Δημοσιεύουμε σήμερα τρία άρθρα/άποψη σχετικά με το λοκντάουν στο Νομό μας.

ΠΡΟΣ:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΠΑΤΟ

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ -ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΟΦΙΛΟ ΜΙΧΑΛΑΤΟ

ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΜΟΝΙΑ

ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗ

ΣΤΑΥΡΟ ΤΡΑΥΛΟ

ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ 

ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

«Δεύτερο γενικό λοκντάουν στη χώρα. Τι γίνονται οι πράσινοι νομοί;» 

Με την ανακοίνωση του δεύτερου καθολικού λοκντάουν η απορία που αναδύεται σχεδόν σε όλους όσους μένουμε σε πράσινους νομούς είναι πως είναι δυνατό ακόμη και οι πράσινες περιοχές, που δεν έχουν κρούσματα να μπαίνουν κι αυτές σε καραντίνα.

Δεδομένου του σχεδόν καθολικού περιορισμού των μετακινήσεων μεταξύ νομών οι κάτοικοι των πράσινων νομών, ΙΔΙΩΣ ΝΗΣΙΩΝ, θα ήταν απόλυτα ασφαλές να παραμείνουν με τους παρόντες περιορισμούς. 

Με αυτόν τον τρόπο οι νομοί που προσέχουν θα ανταμείβονταν, βλέποντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους και η κυβέρνηση θα έδειχνε συνέπεια στην πολιτική της ότι παίρνει μέτρα που πλήττουν την ψυχική υγεία, οικονομία και κοινωνία ΜΟΝΟ όταν είναι απολύτως απαραίτητα.  Με αυτό τον τρόπο η συμμόρφωση στα μέτρα θα αυξανόταν. Δυστυχώς όμως η επιβολή καθολικού λοκντάουν κάνει τα μέτρα συμμόρφωσης να χάνουν την λογική τους κι αυτό αυξάνει την ανυπακοή και τον θυμό. 

Πως θα πείσει ένας γονιός το παιδί του ότι είναι επικίνδυνο να πάει σχολείο, ότι είναι ανεύθυνο να βγει να παίξει έξω ή να συναντήσει τους φιλους του σε ένα πράσινο νομό; Οι επιχειρηματίες που πλήττονται πως να διαχειριστούν τον θυμό που δικαίως τους πνίγει; Η συντριπτική πλειοψηφία του νησιού μας, έδειξε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να κρατήσουμε το μέρος μας ασφαλές κι αυτό το έχουμε πετύχει με θυσίες. Η ανακοίνωση του καθολικού λοκντάουν δεν αναγνωρίζει τις θυσίες που έχουν γίνει και τα καλά αποτελέσματα που έχουν φέρει, οπότε ο θυμός ξεχειλίζει και η διάθεση για περαιτέρω θυσίες αφανίζεται.    

Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι έχουν την ευθύνη να προστατεύουν την τοπική κοινωνία από τις αρνητικές επιπτώσεις παράλογων εθνικών πολιτικών. Οφείλουν να δώσουν δημοσιότητα στο θέμα, τόσο στα εθνικά ΜΜΕ και να διεκδικήσουν σε πολιτικό επίπεδο λογική χρήση των περιοριστικών μέτρων. 

Από την μεριά μας οι κάτοικοι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε φωνή στο θέμα μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, επικοινωνία με τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες, επικοινωνία με πολιτικά πρόσωπα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται να μιλάμε και να σκεφτόμαστε τρόπους να διεκδικούμε είρηνικά το δίκιο μας και τα δικαιώματά μας.  

Το να εκφραζεται το αίσθημα των κατοίκων προς τα έξω, για όσο διάστημα διαρκέσει αυτό το λοκντάουν θα δώσει μία αίσθηση δικαίωσης στους κατοίκους, οι οποίοι αυτή την φορά θα υποφέρουν χωρίς ουσιαστικό λόγο. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι οφείλουν να σταθούν δίπλα στην τοπική κοινωνία. Αυτό το λοκντάουν πιθανότατα να μην είναι το τελευταίο, το νησί μας χρειάζεται μία γραμμή προστασίας προς άλογες πολιτικές για τώρα και το μέλλον.


