ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΑΣΚΕΣ COVID

Θεόφιλε, με την «απάντησή» σου τάκανες χειρότερα!

Δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες χρειάστηκε ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος για να …απολογηθεί και να «απαντήσει» για την περιβόητη προμήθεια μασκών του Δήμου, αλλά και για τα όσα αποκάλυψε στο Documento ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος!

Δεκαπέντε ημέρες χρειάστηκε για να πει (σε ελεύθερη μετάφραση) ότι …«Ψεύδος μέγα η δήλωση της υπεύθυνης πωλήσεων της εταιρείας Πλαστικά Θράκης, από την οποία αγοράστηκαν οι μάσκες, Αναστασίας Κωνσταντέλου στο δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο ότι «οι μάσκες της εταιρείας που εκπροσωπώ, οι οποίες είναι άριστης ποιότητας, σε μεγάλη ποσότητα όπως αυτή που μου λέτε κοστολογούνται με 10 λεπτά του ευρώ η μία». Η τιμή που μας προσέφερε η εταιρεία το Σεπτέμβριο 2020, ήταν 0,40 λεπτά κι εμείς τις αγοράσαμε με τιμή 0,45 λεπτά ανά μάσκα από τον προμηθευτή («το δικό μας παιδί»)»!!!

Και φυσικά στο …μυαλό του «Η» η αποκάλυψη ότι το σκάνδαλο των μασκών έχει τιμή: 13.125 ευρώ μπήκαν σε κάποια (-ες) τσέπη (-ες)! 

Το συμπέρασμα; «Λάδι» ο Μιχαλάτος, ψεύτες όσοι αναφέρθηκαν στο σκάνδαλο, ψεύτης ο Νοδάρος, στο μυαλό του «Η» η αποκάλυψη ότι το σκάνδαλο των μασκών έχει τιμή: 13.125 ευρώ μπήκαν σε κάποια (-ες) τσέπη (-ες) και κυρίως …ψεύτρα και η εκπρόσωπος της εταιρείας που έκανε τη δήλωση!!!

Ο μοναδικός που λέει αλήθεια είναι ο δήμαρχος Μιχαλάτος! 

Μόνο που για ένα τόσο σοβαρό θέμα και για ένα τόσο στοιχειοθετημένο ρεπορτάζ, θα έπρεπε να μιλήσει …με στοιχεία ο δήμαρχος!

Ας πούμε …γιατί δεν δίνει αποδεικτικά στοιχεία της προσφοράς που ισχυρίζεται ότι του έδωσε η εταιρεία για 0,40 λεπτά τη μάσκα; Γιατί δεν δίνει το μέιλ, το φαξ ή οτιδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο των όσων ισχυρίζεται; 

Αν δεν υπάρχει, τότε συγνώμη, αλλά τα όσα λέει, είναι για να περνάμε την ώρα μας! 

Γιατί, σκάνδαλο που δεν διαψεύδεται με στοιχεία είναι …διπλό σκάνδαλο!

Σκάνδαλο ένα, γιατί είναι σκάνδαλο να αγοράζεις αντί με 0,10 που πουλάει η εταιρεία, με …0,45! 

Και σκάνδαλο δύο, γιατί προσπαθείς …δίχως στοιχεία να το διαψεύσεις!

Πολύ περισσότερο όταν η απάντηση «μαγειρεύεται» για …δεκαπέντε ημέρες!

Και ακόμη περισσότερο, όταν χρησιμοποιείται ο γιός του «δικού σου» να κάνει τη δουλειά!

Το τελευταίο έχει μια ιδιαίτερη σημασία, γιατί ο Θεόφιλος προσπαθεί να βγει και από πάνω με την απάντηση του: «Επιθυμώ να ζητήσω συγνώμη από τον νέο Κεφαλονίτη επαγγελματία, τον προμηθευτή του Δήμου, γιατί στοχεύοντας εμένα, του δημιουργούν, στο χώρο που κύρια δραστηριοποιείται, συνθήκες ηθικού και οικονομικού «θανάτου»!..

Αγαπητέ Θεόφιλε, αν κάποιος στο νέο Κεφαλονίτη επαγγελματία «δημιουργεί συνθήκες ηθικού και οικονομικού “θανάτου”» …είσαι εσύ και μόνο εσύ!

Εσύ που τον χρησιμοποίησες, και μάλιστα για δεύτερη φορά, ως προμηθευτή του Δήμου (η πρώτη με την προμήθεια του Γηροκομείου και του Πλατύ Γιαλού, έστω και μετά από διαγωνισμό), όντας γιός στενού συνεργάτη σου και προέδρου Κοινότητας! 

Ή μήπως σου είναι άγνωστη η παροιμία Θεόφιλε «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι έντιμη, πρέπει και να φαίνεται τίμια»!!!

Υ.Γ. Θέλεις τη γνώμη μας, Θεόφιλε; Καλύτερα να μην απάνταγες… Χειρότερα τάκανες!

Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ «Η»

Στην …απολογία του ο δήμαρχος αναφέρει:

ΟΦΕΙΛΩ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χωρίς να σχολιάσω καθόλου τα σε βάρος μου δημοσιεύματα για την προμήθεια μασκών μίας χρήσης από το Δήμο στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, οφείλω να θέσω σε γνώση των πολιτών τα ακόλουθα:

Ο τύπος της μάσκας που επελέγη

Επέλεξα ο Δήμος να προμηθευτεί για την προστασία των εργαζομένων, μάσκες:

– πιστοποιημένες

– υψηλής προστασίας

– αξιόπιστες

– Ελληνικής κατασκευής

Θ. Μιχαλάτος

Για την επιλογή του τύπου μάσκας απευθύνθηκα στον κατεξοχήν αρμόδιο και ειδικό φορέα, το Νοσοκομείο Αργοστολίου και τους εκπροσώπους του, οι οποίοι με ενημέρωσαν για τον ασφαλέστερο και ποιοτικότερο τύπο μάσκας, που πληρούσε τις παραπάνω προδιαγραφές.

Η τιμή της μάσκας που επελέγη

Πριν ακόμα την εκπόνηση μελέτης προμήθειας και εν όψει αυτής, απευθύνθηκε ο Δήμος στην κατασκευάστρια εταιρεία απευθείας και ζήτησε προσφορά για την συγκεκριμένη μάσκα που είχε επιλεγεί.

Δεν απευθυνθήκαμε σε κανέναν έμπορο, σε κανέναν ενδιάμεσο αλλά απευθείας στον κατασκευαστή. Η τιμή που μας προσέφερε το Σεπτέμβριο 2020, ήταν 0,40 (σαράντα λεπτά) ανά μάσκα χωρίς ΦΠΑ.

Οι μάσκες κινέζικης, πακιστανικής, κορεάτικης ή Μπαγκλαντές κατασκευής που κυκλοφορούν σε χαμηλότερες τιμές δεν ήταν καθόλου στις επιλογές μας γιατί ήταν εκτός των προδιαγραφών που είχαμε θέσει, δηλαδή χαμηλότερης προστασίας. Για τους εργαζομένους του Δήμου δεν θα κάναμε ποτέ εκπτώσεις ποιότητας και ασφάλειας.

Η ποσότητα της μάσκας που επελέγη

Ο αριθμός των εργαζομένων στον Δήμο σε συνδυασμό με τον αριθμό μασκών που προβλέπεται ότι απαιτούνται ανά εργαζόμενο καθόρισε το συνολικό αριθμό των μασκών για τα έτη 2020 – 2021, σύμφωνα με επιμελή και τεκμηριωμένη Τεχνική Έκθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου. Στην Τεχνική Έκθεση και στην Πρόσκληση Ενδιαφέροντος που ακολούθησε, προβλέφθηκε η πρόνοια ο Δήμος να παραλάβει μόνο 22.500 μάσκες και οι υπόλοιπες 15.000 μάσκες να παραληφθούν και να πληρωθούν ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων και μόνο αν αυτό ήταν αναγκαίο.

Η συνολική δαπάνη

Ο Δήμος παρέλαβε 22.500 μάσκες με τιμή 0,45 (σαράντα πέντε) λεπτά ανά μάσκα.

Η τιμή που συμφωνήθηκε είναι 0,05 (πέντε) λεπτά ανά μάσκα περισσότερο από την προσφερθείσα τιμή από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία.

Η διαφορά των 5 λεπτών δικαιολογείται απόλυτα από το γεγονός ότι η κατασκευάστρια εταιρεία αξίωνε προπληρωμή του ποσού αγοράς ενώ ο προμηθευτής του Δήμου πίστωνε το ποσό πώλησης, ο δε Δήμος δεν επιβαρύνεται με μεταφορικά ή έξοδα αποστολής.

Όλα αυτά ήταν γνωστά

Όλα αυτά τα στοιχεία ήταν από πριν γνωστά στους Δημοσιογράφους ή διαχειριστές ΜΜΕ που εργάστηκαν για το λεγόμενο από αυτούς «σκάνδαλο Μιχαλάτου για τις μάσκες».

Θεωρώ πως δεν αξιολόγησαν σωστά τα στοιχεία που τους παρασχέθηκαν από την αρχή ή τουλάχιστον δεν τα κατανόησαν.

Γιατί απαντώ τώρα

Δεν υπερασπίζομαι τον εαυτό μου.

Πιστεύω πως η αλήθεια είναι από μόνη της ανίκητη στον χρόνο.

Ότι και αν γραφτεί, ότι και αν ειπωθεί, η αλήθεια είναι ανίκητη.

Όσο με αφορά έχουν δικαίωμα να γράφουν ότι επιθυμούν και φέρουν ευθύνη για ότι γράφουν σε βάρος μου.

Επιθυμώ όμως να ζητήσω συγνώμη από τον νέο Κεφαλονίτη επαγγελματία, τον προμηθευτή του Δήμου, γιατί στοχεύοντας εμένα, του δημιουργούν, στο χώρο που κύρια δραστηριοποιείται, συνθήκες ηθικού και οικονομικού «θανάτου».

Για αυτό απαντώ τώρα.

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Δήμαρχος  Αργοστολίου