Βάσει του  κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου υπέβαλα για συζήτηση στο επόμενο ΔΣ το θέμα: «Αναφορά πολιτών σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαιτούμενες σημάνσεις για τον οικισμό Σκάλας Δ.Ε. Ελειού – Πρόννων Δήμου Αργοστολίου».

Ως εισήγηση κατάθεσα την από 30/3/2021 αναφορά κατοίκων της Σκάλας με το εξής εισηγητικό κείμενο:

Στις 30/3/2021 δημοσιοποιήθηκε αναφορά 70 κατοίκων της Σκάλας με την οποία:

  1. Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την προσπάθεια εφαρμογής από το Δήμο Αργοστολίου, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη Σκάλα οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Οικισμού, δεν ακολουθούν στοιχειώδεις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά ούτε και την κοινή λογική, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερα προβλήματα.
  2. Διατυπώνουν προτάσεις που είναι κοινά αποδεκτές και με την εφαρμογή τους είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα.
  3. Επισημαίνουν ότι εκτός από ρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίος ο άμεσος σχεδιασμός και η υλοποίηση σημαντικών έργων που είναι απαραίτητα και θα βοηθήσουν την κίνηση και την κυκλοφορία στη Σκάλα.

Η αναφορά είχε αποδέκτες τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο, τους επικεφαλείς των παρατάξεων και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην κατάθεση για συζήτηση του θέματος είναι οι εξής:

  • Στους υπογράφοντες την αναφορά περιλαμβάνονται πάνω από τους μισούς επιχειρηματίες και την πλειοψηφία αυτών που δραστηριοποιούνται στον κεντρικό δρόμο του οικισμού της Σκάλας
  • Το κυκλοφοριακό θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον οικισμό της Σκάλας ιδιαίτερα τους μήνες της τουριστικής περιόδου.
  • Η λειτουργία της Σκάλας αφορά την τουριστική εικόνα του Δήμου μας αλλά και της Κεφαλονιάς ολόκληρης.
  • Οι αποφάσεις που αφορούν την κυκλοφορία στην Σκάλα λαμβάνονται από την επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4623/9-8- 2019 ο οποίος όπως είναι γνωστό έχει περιορίσει εκ των υστέρων τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή και μόνο ο κανονισμός λειτουργίας του πεζόδρομου θα συζητηθεί στο Δ.Σ.
  • Το αντιπροσωπευτικό όργανο έκφρασης της λαϊκής εντολής είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι οι επιτροπές του όπως έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση.
  • Σε μείζονα ζητήματα όπως οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ένα οικισμό και στην προκειμένη περίπτωση σε αυτή της Σκάλας πρέπει να υπάρχει διαβούλευση με τους πολίτες της περιοχής και να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των πολιτών κάτι που μόνο επιφανειακά έχει γίνει.

Ο «Η» με δύο πρωτοσέλιδα (5/2/21 αρ. φ. 7464 και 31/3/21 αρ. φ. 7500) αναφέρθηκε στον …«Λαβύρινθο» της Σκάλας, δημοσιεύοντας και την επιστολή των κατοίκων που έβγαζαν άχρηστη τη μελέτη της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου