Απίστευτο και όμως …Θεοφιλικό! Ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος έδωσε εντολή να φύγει από το κτίριο του Επιμελητηρίου το Μουσείο Ραδιοφώνου, που στήθηκε εκεί από τον συλλέκτη Μπάμπη Μακρή και με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου αλλά και με διάφορες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Μακρή όλα αυτά έγιναν κατ’ απαίτηση του δήμαρχου, προκειμένου στο κτίριο του ΕΒΕΚΙ να στηθούν γλυπτά της Συλλογής Σκλάβου!

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο Μπ. Μακρής αναφέρει:

Με μεγάλη έκπληξη και οδύνη, έμαθα σήμερα (8 Ιανουαρίου 2021), ότι κατ’ απαίτηση του Δημάρχου Αργοστολίου, μου παίρνουν την αίθουσα στο κτίριο του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς που μου είχε παραχωρηθεί για αόριστο χρόνο με τη δικαιολογία ότι θα την κάνουν γλυπτοθήκη…

Στην αίθουσα αυτή είχε στηθεί το Μουσείο Παλαιού Ραδιοφώνου το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του και μάλιστα, πολλοί από εσάς, έρχεται προσφέρει αρκετά από τα εκθέματα.

Αναγκάζομαι λοιπόν να τα μαζεύω και να τα μοιράσω σε διάφορες αποθήκες.

Αν κάποιος από τους φίλους δωρητές, θέλει να τα πάρει στα χέρια του κάποιο από τα δωρηθέντα για το Μουσείο, χωρίς καμία παρεξήγηση ευχαρίστως να του τα παραδώσω…

Επί την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τον προϊστάμενο κ. Νεκτάριο Βαβάση καθώς και το προσωπικό του Επιμελητηρίου για την άψογη συνεργασία που είχαμε.

Πάντοτε φίλος σας

Χαράλαμπος Μακρής

Εξ’ άλλου, σε ανακοίνωσή της η αντιπολίτευση του Επιμελητηρίου (επικεφαλής: Σπύρος Γασπαρινάτος) αναφέρει τα ακόλουθα:

Κατάργηση του Μουσείου Ραδιοφώνου χωρίς καμία ενημέρωση

Ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, που απαίτησε την έξωση του «Μουσείου Ραδιοφώνου» απ’ το κτίριο του ΕΒΕΚΙ για να αποθηκεύσει μέσα τα αγάλματα της Συλλογής Σκλάβου, καθώς, ως φαίνεται, τώρα υπολογίζεται ότι δεν θα χωράνε όλα, μέσα στο Νέο Γηροκομείο!

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από ανάρτηση του κ. Χαράλαμπου Μακρή, δημιουργού του «Μουσείου Ραδιοφώνου», που φιλοξενείται στο κτίριο που διαχειρίζεται το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης στο Αργοστόλι, ότι «κατ’ απαίτηση του Δημάρχου Αργοστολίου» του ζητήθηκε η άμεση απομάκρυνση του ανωτέρου μουσείου από το χώρο του.

Μέχρι σήμερα δεν τέθηκε ποτέ κανένα θέμα απομάκρυνσης του «Μουσείου Ραδιοφώνου» από το κτίριο του Επιμελητηρίου, ούτε έχει ληφθεί καμία απόφαση από το αρμόδιο συμβούλιο.

Αντιθέτως το συμβούλιο του Επιμελητηρίου έχει ψηφίσει ομόφωνα την λειτουργία του και την παραμονή του. Ενώ παράλληλα έχει χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο μουσείο με χρήματα των επαγγελματιών των νησιών μας.

Δεδομένων των παραπάνω ζητάμε:

1) Να μην υπάρξει καμία μετακίνηση του Μουσείου Ραδιοφώνου

2) Άμεση σύγκληση του Δ. Σ. του Επιμελητηρίου ώστε να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος Σταύρος Σπαθής και να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στα εκλεγμένα και αρμόδια μέλη του Επιμελητηρίου τα όποια δεν έχουν καμία γνώση μέχρι σήμερα.

Με εκτίμηση

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΑΝΩΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΝΑΓΙΑΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΕΚΑΤΟΣ

ΠΑΝΑΓΗΣ ΕΡΤΣΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Tι λέει το Επιμελητήριο για την υπόθεση:

Από το Επιμελητήριο εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση, με μιά εταιρεία «Αγκαίος Α.Ε.Ε.», η οποία -σύμφωνα με την ανακοίνωση- κατόπιν συμφωνίας με τον Μ. Μακρή «στηρίζει επί δύο χρόνια τη Συλλογή Ραδιοφώνου στο ΕΒΕΚΙ, δαπανώντας δικούς της πόρους για την συντήρηση της» και τώρα του ανακοίνωσε τη «λήξη της συνεργασίας τους».

Η ανακοίνωση αναφέρει:

ΑΓΚΑΙΟΣ Α.Ε.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 

ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ 

Αργοστόλι, 09/01/2021 

Δ/νση: Λ. Βεργωτή 131, Αργοστόλι 

Τ.Κ.: 28100 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ «ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΕΞΩΣΗΣ» ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί «έξωσης» του Μουσείου Ραδιοφώνου από το χώρο που βρίσκεται μέχρι σήμερα, προς αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνουμε ως εξής:

Η συλλογή του Χαράλαμπου Μακρή φιλοξενείται στο ισόγειο του κτιρίου επί της Λ. Βεργωτή 131 κατόπιν ιδιωτικού συμφωνητικού ανάμεσα στην «Αγκαίος Αστική Εταιρεία» του Επιμελητηρίου και του συλλέκτη, κ. Χαράλαμπου Μακρή.

Η ΑΓΚΑΙΟΣ Α.Ε.Ε. επί δύο συνεχόμενα έτη κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλική και ουσιαστική στήριξη της έκθεσης, δαπανώντας αποκλειστικά και μόνον δικούς της πόρους για τη συντήρησή της.

Η Διοίκηση της Αστικής Εταιρείας «ΑΓΚΑΙΟΣ Α.Ε.Ε.» με την αρ. απόφασης Νο 4/2021, διαμέσου της εντεταλμένης συμβούλου, κας Δέσποινας Λάσκαρη, η οποία για όλο το χρονικό διάστημα φιλοξενίας της έκθεσης είχε στενή συνεργασία με τον κ. Μακρή, με λύπη ανακοίνωσε εχθές, 08/01/2021 στον κ. Μακρή, τη λύση της μεταξύ τους συνεργασίας, διότι δεν καθίσταται πλέον εφικτή η στήριξη της έκθεσης.

Η όποια συζήτηση ανάμεσα στον κ. Μακρή και τη κα Λάσκαρη ήταν αμιγώς προσωπική και αφορούσε εκτιμήσεις για το μέλλον και τη πορεία αξιοποίησης του χώρου, εφόσον πρόκειται για δημόσιο κτίριο. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, δεν αναφέρθηκε ότι ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, «απαιτεί την έξωση» του κ. Μακρή από το χώρο για αξιοποίηση από το Δήμο Αργοστολίου.

Από το Γραφείο Τύπου