Το τέλος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«H παλέτα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών είναι πολύ μεγάλη. Η δική μου παρότρυνση είναι τα έργα αυτά να τρέξουν γρήγορα και να δώσουμε έμφαση σε έργα τα οποία έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των Δημοτών», είπε -μεταξύ άλλων- ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Υπουργείου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης «ν’ αλλάξει το σύστημα της απλής αναλογικής, για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Θα φέρουμε το σχετικό Νομοσχέδιο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του Ιανουαρίου κι εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η οριστική προώθηση του νέου νομοσχεδίου για την Αυτοδιοίκηση, έχει βασικό ρόλο τον τρόπο εκλογής των εκπροσώπων των ΟΤΑ από τις επόμενες κιόλας αρχαιρεσίες το 2023, όπου η εκλογή Δημάρχων-Περιφερειαρχών θα μπορεί να γίνεται από τον πρώτο γύρο, ακόμα και με 42 ή 40%.

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να υπάρχει και μία ακόμα σημαντική παράμετρος, ο περιορισμός των εκλεγμένων συμβούλων στα Οργανα της επόμενης αυτοδιοικητικής θητείας.

Οι 6 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Ειδικότερα, οι αλλαγές που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο και βρίσκονται στην τελική τους επεξεργασία είναι οι εξής:

  1. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 40% ή 42%, αντί της απόλυτης πλειοψηφίας του 50%. «Όταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός με 40%, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος;», τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.
  2. Η διαφορά του πρώτου υποψηφίου δημάρχου με τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5%. Μόνο, δηλαδή, με 40% ή 42% και πέντε μονάδες διαφορά από τον επόμενο, θα εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Θυμίζουμε ότι το 2006 είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά ρύθμιση βάσει της οποίας Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες εκλέγονταν όσοι συγκέντρωναν κατ’ ελάχιστο ποσοστό 42%.
  3. Σημαντικές τομές θα γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, αλλά και στην ίδια τη σύνθεσή τους. Υπό επεξεργασία είναι, το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των συμβούλων, ακόμα και κατά 30%. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις τελευταίες εκλογές υπήρχαν σε όλη την επικράτεια 69.821 υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και 7.668 υποψήφιοι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι. Με τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, κάθε εκλεγμένος Δήμαρχος και Περιφερειάρχης θα έχει πλέον την πλειοψηφία στο Συμβούλιο, λιγότερο ωστόσο διευρυμένη. Η απλή αναλογική θα έχει εφαρμοστεί, συνεπώς, για πρώτη και τελευταία φορά το 2019.
  4. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγει να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαμβάνει ο συνδυασμός του, να αυξάνεται δηλαδή κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό, στη βάση του μοντέλου που υιοθετεί ο νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές.
  5. Άλλη μια προσαρμογή που εξετάζεται στο πρότυπο των εθνικών εκλογών είναι να θεσπιστεί ελάχιστο όριο 3% για την εκλογή δημοτικών συμβούλων από κάποιο συνδυασμό και την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  6. Κατόπιν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των Δήμων και των Περιφερειών, θα κατατεθεί μια μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση, με κύριο χαρακτηριστικό την ενδυνάμωση του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, με τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων.

Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση είπε επίσης ότι αμέσως μετά θα εγκριθούν οι βασικές αρχές ενός σημαντικού Νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς.

«Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά προετοιμασίας και τώρα το νομοσχέδιο αυτό θα είναι μια σημαντική τομή. Το έχουμε ήδη συζητήσει εκτενώς με φιλοζωικές οργανώσεις. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης. Θα αποτελέσει, όμως, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και θα δημιουργήσει, θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει σχετικά π.χ. με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων» είπε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τέλος ότι «η τηλεργασία την οποία αναγκαστήκαμε για λόγους δημόσιας υγείας να επιβάλουμε στο Δημόσιο μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πως μπορούμε να την εντάξουμε μ’ έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην καθημερινότητα, την εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Και βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα με την έννοια της επιβράβευσης και κυρίως της αναγνώρισης της προσφοράς εκείνων των εξαιρετικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πολύ συχνά αισθάνονται ότι σε ένα εξισωτικό σύστημα αξιολόγησης η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται» είπε κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης.