Στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιοχή της Σάμης, αφού η διασπορά του κορονοϊού δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Χθες, διεπιστώθηκαν θετικά στον covid-19 άλλα τρία κρούσματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η απειθαρχία των αρνητών της νόσου και των μέσων προστασίας (χρήση μάσκας, περιορισμός των μετακινήσεων και των επαφών), έχει διασπείρει τον πανικό στον πληθυσμό της περιοχής.

Τα νέα κρούσματα αφορούν ένα ζευγάρι από το οικογενειακό περιβάλλον της παιδιάτρου του Κέντρου Υγείας Σάμη, που διεπιστώθηκε και θετική προχθές στον ιό. Το τρίτο κρούσμα αφορά άνδρα, του οποίου η επαγγελματική του δραστηριότητα έχει καθημερινή επαφή με πολίτες. Και τα τρία νέα κρούσματα παρουσίασαν ήπια συμπτώματα του covid.

Επίσης, τα δύο κρούσματα της νόσου (ένα από το Αργοστόλι και ένα από τη Σάμη) που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, σύμφωνα με πληροφορίες δεν παρουσιάζουν ανησυχητική εξέλιξη.

Στο μεταξύ, ο εμβολιασμός (α’ δόση Astra Zeneca στις ηλικίες 60-64) που ήταν να πραγματοποιηθεί χθες στο Κέντρο Υγείας Σάμης δεν πραγματοποιήθηκε, επειδή στην Αθήνα δεν παραδόθηκαν χθες το πρωϊ τα εμβόλια στην Ολυμπιακή από την Κεντρική Αποθήκη, λόγω των δυσμενών καιρικών ασυνθηκών και αναμένεται –εκτός απροόπτου- να φτάσουν στις Μηνιές σήμερα το μεσημέρι (3.45’) με ειδική αεροπορική πτήση, τα οποία θα παραλάβει η Πυροσβεστική για να τα παραδόσει στο Κ.Υ. Σάμης.

Ο Δήμος Σάμης, χθες ανακοίνωσε τα ακόλουθα σχετικά με την επέλαση του κορονοϊού, μετά από 10 μέρες περίπου από την πιστοποίηση των πρώτων κρουσμάτων και μετά από μεγάλη πίεση των δημοτών προς την Δημοτική Αρχή:

Σχετικά με τα κρούσματα στον Δήμο Σάμης

Αγαπητοί συμπολίτες,

Είναι γεγονός πως τις τελευταίες μέρες έχει επιβεβαιωθεί ικανός αριθμός κρουσμάτων της νόσου COVID-19 στον Δήμο μας, ιδιαίτερα δε στη Σάμη και στον Καραβόμυλο. 

Γερ. Μονιάς

Συνακόλουθα έχει δημιουργηθεί μια πραγματική κατάσταση, η οποία, αφενός μεν δεν πρέπει να μας προκαλεί πανικό, αφετέρου δε πρέπει να οδηγήσει όλους μας (Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πολίτες) σε αυξημένη εγρήγορση και σε συμπεριφορές που θα προστατεύουν την κοινωνία και τον συνάνθρωπό μας. 

Στα πλαίσια αυτά καλούμε τους κατοίκους του Δήμου μας να παραμείνουν στα σπίτια τους περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και να ακολουθούν πιστά τις, γνωστές πλέον, οδηγίες του ΕΟΔΥ (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, απολύμανση, κ.λ.π.).

Στα ίδια πλαίσια ο Δήμος Σάμης βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας rapid tests και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλονιάς θα προβούμε σε ελέγχους σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και  σε όσο το δυνατόν περισσότερα χωριά. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν τις αμέσως προσεχείς μέρες και θα υπάρξει ανάλογη ενημέρωση – ανακοίνωση από τον Δήμο. Οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να απευθύνονται για κάθε ζήτημα, συνδρομή, αρωγή. 

Τα τηλέφωνα που μπορεί ο καθένας να καλέσει είναι: 

• Δημαρχείο Σάμης: 26743 60505

Βοήθεια στο Σπίτι για τις Δημοτικές Ενότητες.

• Σάμης: 2674022971

• Πυλάρου: 2674061960

• Ερίσου: 2674051191

Αγαπητοί συμπολίτες,

Βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κρίσιμη κατάσταση στην οποία όλοι οφείλουμε, είτε εντείνοντας τις προσπάθειές μας, είτε περιορίζοντας κάποιες δραστηριότητές μας, ανάλογα από ποια θέση υπηρετεί ο καθένας μας την κοινωνία, να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε. 

Πεποίθησή μας είναι ότι, αν πράξει ο καθένας αυτό που και ο ίδιος αναγνωρίζει ως σωστό, πολύ σύντομα θα έχουμε εξέλθει χωρίς απώλειες από την κρίση αυτή. 

Η προσπάθεια αυτή είναι κοινή και κανένας δεν πρέπει να λείψει. Είναι προφανές πως φαινόμενα κοινωνικού στιγματισμού, αλλά και φαινόμενα παραφιλολογίας, όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι στο σύνολο ή και σε αυτόν που υιοθετεί τέτοιες συμπεριφορές, αλλά αντίθετα δυσχεραίνουν αυτή την κοινή προσπάθεια.

Η κοινωνία της περιοχής μας μπορεί και πρέπει να σταθεί όρθια με αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης. Εξάλλου είναι τα μέλη της κοινωνίας αυτά που προστατεύουν και σώζουν την ίδια την κοινωνία.

(Από το Γραφείο Τύπου Δήμου Σάμης)