«Το κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων ίσως να είναι αποδεκτό να εφαρμοστεί στις «κίτρινες» και τις «κόκκινες» περιοχές της χώρας. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη παραμένουν «πράσινες» και θα πρέπει να έχουν διαφορετική μεταχείριση στην παρούσα χρονική στιγμή». Αυτά τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρος Σπαθής σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με σκοπό την αποφυγή ενδεχόμενου περιορισμού της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Ο κ. Σπαθής δίνει έμφαση στο να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα για όλες τις περιοχές της χώρας, ενόψει των εξελίξεων για την πορεία της πανδημίας.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία την πιθανότητα να περιοριστεί ή και να αρθεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, που μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές των δύο lockdown και μίας δύσκολης ενδιάμεσης περιόδου.

Σταύρος Σπαθής

Υπάρχουν περιοχές της χώρας μας όπου οι κάτοικοί τους στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ακολουθώντας κατά γράμμα τις προτροπές της Κυβέρνησης, αλλά και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και κατάφεραν να περάσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας σχεδόν αλώβητες. Μια από αυτές τις περιοχές είναι και ο νομός Κεφαλληνίας-Ιθάκης, που ήταν και παραμένει «πράσινος» με μηδενικό φορτίο του κορωνοϊού. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να καταβάλουν δύσκολο αγώνα για να παραμείνουν σε λειτουργία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ξεκίνησαν πάλι σταδιακά να δραστηριοποιούνται τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Στο άκουσμα της είδησης ότι η Κυβέρνηση προτίθεται είτε να κλείσει τα εμπορικά καταστήματα είτε να επιστρέψει το click away, η αναστάτωση που προκλήθηκε στα μέλη του Επιμελητηρίου μας, ήταν μεγάλη. Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης εκφράζει την έντονη αντίδρασή του σε αυτή τη πιθανότητα και απευθύνεται σε εσάς και το Υπουργείο σας, προκειμένου να το λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση. Τα «πράσινα» νησιά μας, Κεφαλονιά και Ιθάκη, δεν αντέχουν άλλο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολική κατάρρευση. Η απόφασή σας για επιστροφή στο μερικό άνοιγμα ή το κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων ίσως να είναι αποδεκτό να εφαρμοστεί στις «κίτρινες» και τις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη παραμένουν «πράσινες» και θα πρέπει να έχουν διαφορετική μεταχείριση στην παρούσα χρονική στιγμή».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Σταύρος Σπαθής