Κεφαλονιά, Παραλία Μύρτος, 4 μήνες μετά το πέρασμα του Ιανού.

Η κατάσταση είναι αυτή ακριβώς που αποτυπώνεται στις αποκαρδιωτικές εικόνες.

Μία από τις ωραιότερες παραλίες του πλανήτη, κυριολεκτικά θαμμένη κάτω από τόνους μπάζων. Κατεστραμμένες και παρατημένες ομπρέλες και ξαπλώστρες, η δε καντίνα και το WC δεν υφίστανται καν.

Και μην σας μπερδεύει η άκρως χειμωνιάτικη σημερινή ημέρα…

Πλέον το καλοκαίρι 2021 είναι πάρα πολύ κοντά. Μόλις 4 μήνες μακριά.

Στην αποκατάσταση των ζημιών εμπλέκονται τα Υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και φυσικά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Μαθαίνω ότι πρόσφατα δόθηκαν κάποια κονδύλια ενώ εγκρίθηκαν και κάποια ακόμα.

Πλέον, το μέλλον του Μύρτου, της εμβληματικότερης παραλίας της Κεφαλονιάς, εξαρτάται από τα αντανακλαστικά και την αποφασιστικότητα των αρμόδιων τοπικών αρχών καθώς ο Μύρτος τυπικά ανήκει στις αρμοδιότητες του Δήμου Σάμης, ο οποίος χρειάζεται να στελεχωθεί από μηχανικούς, χειριστές και τεχνικούς αλλιώς να υποστηριχθεί άμεσα από την Περιφέρεια και άλλους φορείς.

Πανεπιστημιακή ομάδα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, που έχει συμβουλευτικό ρόλο στις μελέτες και τον σχεδιασμό, έχει ολοκληρώσει και έχει εκπονήσει έρευνα και προτάσεις που περιλαμβάνουν τόσο την προσωρινή αποκατάσταση των ζημιών προκειμένου να ανοίξει και να λειτουργήσει η παραλία το ερχόμενο καλοκαίρι όσο και ένα σχέδιο πιο σύνθετο αλλά πιο πλήρες που εξασφαλίζει θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος το οποίο είναι σίγουρα πιο χρονοβόρο αλλά απαραίτητο μακροπρόθεσμα.

Άρα πού έγκειται το πρόβλημα και πού οφείλονται οι καθυστερήσεις;

Οφείλονται στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τον προβληματικό συντονισμό μεταξύ αρμόδιων φορέων;

Οφείλονται στις ατελείωτες και απροσπέλαστες διαδικασίες που ακούω ότι τρέφονται από τοξικά και νοσηρά συμφέροντα τοπικών «λόμπι»;

Λόμπι: Με ανατριχιάζει και μόνο η λέξη όταν αποτελεί τροχοπέδη στις αυτονόητες λύσεις και το δημόσιο συμφέρον.

Όσο πιο νωρίς καταλάβουν όλοι ότι η παραλία του Μύρτου δεν είναι αποκλειστικά της Κεφαλονιάς, ούτε της Περιφέρειας, ούτε της Σάμης, ούτε και της Πυλάρου αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, τόσο καλύτερα για όλους μας.

Όπως έγραψε ο καλός φίλος Ανδρέας Κωνσταντάτος: «Αν δεν ανοίξει ο Μύρτος, θα θαμπώσει, η εικόνα όλου του νησιού.»

Και της Ελλάδας προσθέτω εγώ.

Εν όψει της τουριστικής περιόδου, που τόσο την έχουμε ανάγκη και που πρέπει να είναι όσο πιο δυνατή γίνεται για να ρεφάρουμε την χασούρα του πανδημικού 2020, περιμένουμε λύσεις.

Περιμένουμε ένα απτό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε τέλη Μαΐου 2021, η περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον Ιανό, και αναφέρομαι σε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού με έμφαση σε Αγία Ευφημία, Άσσο, Μύρτο, να μπορεί να υποδεχτεί τουρίστες, Έλληνες και ξένους.

Υπάρχει μία πρωτοβουλία των κατοίκων Πυλάρου συγκέντρωσης υπογραφών από φίλους της Κεφαλονιάς που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές, να υπάρξουν απαντήσεις και κυρίως λύσεις.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η ηλεκτρονική υπογραφή σας και 2’ από τη ζωή σας.

https://www.openpetition.eu/…/amese-anakataskeue…

Είμαι στη διάθεση όσων πιστεύουν ότι μπορώ να φανώ χρήσιμη και να βοηθήσω όπου μπορώ.

Ανάρτηση στο Facebook από Maria Xytaki
(Μαρία Ι. Ξυτάκη)

Οι αποκαρδιωτικές εικόνες από τον Μύρτο που ανάρτησε η Μαρία Ι. Ξυδάκη (πατήστε για μεγένθυση)