Μετά τον 64χρονο που γύρισε με covid απ’ την Αθήνα (βλ. χθεσινό «Η», σελ. 2), δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 «έσκασαν» προχθές αργά το βράδυ, μετά την εκτύπωση του χθεσινού φύλλου του “Η”, στο Νοσοκομείο μας, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες και από τον ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για μία εκπαιδευτικό από το Ληξούρι, σύζυγο του αντιδημάρχου Πολιτισμού Πολιτισμού του Δήμου Ληξουρίου, η οποία είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Βόρεια Ελλάδα με το γιό τους και για μία νεαρή κοπέλα από τα Ομαλά, που και αυτή είχε ταξιδέψει εκτός Νομού.

Και τα δύο κρούσματα παρουσίασαν ήπια συμπτώματα και προχθές το μεσημέρι έδωσαν δείγμα στο Νοσοκομείο για τεστ, τα οποία βγήκαν θετικά.

Λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας της εκπαιδευτικού στο Ληξούρι, χθες με εντολή του δημάρχου Γιώργου Κατσιβέλη έκλεισε από χθες έως και αύριο το Β’ Νηπιαγωγείο Ληξουρίου, προκειμένου να γίνει απολύμανση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ έχουν ενημερωθεί οι γονείς και των 68 παιδιών του Νηπιαγωγείου για το κρούσμα, προκειμένου να λάβουν τα μέτρα προφύλαξης και καραντίνας που επιβάλλονται από το Πρωτόκολλο.

Ο κ. Κατσιβέλης χθες έδωσε άμεσα εντολή για πραγματοποίηση απολυμάνσεων και στα κτίρια των υπηρεσιών του Δήμου.

Τα δύο κρούσματα παραμένουν σε περιορισμό κατ’ οίκον, καθώς και τα άτομα του άμεσου οικογενειακού τους περιβάλλοντος και παρακολουθείται η συμπτωματολογία τους από γιατρούς.

Επίσης, απολύμανση έγινε προχθές το βράδυ στο Λιμεναρχείο Αργοστολίου, αφού το δεύτερο κρούσμα, η νεαρή κοπέλα, σχετίζεται με στέλεχος του Λιμεναρχείου.

Χθες, προσήλθαν στο Νοσοκομείο αρκετοί πολίτες για να δώσουν δείγμα για τεστ, επειδή είχαν επαφές με τα παραπάνω κρούσματα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στην Κεφαλονιά και διενεργεί τεστ COVID-19 σε Δομές Φιλοξενίας, αναμένεται να μεταβεί στο Ληξούρι για να κάνει τεστ στους εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου.

Ηδη ο ΕΟΔΥ την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε τεστ στους τροφίμους και εργαζόμενους στο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου όπου όλα βγήκαν αρνητικά.

Στο μεταξύ, απολύμανση έγινε πρόσφατα και στο Κτίριο του πρώην Δημαρχείου Κεφαλονιάς

συνεχεια στη σελιδα 18

 (Κτίριο Τράπεζας Ελλάδος), λόγω του ότι δημοτικός υπάλληλος, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, είχε στενή επαφή με τον ιερέα που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ο υπάλληλος ήδη είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και έχει κάνει τεστ COVID-19, ενώ αναμένονται τα αποτέλεσματα.

ΧΡ.Δ.-

Ο Δήμος Ληξουρίου

Από το Δήμο Ληξουρίου εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:

Χθες το βράδυ επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα κορονοϊού στην πόλη μας.

Πρόκειται για Νηπιαγωγό του Β’ Νηπιαγωγείου η οποία παρουσίασε συμπτώματα την Κυριακή 8/11/20 και έδωσε δείγμα το οποίο βγήκε θετικό χθες το βράδυ.

Άμεσα δόθηκε εντολή για πραγματοποίηση απολυμάνσεων , οι οποίες έγιναν σήμερα το πρωί , τόσο στο σχολείο όσο και στα κτίρια των υπηρεσιών του Δήμου για το λόγο ότι πρόκειται για τη σύζυγο του Αντιδήμαρχου Πολιτισμού.

Μέχρι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες για οδηγίες και περαιτέρω έρευνα ενώ παράλληλα αναμένουμε τα αποτελέσματα των δειγμάτων που έδωσαν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον της.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα υπάρξει ενημέρωση και λήψη μέτρων σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και τα ισχύοντα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ .

Συνιστούμε ψυχραιμία,εγρήγορση και αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας γιατί μπαίνουμε σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την εξέλιξη της πανδημίας.

(Από το γραφείο τύπου του Δήμου Ληξουρίου) 


9 παραβάσεις για μάσκα και άσκοπες μετακινήσεις στην Κεφαλονιά. Πρόστιμα 300Ε


Οι εντατικοί έλεγχοι συνεχίζονται στα Ιόνια Νησιά από ειδικά συνεργεία των Υπηρεσιών των αντίστοιχων Διευθύνσεων Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, προχθές Τρίτη 10.11, κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκαν 25 παραβάσεις στην Κέρκυρα, 7 στη Ζάκυνθο, 2 στην Κεφαλονιά και 2 στη Λευκάδα, για μη χρήση μάσκας, για τις οποίες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 13 παραβάσεις στην Κέρκυρα, 7 στην Κεφαλονιά, 2 στη Λευκάδα και μία στη Ζάκυνθο για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ, ενώ διαπιστώθηκαν και 3 παραβάσεις στην Κέρκυρα για υπεράριθμους σε Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, με επιβολή διοικητικού προστίμου 150 ευρώ για κάθε περίπτωση.


Περιορισμός μετακίνησεων μετά τις 9 μ.μ. σ’ όλη τη Χώρα


Στην αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση, προχωρώντας σε περιορισμό μετακινήσεων σε όλη την Ελλάδα από αύριο Παρασκευή (13/11) και από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης οι μετακινήσεις περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες, σημειώνοντας ενδεικτικά:

Για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας κατοικίδιων.

Εξακολουθεί να απαιτείται αποστολή SMS στο 13033 για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και μετά τις 21.00.

  • Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%).
  • ΕΠΕΙΓΟΝ. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.752 νέα κρούσματα και 43 νέους θανάτους, ενώ 297 συνάνθρωποί μας βρίσκονται στις ΜΕΘ λόγω του θανατηφόρου ιού.