Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέταξε τεχνική έκθεση με την οποία «τεκμηριώνεται», μεταξύ άλλων, ότι τα αιολικά πάρκα δεν σχετίζονται!!!!! με τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις του Ιανού στην Κεφαλλονιά.

Δείτε την εδώ https://www. kefaloniapress.gr/…/panepistimio…/…

Η έκθεση έχει τίτλο «Επιπτώσεις του Κυκλώνα “Ιανός” στην Κεφαλονιά-Διερεύνηση αιτιών πρόκλησης των καταστροφών» και, ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

* «Στα κορυφαία τμήματα των ορεινών όγκων έχουν κατασκευασθεί αιολικά πάρκα, αποτελούμενα από οδούς πρόσβασης και διαμορφώσεις μικρών εκτάσεων για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων, σχεδόν μηδενικής!!!!!!!συμμετοχής στην συνολική έκταση των λεκανών απορροής και κατ’ επέκταση χωρίς να συμμετέχουν στα αίτια των πλημμυρικών φαινομένων»

Ακης Τσελέντης

Επειδή «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» και ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΟΤΙ ΕΚΤΙΜΩ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ (Άλλωστε ποτέ δεν ήμουν στη pay list τους)

Στην Κεφαλονιά λειτουργούν 5 αιολικά πάρκα. Α. Αιολικό Πάρκο Ευμορφίας (περιοχη Διλινάτων) με 5 πυλώνες . Β. Αιολικό Πάρκο Αγίας Δυνατής (Πύλαρος Μακρυώτικα) με 14 πυλώνες . Γ. Αιολικό Πάρκο Ημεροβίγλι (Πύλαρος Διβαράτα) με 10 πυλώνες. Δ. Αιολικό πάρκο Δάφνη (Θηνιά Νύφι, κλπ) με 10 πυλώνες. Ε. Αιολικό πάρκο Ευμορφία με 5 πυλώνες. Τα έργα αυτά ξεκίνησαν το 2005 και ολοκληρώθηκαν περίπου το 2010. 

Στις τεράστιες χωματουργικές εργασίας διάνοιξης δρόμων και εγκατάστασης των πυλώνων δεν υπάρχουν πουθενά έργα υποδομής αποστράγγισης, ροής υδάτων, ενώ δεν εφαρμόστηκε κανένα πρόγραμμα βελτίωσης γης και περιβάλλοντος. Για παράδειγμα Δέν έλαβε υπόψη η «μελέτη» τις τεράστιες εκσκαφές που έγιναν για την διάνοιξη των δρόμων ειδικότερα από την περιοχή των παλαιοχωρίων έως τις κορυφές της Αγίας Δυνατής που τεράστιες μάζες φερτών υλικών αποτελούμενες κυρίως από τον εκβραχισμό που έγινε για τις παραπάνω διανοίξεις. 

Αποτέλεσμα: Η εξέλιξη των συνεπειών είναι σταδιακή και σε εξέλιξη. Ξεκίνησε το φαινόμενο το 2007 στο Νύφι. Συνεχίστηκε το 2011 (14-16/10/2011), στο Νύφι και τις μεγάλες καταστροφές στα Δρακοπουλάτα Πυλάρου, που κινδύνευσε να εξαφανιστεί το πιο παλαιό χωριό της περιοχής και οι παρυφές της Αγίας Ευφημίας. 

Ακολούθησε στις 8/10/2016 με τις καταστροφές ξανά στα Δρακοπουλάτα και στην Αγία Ευφημία. 

Δείτε εδώ: https://www. kefalonitikanea.gr/…/plhmmyres-stin-pilaro…

Το φαινόμενο εντάθηκε το 2019 με πλημμύρες τρεις φορές (24/9, 5/10 και 12/11/2019) στην περιοχή της Πυλάρου με εκτόνωση στην Αγία Ευφημία. 

Κάθε φορά το φαινόμενο ήταν αυξητικό. Ώσπου πλέον με τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις 25/9/2020 υπήρξε η πλήρης καταστροφή. 

Θέλετε να ξέρετε τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια που το φαινόμενο αυξανόταν; Τίποτε. Στα πορίσματα που βγήκαν το ζήτημα των αιολικών πάρκων ερχόνταν ως τρίτη αιτία, έφταιγε η “βόσκηση των ζώων” και η “οικοδόμηση κατοικιών σε ρέματα” (πορίσματα συζητήσεων  αρμοδίων 2016) https://voutospress.gr/olh-h-alhtheia-gia-tis-plhmmyres…/.  

