Στις 2 του περασμένου Σεπτμβρίου (αρ. φ.7357), ο Ροβινσών Κρούσσος αποκάλυπτε πως «Ο Δήμος Αργοστολίου χρωστάει 446.000Ε στο Δήμο Σάμης»! Το δημοσίευμα προκλήθηκε από δύο αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σάμης στις 27 Αυγούστου.

Επιγραμματικά, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Αρχών, ο Δήμος Αργοστολίου φέρεται να χρωστάει με στοιχεία στο Δήμο Σάμης 479.986,73 ευρώ!

Και συγκεκριμένα, η πρώτη απόφαση αναφερόταν σε «ανείσπρακτες οφειλές που έχουν αποδοθεί στο Δήμο Αργοστολίου και είναι έσοδο του Δήμου Σάμης για το χρονικό διάστημα από 1/9/2019 έως 30/4/2020 του ποσού των 33.825,05 Ε» και η δεύτερη σε «έσοδα Μελισσάνης-Δρογκαράτης-Μύρτου-Αγ. Ευφημίας για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο- Νοέμβριο 2019 που δεν έχουν αποδοθεί στο Δήμο Σάμης και ανέρχονται στο ποσό των 446.161,68 Ε».

Ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος, πιστός στη γνωστή του ταχτική όταν «έχει βρεγμένη τη φωλιά του» …προτίμησε τη σιωπή! 

Γι άλλη μία φορά μπερδεύει το δημαρχεύειν με το …επιχειρείν ο Θεόφιλος! 

Όμως αποδείχθηκε, είχε το σκοπό του, όταν δεν έδωσε καμία απάντηση στην αποκάλυψη του «Η». 

Στις 17 του περασμένου Νοεμβρίου εστάλη στο Δήμο Σάμης το αρ. πρωτ. 23147/17-11-2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Αργοστολίου, της οποίας να θυμίσουμε ότι πολιτικός προϊστάμενος παραμένει 16 μήνες ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος και δεν έχει παραδώσει την αρμοδιότητα σε κανέναν αντιδήμαρχο!

Η υπόθεση λοιπόν που αναφερόταν το έγγραφο συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σάμης, την περασμένη Παρασκευή (18/12), και την έφερε στο φως της δημοσιότητας ο δημοτικός σύμβουλος Σάμης Παντελής Αμούργης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, λοιπόν, όπως αναφέρει ο Παντελής Αμούργης, ο Δήμος Αργοστολίου:

«Ζητά από τον Δήμο Σάμης να του προκαταβάλει το ποσό των 172.867,40 Ευρώ, το οποίο ποσόν, όμως, ο Δήμος Αργοστολίου, θα καταβάλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως το 2028 και όχι άμεσα!», για τρέχουσες και μη ληξοπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του τ. Δήμους Κεφαλονιάς!!!

Ο «Η» της 2-9-20 (αρ. φ. 7.4357) με την αποκάλυψη για τα 446.000 Ε, που χρωστάει ο Δήμος Αργοστολίου στο Δήμο Σάμης

Ο Π. Αμούργης χαρακτηρίζει μάλιστα την απαίτηση «υπερβολική δέσμευση που φτάνει στα όρια της κατάχρησης δικαιώματος» και αναρωτιέται δικαιολογημένα «πώς είναι δυνατόν να καταβληθούν στον Δήμο Αργοστολίου μη ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από τώρα;»!!!

Η υπόθεση δε …απογειώνεται όταν ο Π. Αμούργης αποκαλύπτει ότι «ο Δήμος Αργοστολίου επιθυμεί διακαώς τον πρόωρο συμψηφισμό, μέσω προγραμματικής σύμβασης, για να μην αποδώσει στον Δήμο μας το συνολικό ποσό που του οφείλει, ήτοι 346.435,41 ευρώ», οφειλή που προέρχεται από τα έσοδα Μελισσάνης, Δρογκαράτης, Μύρτου και Αγίας Ευφημίας, στην περίοδο του εναίου Δήμου Κεφαλονιάς και τα οποία παρακρατούνται όλο αυτό το διάστημα αδικαιολόγητα (και καταχραστικά λέμε εμείς!) από τον Δήμο Αργοστολίου !

Δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει η υπόθεση, αλλά γι’ άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ο «Η» που επανειλημμένα έχει αναφέρει πως ο Θεόφιλος Μιχαλάτος έχει μπερδέψει το δημαρχεύειν με το …επιχειρείν ! 

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το άδικο και η αντισυναδελφικότητά της ενέργειας του δήμαρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου, αγγίζουν, αν δεν ξεπερνάνε, την αναλγησία, όταν «παίζει» με ένα Δήμο και κατ’ επέκταση τους δημότες του, ο οποίος «δεινοπαθεί να σταθεί οικονομικά στα πόδια του, ύστερα από τις καιρικές καταστροφές που έχει υποστεί κατά καιρούς, με αποκορύφωμα αυτή του ΙΑΝΟΥ στις 18.9.2020», όπως εύστοχα σημειώνει ο Παντελής Αμούργης!!!

Και βέβαια, δεν μπορεί να μην επισημανθεί τελειώνοντας, ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα περιμένουμε μετά την πρωτοφανή ενέργεια του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου να απαιτεί χρήματα που θα καταβληθούν από το Δήμο του μετά από …ΟΚΤΩ χρόνια, τις εξελίξεις στη συμμετοχή της Σάμης στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο του Θεόφιλου (με τις πλάτες του Παντελειού …για να μην ξεχνιόμαστε). Οι Σαμικοί έχουν πλέον αποδεικτικά στοιχεία, του πως εννοεί ο Μιχαλάτος τη συνεργασία των δύο Δήμων και που το πάει…

Υ.Γ.: Η οφειλή του Δήμου Αργοστολίου στο Δήμο Σάμης που είχε αναφερθεί από τον «Η» στις 2/9 ήταν 479.986,73 ευρώ, σύμφωνα με τις 97/2020 και 100/2020 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Οπότε και δεν γνωρίζουμε η διαφορά των 133.551,32 ευρώ πως προκύπτει από το σημερινό αναφερόμενο ποσό της οφειλής των 346.435, 41 ευρώ.


Ο Παντελής κόβει την …όρεξη στον «λαίμαργο» Θεόφιλο


Την …όρεξη του λαίμαργου δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου για την «διαχείριση» των χρημάτων που χρωστάει ο Δήμος Αργοστολίου στο Δήμο Σάμης …έκοψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης ο επικεφαλής της Παράταξης «Δημοτική Συνείδηση» Παντελής Αμούργης, η Παράταξη του οποίου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Σάμη, 19/12/2020

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΜΗΣ 18.12.2020

Σε σχέση με την 11η Τροποποίηση Προϋπολογισμού έτους 2020 αναφέρεται ότι ο δήμος Σάμης οφείλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αναληφθέν δάνειο από τον πρώην ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς το ποσό των 29.402,37 Ευρώ για τα έτη 2019-2020. Όμως, ζητείται επίσης να προκαταβάλουμε στον Δήμο Αργοστολίου ως καθολικό διάδοχο του πρώην ενιαίου δήμου βάσει του άρθρου 18 παρ. 11 του ν. 4623/2019 μέσω προγραμματικής σύμβασης το ποσό των 172.867,40 Ευρώ για τα έτη 2021-2028, ποσό του δήμου Σάμης που αντιστοιχεί συνολικά στις τοκοχρεωλυτικές δόσεις του αναληφθέντος δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων! 