«Επιβολή λοκντάουν σε περιοχές που τα προγούμενα μέτρα είχαν αποδόσει είναι κακή χρήση εξουσίας.» 

Η κυβέρνηση στην πρόθεση της να προστατεύσει την υγεία των πολιτών και του ΕΣΥ από το Σάββατο τις 06:00 εξήγγειλε επιβολή οριζόντιου λοκντάουν. ‘Ολοι μας θα δουμε τις συνταγματικές μας ελευθερίες να περιορίζονται, εισοδήματα να συρρικνώνονται, επιχειρήσεις να σημειώνουν ζημείες, την ψυχική μας ανθεκτικότητα να ξαναδοκιμάζεται, τις παιδικές χαρές να κλείνουν ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να περιορίσουμε την διασπορά του ιού. 

Πόσο σχετική είναι όμως αυτή η λογική στις περιοχές που δεν έχουν διασπορά του ιού καθώς τα προηγούμενα μέτρα είχαν ήδη αποδόσει; Συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά, τόσο την περίοδο του πρώτου λοκντάουν όσο και τώρα, είχαμε και έχουμε ελάχιστα κρούσματα. Τα πιο πολλά κρούσματα τα είχαμε τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου αναλαμβάνοντας την ατομική μας ευθύνη καταφέραμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και να παραμείνουμε ασφαλείς. Είναι παράλογο λοιπόν να μπαίνουμε δύο φορές σε λοκντάουν όταν δεν έχουμε κρούσματα ενώ το καλοκαίρι που είχαμε κρούσματα να μας έχει επιτραπεί η κανονικότητα. 

Οι κυβερνήσεις έχουν το δικαιώμα να περιορίζουν τις συνταγματικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών προκειμένου να διασφαλίσουν  την δημόσια υγεία. Παράλληλα, προκειμένου να προφυλαχτούν οι πολίτες από κακή χρήση εξουσίας και να μην τίθεται θέμα νομιμότητας, οι κυβερνήσεις έχουν την υπόχρεωση να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα ανάλογα και αντίστοιχα του κινδύνου. Αυτές είναι βασικές αρχές της λειτουργίας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος που στην περίπτωση της Κεφαλονιάς και άλλων αντίστοιχων νομών καταστρατηγούνται με την καθολική εφαρμογή του λοκντάουν. 

Στις περιπτώσεις όπου λαμβάνονται δυσανάλογα περιοριστικά μέτρα του κινδύνου, μας επιτρέπεται να κάνουμε αναφορά σε κακή χρήση εξουσίας, η οποία βιώνεται από τους πολίτες τιμωρητικά, ως κατάχρηση εξουσίας και προσπάθεια καταστολής και υποταγής, δημιουργεί θυμό, αυξάνει την ανυπακοή, διχάζει τον λαό, δίνει τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας, φέρνει ρήξη στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών και τέλος υπονομεύει την αξιοπιστία της ίδιας της κυβέρνησης. Όταν μία κυβέρνηση ζητάει από τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα για να μείνει ανοιχτή η χώρα και κάποιες τοπικές κοινωνίες τα καταφέρνουν, οφείλει η κυβέρνηση αυτούς τους νομούς να μην τους βάλει σε λοκντάουν. 

Με αυτόν τον τρόπο οι πράσινοι νομοί αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και ανταμείβονται, η κυβέρνηση παροτρύνει και άλλες τοπικές κοινωνίες να εφαρμόσουν τα μέτρα, οπότε αυτόματα η διάθεση για συμμόρφωση αυξάνεται. Επίσης, η κυβέρνηση δείχνει συνέπεια στην πολιτική που ανακοινώνει ότι δηλ. παίρνει μέτρα που πλήττουν την ψυχική υγεία, οικονομία και κονωνία ΜΟΝΟ όταν είναι απολύτως απαραίτητα και αυξάνει την αξιοπιστία της.  

