Πέντε νέα κρούσματα covid-19 διαπιστώθηκαν προχθές αργά το βράδι και χθες σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, ανεβάζοντας κι άλλο τον «κόκκινο κορονοδείκτη» στα νησιά μας.

Ενα προχθεσινό κρούσμα αφορά κάτοικο των Διλινάτων, ο οποίος παρουσίασε τις τελευταίες μέρες ήπια συμπτώματα της νόσου και το τέστ που έκανε βγήκε θετικό.

Μόλις διεπιστώθηκε το κρούσμα, ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος έβγαλε απόφαση να παραμείνει το Δημοτικό Σχολείο των Διλινάτων χθες κλειστό για να γίνει προληπτικά απολύμανση, αφού τα παιδιά του κρούσματος είναι μαθητές του Σχολείου.

Το ένα απο τα χθεσινά κρούσματα αφορά άνδρα αλβανικής καταγωγής, κάτοικο Ληξουρίου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες είχε ταξιδέψει στην Αλβανία και χθες το μοριακό τέστ που έκανε στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, μετά από ήπια συμπτώματα της νόσου που παρουσίασε βγήκε θετικό.

Τα άλλα δύο αφορούν δύο γυναίκες 61 και 74 χρόνων από τη Σάμη (φίλες μεταξύ τους), οι οποίες έκαναν χθες rapid test στο κέντρο Υγείας Σάμης και τα αποτέλεσματα βγήκαν «καθαρά θετικά» στον ιό.

Το κρούσμα της Ιθάκης, το τέταρτο στο Νησί από την αρχή της πανδημίας, αφορά λιμενικό που υπηρετεί στο Λιμενικό Σταθμό Σάμης.

Ο λιμενικός, έκανε προχθές rapid test το Κέντρο Υγείας Ιθάκης και βγήκε θετικό.

Ηδη στο Λιμενικό Τμήμα τη Σάμη, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο,  έγινε απολύμανση, ενώ σε όλους τους λιμενικούς που υπηρετούν στο Τμήμα έγιναν τεστ covid και βγήκαν αρητικά.

Και τα πέντε κρύσματα θα παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα στο σπίτι τους, σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών.

Στο μεταξύ, σε Μονάδα ΜΕΘ-Covid-19 του Νοσοκομείου Πύργου μεταφέρθηκε τελικά προχθές το βράδυ με αεροδιακομιδή (μέσω Ανδραβίδας) ο 78χρονος από τη Σάμη (Καραβόμυλος), διασωληνωμένος και σε ειδική κάψουλα, λόγω των βαριών συμπτωμάτων του covid.

Η κατάσταση της υγείας του 78χρονου κρίνεται αρκετά σοβαρή, ενώ είναι ο μοναδικός ασθενής ο οποίος νοσηλεύεται στη μονάδα ΜΕΘ covid-19 του Νοσοκομείου Πύργου (Βλ. σελ. 21-Blogger) .

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού για το 2021 στην Κεφαλονιά, ο 60χρονος συμπολίτης μας, παραμένει νοσηλευόμενος στο Nοσοκομείο Αργοστολίου (Κλινική Covid-19).

Χθες το πρωϊ μέχρι αργά το μεσημέρι στο Κέντρο Υγείας Σάμης πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ και τους γιατρούς του Κ.Υ. 120 rapid test σε κατοίκους της Σάμης-Καραβόμυλου αλλά και χωριών της περιοχής, εκ των οποίων θετικά βγήκαν δύο από τα προαναφερόμενα.

Αύριο το πρωϊ το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσει rapid test στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης από τις 9.30 μ.μ. και στο υπόλοιπο του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής. 

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού στα Νησιά μας, τα Σχολεία όλων των βαθμίδων, Προσχολικής Αγωγής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστά, μετά από σχετικές αποφάσεις των τεσσάρων δημάρχων (Μιχαλάτου-Κατσιβέλη-Μονιά-Στανίτσα) για να γίνουν απολυμάνσεις.

Δ.Δ.-