Στην Πύλαρο τα ζώα βοσκούν από την εποχή του Ομήρου και κανένα αυθαίρετο σπίτι δεν υπάρχει στη  διαδρομή των υδάτων. Τα νερά κατέβηκαν από τον Ξεροπόταμο της Αγίας Δυνατής μέσω Μακρυωτίκων και τον χείμαρο της Φάλαρης μέσω Δρακάτων, που και οι δύο διασχίζουν την Πύλαρο και καταλήγουν στην Αγία Ευφημία.  Τι κατέβηκε; Μεγάλες ποσότητες νερού, που πλέον δεν συγκρατούνται πουθενά και φερτές ύλες από τα χωματουργικά που δεν σταθεροποιήθηκαν ποτέ. 

Ακόμα και η καταστροφή της γέφυρας του Χειμωνικού (που δεν συντηρήθηκε ποτέ και λόγω της κατασκευής της είχε υποστεί και φθορές από τους σεισμούς) και η διάβαση στο Μαρδάρι ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης μεταφοράς νερού και φερτών υλών από τις παρεμβάσεις στην οικοδόμηση στο Αιολικό πάρκο στο Ημεροβίγλι. 

Μόνο τα Δειληνάτα έχουν γλυτώσει τη λαίλαπα αυτής της καταστροφής, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχαστούν. Λοιπόν μην αποπροσανατολίζουμε τον κόσμο, που δεινοπαθεί από τις καταστροφές και προσπαθούμε μπερδεύουμε τα αιολικά πάρκα με τα ρέματα. Υπάρχουν οι αιτίες και οι αφορμές. Σκεφτείτε λογικά, διότι  δεν θα γίνει τίποτε και η φύση θα εκδικηθεί ξανά.

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 

ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ ΜΟΝΟ


Πανεπιστήμιο Αθηνών: Τα αιολικά πάρκα δεν σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα της Κεφαλλονιάς


O Καθ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέταξε τεχνική έκθεση με την οποία τεκμηριώνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα αιολικά πάρκα δεν σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις του Ιανού στην Κεφαλλονιά.

Η έκθεση έχει τίτλο «Επιπτώσεις του Κυκλώνα “Ιανός” στην Κεφαλονιά – Διερεύνηση αιτιών πρόκλησης των καταστροφών» και, ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Στα κορυφαία τμήματα των ορεινών όγκων έχουν κατασκευασθεί αιολικά πάρκα, αποτελούμενα από οδούς πρόσβασης και διαμορφώσεις μικρών εκτάσεων για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων, σχεδόν μηδενικής συμμετοχής στην συνολική έκταση των λεκανών απορροής και κατ’ επέκταση χωρίς να συμμετέχουν στα αίτια των πλημμυρικών φαινομένων» (παρ. 5.στ, σελ. 4).

«Η κατασκευή και η λειτουργία των Αιολικών Πάρκων στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει συμβάλλει σε καμία φάση στην εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου του 2020» (παρ. 7.ε, σελ. 5).

«Η συμμετοχή των αδρομερών υλικών από τις διανοίξεις οδών προσπέλασης και εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων στην στερεομεταφορά, ήταν ανύπαρκτη, με τα αδρανή υλικά να παραμένουν στις επιφάνειες της οδοποιίας και των πλατειών των Αιολικών Πάρκων. Σε ορισμένα μόνο σημεία παρατηρήθηκαν φυσιολογικές μικρές μετακινήσεις της τάξεως των μερικών δεκάδων μέτρων χωρίς να συμμετέχουν στην γενικότερη διαδικασία διαμόρφωσης του πλημμυρικού ρεύματος. Από τις αυτοψίες προκύπτει ότι τα φερτά υλικά που κατέκλυσαν τις πληγείσες περιοχές της Αγίας Ευφημίας, του Φισκάρδου και της Άσσου δεν συσχετίζονται λιθοφασικά με τα αδρανή υλικά που χρησιμοποιούνται στα αιολικά πάρκα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην αντίστοιχη περίπτωση της Άσσου, η οποία επίσης υπέστη σημαντικές καταστροφές, στην υδρολογική λεκάνη της περιοχής δεν υφίσταται εγκατεστημένο Αιολικό Πάρκο» (παρ. 7.ε, σελ. 5).

«Ειδικότερα, σχετικά με το πιο πρόσφατα κατασκευασμένο Αιολικό πάρκο, του «Ξερακιά» το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί προ της επέλασης του «Ιανού», η συμμετοχή του είναι μηδενική στα πλημμυρικά φαινόμενα του νησιού» (παρ. 7.στ, σελ. 6).

Η έκθεση συνοδεύεται από το 20ο τεύχος της έκδοσης “NEWSLETTER OF ENVIRONMENTAL, DISASTER, AND CRISIS MANAGEMENT STRATEGIES” Version 2 του ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων” του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο ‘’Επιπτώσεις του Kυκλώνα “ΙΑΝΟΣ” στην Κεφαλονιά (Σεπτέμβριος 2020), Διερεύνηση Αιτιών Πρόκλησης των Καταστροφών’’ (ISSN 2653-9454) στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά επί μέρους τα θέματα που αναφέρονται σε αυτήν.