργωτή, άλλο τόσο διαθέτει και κλινική COVID. Αυτό που διαθέτει είναι ένας απομονωμένος χώρος νοσηλείας (η πρώην μαιευτική κλινική που άδειασε λόγω των σεισμών του 2014) με επαρκή εξοπλισμό σε ό,τι αφορά την αναπνευστική υποστήριξη ασθενών με πνευμονία COVID, αλλά ΧΩΡΙΣ ξεχωριστό προσωπικό ούτε νοσηλευτικό, ούτε, πολύ περισσότερο, ιατρικό. Ο εξοπλισμός προέρχεται από τις δωρεές που έγιναν με την έναρξη της πανδημίας, ενώ τα κρεββάτια που τοποθετήθηκαν εκεί ήταν τα παλιά χειροκίνητα που ανασύρθηκαν από τα υπόγεια του νοσοκομείου μετά τη σταδιακή αντικατάστασή τους από δωρεές του συλλόγου «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός». 

Η προμήθεια του μηχανήματος ανίχνευσης του ιού COVID-19 έγινε, όπως και για όλα τα μηχανήματα των μικροβιολογικών εργαστηρίων, ΔΩΡΕΑΝ από την κατασκευάστρια εταιρεία η οποία πληρώνεται για τα αναλώσιμα. Επειδή μάλιστα το κόστος αυτό είναι δυσβάσταχτο για το νοσοκομείο, γίνεται προσπάθεια τα δείγματα όσων εμφανίζουν καθόλου ή ελάχιστα συμπτώματα να στέλνονται εκτός νοσοκομείου. 

Μάθαμε ακόμη από το δελτίο τύπου του βουλευτή ότι ξεκίνησε με μεγάλη συμμετοχή η σχολή Δ.Ι.Ε.Κ. για Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων ΕΚΑΒ στο Αργοστόλι. 

Θα επαναλάβω εδώ το σχόλιο μου, που λίγοι είδαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο μέτρο. Γνωρίζει κάποιος από τους υπεύθυνους του ΔΙΕΚ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας τι ποσοστό των αποφοίτων του προσλαμβάνεται κάθε χρόνο από το νοσοκομείο; Μήπως η κύρια λειτουργία του είναι να προσφέρει δωρεάν εργασία των σπουδαστών του στο νοσοκομείο, υπό τη μορφή της μαθητείας, με αντάλλαγμα ένα πιστοποιητικό σπουδών ελάχιστης έως μηδαμινής αξίας, αν σκεφτούμε πόσοι από αυτούς που το λαμβάνουν συνεχίζουν να απασχολούνται ως υγειονομικοί και μάλιστα στο ΕΣΥ; Το κύριο πρόβλημα των δομών υγείας στις μέρες μας, δεν είναι η έλλειψη μηχανισμών εκπαίδευσης, όσο καλοί και αν είναι, αλλά οι μηδαμινές προσλήψεις προσωπικού. Διαφορετικά οι κάθε είδους σχολές θα παράγουν εξαιρετικά καταρτισμένους άνεργους. 

Τέλος πληροφορηθήκαμε ότι δρομολογείται μέσω του ΠΕΠ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η εγκατάσταση Πλωτού Περιπολικού-Ασθενοφόρου EKAB για Κεφαλονιά και Ιθάκη. 

Οποιοδήποτε μέσο ταχείας και ασφαλούς διακομιδής ασθενών είναι ευπρόσδεκτο. Υπενθυμίζω απλώς ότι, ειδικά για το νοσοκομείο Κεφαλονιάς η αξία των πλωτών μέσων είναι πολύ περιορισμένη για το λόγο ότι η από τη θάλασσα πρόσβαση στο νησί, γίνεται κατά κανόνα μέσω Σάμης ή Πόρου και επομένως απαιτείται και μεγάλο κομμάτι χερσαίας διακομιδής και μάλιστα από οδικό δίκτυο που δεν είναι και το καλύτερο. Το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί σε σχέση με τις διακομιδές ασθενών, είναι η δυσκολία των γιατρών των περιφερειακών νοσοκομείων να συνοδεύουν ασθενείς που πρέπει να μετακινηθούν σε τριτοβάθμια νοσοκομεία, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Το ίδιο το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό γιατρών ώστε να μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο. Δεν είναι δε λίγες οι φορές που γιατροί, οι οποίοι συνόδευαν διακομιζόμενους ασθενείς, αφέθηκαν να επιστρέψουν στην Κεφαλονιά από την Πάτρα με το ΚΤΕΛ. 

Συμπέρασμα όλων των παραπάνω; Γίνονται πολύ λίγα πράγματα και με πολύ αργούς ρυθμούς. 

Η παραίτηση του κου Μεσσάρη από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου, επιβεβαιώνει ότι όσοι διαμαρτυρόμαστε χρόνια τώρα δεν είμαστε κάποιοι γραφικοί αντιπολιτευόμενοι γκρινιάρηδες. 

Δυστυχώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες και η απουσία προοπτικής άμεσης λύσης με έχουν ξαναφέρει στη δυσάρεστη θέση να έχω καταθέσει και εγώ δήλωση παραίτησης από τις 19/10 την οποία δεν προτίθεμαι να ανακαλέσω εκτός εάν δοθεί σοβαρή και άμεση λύση στο πρόβλημα της απο- (και όχι υπο-) στελέχωσης της Παθολογικής κλινικής. 

Γ. Χριστοδουλάκης 

Παθολόγος