Στα δύο «κόπηκε» η Ιθάκη μετά την κατάρρευση του κεντρικού δρόμου του νησιού στην θέση «Μπροσαετός», μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Τέτοια μεγάλη καταστροφή στο δρόμο της Ιθάκης δεν επέφερε ούτε ο καταστροφικός κυκλώνας «Ιανός», ενώ επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική διδρομή για τη διέλευση των οχημάτων εξετάζεται τώρα το ζήτημα της εξυπηρέτησης επειγόντων περιστατικών δια θαλάσσης, κάτι που αν γίνει θα είναι πρωτοφανές για τα χρονικά της Ιθάκης.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

  • Αποφασίζουμε την προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, στο τμήμα της Επαρχιακής Οδού Νο 46 (Βαθύ-Λευκή – Σταυρός-Φρίκες-Κιόνι) στην θέση «Μπροσαετός του Δήμου Ιθάκης για λόγους ασφάλειας χρηστών της οδού λόγω κατολίσθησης, από 4-1-2021 και μέχρι την εκτέλεση εργασιών προσωρινής ή μόνιμης αποκατάστασης βατότητας της οδού.
  • Επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική οδική διαδρομή, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα εξυπηρέτησης τυχόν επειγόντων ζητημάτων διά θαλάσσης. Τυχόν μεμονωμένη διέλευση μόνο για Ι.Χ αυτοκίνητα καθώς και κάθε περίπτωση κατεπείγουσας ανάγκης θα κρίνεται από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε Κεφαλληνίας.

• Ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας είπε χθες στον «Η» ότι η Ιθάκη εδώ και πολλά χρόνια ζητάει να φτιαχτεί ο δρόμος, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Τώρα τα έκτακτα περιστατικά θα περνάνε με θαλάσσιο ταξί, ενώ αναμένεται σήμερα στην Ιθάκη η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα για να αποφανθούν οι μηχανικοί της ΠΙΝ.

Σοκ προκαλούν οι εκόνες του δρόμου της Ιθάκης που κατέρρευσε από τις νεροποντές.
Σαν …τσιγαρόχαρτο σχίστηκε ο δρόμος της Ιθάκης, όπως φαίνεται και στη φωτό…


Τι λέει η Λ. Συσπείρωση για το δρόμο της Ιθάκης


Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιθάκης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον δρόμο του Μπροστά Αετού:

Από την πρώτη σύσκεψη που είχε γίνει στο Επαρχείο Ιθάκης αμέσως μετά το πέρασμα του ΙΑΝΟΥ, τον Οκτώβρη του 2020, είχαμε ζητήσει το κλείσιμο του δρόμου του Μπροστά Αετού και τον χαρακτηρισμό του ως επικίνδυνου για την κυκλοφορία.

Παράλληλα είχαμε ζητήσει την άμεση έναρξη όλων εκείνων των εργασιών που ήταν δυνατόν να γίνουν για την στήριξή του, μέχρι να λυνόνταν οριστικά, αν αυτό είναι εφικτό, το πρόβλημα.

Τις ίδιες απόψεις είχαμε εκφράσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης, τον Δεκέμβρη του 2020, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου, η οποία συνεδρίαση έγινε με την παρουσία του Επάρχου Ιθάκης.

Δυστυχώς δεν μας άκουσαν και σήμερα επαληθεύτηκαν οι φόβοι μας.

Ο δρόμος έχει καταρρεύσει σε πολλά σημεία, σε κάποια άλλα είναι άμεσος ο κίνδυνος της κατάρρευσης και είναι απόλυτα ακατάλληλος για την κυκλοφορία οποιουδήποτε οχήματος.

Και έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να εξαναγκαστεί από τα πράγματα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να διακόψει την κυκλοφορία γιατί υπάρχει ορατός ο κίνδυνος ατυχήματος, ο οποίος όμως ελλόχευε όλο αυτό το χρονικό διάστημα…

Πάλι καλά που είναι κλειστά και τα σχολεία λόγω του λόκντάουν…

Παράλληλα ζητάμε να αρχίσουν από αύριο οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της επικοινωνίας του βόρειου με το νότιο τμήμα του νησιού μας.

Καλούμε το λαό της Ιθάκης

Να βγάλει τα συμπεράσματά του και να απομονώσει όλους εκείνους που παίζουν με την ασφάλεια και τελικά με τις ζωές των κατοίκων όταν μιλούν για το εφικτό και τη ζυγαριά «κόστους – οφέλους» σε κάθε ζήτημα που αγγίζει τις λαϊκές ανάγκες

Να παλέψει για την οριστική μόνιμη ασφαλή και σύγχρονη λύση αυτού του χρόνιου προβλήματος.

Αλλες δυό φωτογραφίες που δείχνουν τον κε τρικό δρόμο της Ιθάκης, ο οποίος έχει καταρρεύσει στον Μπροσαετό