Ως υπεύθυνοι πολίτες είμαστε και ενεργοί πολίτες με κριτική σκέψη. Γνωρίζουμε τις τεράστιες και πολυεπίπεδες συνέπειες ενός λοκντάουν, γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα μας, βιώνουμε την άδικη επιβολή αυτού του λοκντάουν στην τοπική μας κοινωνία και ζητάμε από την κυβέρνηση:  

1) Να αναθεωρήσει την απόφαση καθολικού λοκντάουν ή να μας παρουσιάσει τα στοιχεία μετάδοσης του κορονοϊού σύμφωνα με τα οποία η εφαρμογή αυτού του μέτρου στο νησί μας κρίνεται απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας

2) Οι αποφάσεις της να προστατεύουν στον ίδιο βαθμό τη δημοσία υγεία και τη δημοκρατία

3) Να ξεκινήσει να ανταμείβει εμπράκτως τις καλές συμπεριφορές των τοπικών κοινωνιών.

Μόνο έτσι η Ελλάδα θα βγει ενωμένη και πιο δημοκρατική από αυτήν την πανδημία. 

(Εκ μέρους των υπεύθυνων 

πολιτών της Κεφαλονιάς)


Χρειαζόμαστε μέτρα προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του τόπου μας απέναντι στον κορονοϊό και στα παράπλευρα προβλήματα που δημιουργεί. 

Η επιβολή του δεύτερου λοκντάουν για τον περιορισμό του κορονοϊού είναι πλέον πραγματικότητα. Το γεγονός ότι δεν περιοριστήκαν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό εγκαίρως, επέτρεψε σε χιλιάδες κατοίκους περιοχών όπου υπήρχε σημαντική διασπορά του κορονοϊού να ταξιδέψουν στην επαρχία και από την Παρασκεύη 6 Νοεμβρίου η Κεφαλονιά μετράει 4 κρούσματα κορωνοϊου. 

Τα μέτρα που πήρε αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν θωράκισαν την επαρχία από τα κρούσματα των αστικών περιοχών. Ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα έπρεπε να ήταν από τα πρώτα μέτρα σε συνδυασμό με τοπικά λοκντάουν.

Οι συνθήκες στη νησιωτική χώρα από την ηπειρωτική είναι διαφορετικές κι άλλα μέτρα χρειάζεται να λαμβάνονται στα αστικά κέντρα που είναι πυκνοκατοικημένα από την επαρχία. Συγκεκριμένα τα μέτρα που μπορούν να προστατεύσουν το νησί μας περιορίζοντας και τις παράπλευρες απώλεις που φέρνουν τα λοκντάουν είναι τα κάτωθι:

• Όταν υπάρχει έξαρση του κορονοϊού περιορισμός των μετακινήσεων προς και από το νησί σε συνδυασμό με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ κορωνοίου προκειμένου να ταξιδέψει κάποιος προς την Κεφαλονιά.

• Όταν ο κορονοϊός είναι σε ύφεση δειγματοληπτικά τεστ στο αεροδρόμιο και στα λιμάνια του νησιού 

• Εφαρμογή λοκντάουν ΜΟΝΟ όταν το νησί φθάνει στα επίπεδα επικινδυνότητας που έχει ορίσει το κράτος για όλες τις περιοχές της Ελλάδος και στο ενδιάμεσο εφαρμογή των άλλων περιοριστικών μέτρων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να ξεκινήσει ένα διάλογο με την κυβέρνηση ώστε στο μέλλον να λαμβάνονται τα σωστά μέτρα για την θωράκιση της Κεφαλονιάς και για τον περιορισμό των παράπλευρων απωλειών που φέρνουν τα λοκντάουν. Εν τέλει, όλοι την ίδια επιθυμία έχουμε που είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, της δημοκρατίας και της οικονομίας. Απλά κάθε τόπος χρειάζεται διαφοροποιημένα μέτρα προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του για να το πετύχει αυτό. 

* Πρώην διπλωμάτης 

Προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια και

διαμεσολαβητής επίλυσης συγκρούσεων