Νομικά, ο δήμος δεν υποχρεούται να προεξοφλήσει μη ληξιπρόθεσμη απαίτηση. Ασφαλώς και να καταβληθούν τα ποσά για τα έτη 2019 και 2020, παρ’ όλο που μέρος τους 2020 (Μάιος – Ιούλιος 2020) θα πρέπει να καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 2021, λόγω αναστολής εξαιτίας της πανδημικής νομοθετικής ρύθμισης, σε 11 ισόποσες δόσεις (δηλ. 5.928,83 Ευρώ). Όμως είναι υπερβολική δέσμευση που φτάνει στα όρια της κατάχρησης δικαιώματος η πρόταση του δήμου Αργοστολίου να του προκαταβληθούν εν είδει συμψηφισμού οι δόσεις 8 ολόκληρων ετών, ήτοι το υπέρογκο ποσό των 172.867,40 Ευρώ από τη στιγμή που ο ίδιος μάς χρωστά ακόμη τα έσοδα που μας αναλογούν κυρίως από την διαχείριση των αξιοθεάτων του δήμου μας, αρνούμενος να προβεί σε καταβολή αυτών και από τη στιγμή που ο δήμος Σάμης δεινοπαθεί να σταθεί οικονομικά στα πόδια του, ύστερα από τις καιρικές καταστροφές που έχει υποστεί κατά καιρούς, με αποκορύφωμα αυτή του ΙΑΝΟΥ στις 18.9.2020. 

Παντελής Αμούργης

Είναι λογικό ένας νεοσύστατος δήμος, που δυσκολεύεται να ορθοποδήσει, να αντιδρά σε τέτοιου είδους παράλογες απαιτήσεις καταβολής τεράστιων ποσών, που ακόμη δεν είναι απαιτητά και εκκαθαρισμένα, σύμφωνα και με το έγγραφο του Δήμου Αργοστολίου περί κυμαινόμενων επιτοκίων. Πώς είναι δυνατόν να καταβληθούν στον Δήμο Αργοστολίου μη ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από τώρα; Προφανώς ο δήμος Αργοστολίου επιθυμεί διακαώς τον πρόωρο συμψηφισμό, για να μην αποδώσει στον δήμο μας το συνολικό ποσό που του οφείλει, ήτοι 346.435,41 ευρώ.

Επομένως, αφενός δεν μπορούν να προκαταβληθούν ποσά για απαίτηση που δεν είναι ληξιπρόθεσμη, ούτε εκκαθαρισμένη και αφετέρου, εφόσον ο Δήμος Αργοστολίου επιθυμεί την εμπρόθεσμη συνεργασία μας και καταβολή της αναλογούσας δόσης του προαναφερθέντος δανείου από τον δήμο Σάμης, θα πρέπει κι εκείνος να καταβάλει τα οφειλόμενα στον δήμο μας, ήτοι το συνολικό ποσό των 346.435,41 Ευρώ και όχι το συμψηφιζόμενο ποσό ύψους 173.568,01 Ευρώ, σύμφωνα και με το υπ’ αρ. πρωτ. 23147/17.11.2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Αργοστολίου. Η διαφορά έγκειται στο μη ληξιπρόθεσμο ποσό (172.867,40 Ευρώ) της δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, του οποίου ο δήμος Αργοστολίου προτείνει, χωρίς να υφίσταται καμία νομική υποχρέωση για την προεξόφλησή του, προκειμένου ο τελευταίος, ως καθολικός διάδοχος των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί πριν την διάσπαση των δήμων, να αποπληρώνει αυτό μέχρι το 2028! Επομένως, ζητά από τον δήμο Σάμης να προκαταβάλει το ποσό των 172.867,40 Ευρώ, το οποίο όμως αυτός με τη σειρά του, ήτοι ο δήμος Αργοστολίου, θα καταβάλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως το 2028 και όχι άμεσα!  Για αυτό και θα πρέπει ο δήμος Σάμης να πληρώνει αναλογικά κάθε χρόνο το ποσό που θα είναι ληξιπρόθεσμο και απαιτητό στον Δήμο Αργοστολίου με βάση το κυμαινόμενο επιτόκιο.

Καμία προεξόφληση του μη ληξιπρόθεσμου ποσού των 172.867,40 Ευρώ από τώρα! Ο δήμος Αργοστολίου οφείλει να αποδώσει άμεσα στον δήμο Σάμης τα 346.435, 41 ευρώ που του οφείλει, που προέρχονται κυρίως από τα έσοδα των αξιοθεάτων του δήμου μας.

Η ανωτέρω πρόταση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ υιοθετήθηκε ως επισήμανση ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας.

Τέλος, όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης υπήρξε σύμπνοια από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, την οποία και η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ επικροτεί αναντίρρητα.

Παντελής Αμούργης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σάμης

Επικεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