Για τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», ο πρόεδρος του ΕΒΕΚΙ Σταύρος Σπαθής, έστειλε στην περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμη κυρία Περιφερειάρχη,

Δυστυχώς η επιστολή μας αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που έγκαιρα, εγγράφως και μέσω τηλεδιασκέψεων, σας είχαμε εκφράσει τους προηγούμενους μήνες.

Το πρόγραμμα «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ένα μεγάλο φιάσκο.

Μετά από αναμονή 7 μηνών για την αξιολόγηση των αιτήσεων, τα αποτελέσματα είναι το λιγότερο απογοητευτικά.

Εξ αρχής σας είχαμε τονίσει ότι το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ μικρό για να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και κατόπιν παρεμβάσεων μας, είχατε αποδεχθεί το πρόγραμμα να ενισχυθεί με επιπρόσθετα 16 εκατομμύρια προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις. Στη συνέχεια όχι μόνο δεν ενισχύσατε το πρόγραμμα, αλλά τροποποιήσατε το ανώτατο ποσό ενίσχυσης από 30.000 ευρώ σε 15.000 για να επιδοτηθούν ελάχιστοι παραπάνω.

Επιπρόσθετα είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα κατανομής της ενίσχυσης σύμφωνα με το πλήθος ενεργών επιχειρήσεων ανά νησί, οπότε να μην αδικηθεί κανείς, χωρίς όμως να εισακουστούμε.

Οι επαγγελματίες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αγωνιώντας για την επιβίωση τους, χρεώθηκαν σε λογιστές και μελετητικά γραφεία προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στη δράση, για να διαπιστώσουν ότι στα νησιά μας έφτασε μόλις το 15,8% του προϋπολογισμού το οποίο κατανεμήθηκε σε μόλις 175 επιχειρήσεις. Στον αντίποδα βέβαια είδαμε την Κέρκυρα να απορροφά το 50% του προϋπολογισμού του προγράμματος, επιβεβαιώνοντας όλα εκείνα που σας είχαμε επισημάνει.

Ενδεικτικό του κακού προγραμματισμού της Περιφέρειας, εκτός της επτάμηνης καθυστέρησης στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, είναι και το γεγονός ότι ακόμη και εκείνοι οι ελάχιστοι που εντάχθηκαν προς ενίσχυση δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα επαλήθευσης ώστε να λάβουν τα χρήματα, μια που η πρόσκληση ανέφερε ότι το αίτημα αυτό έπρεπε να υποβληθεί μέχρι 31/03 και έρχεστε τώρα με ένα δελτίο τύπου και ανακοινώνετε ότι το αίτημα επαλήθευσης δύναται να υποβληθεί μέχρι 30/06, χωρίς όμως να έχετε δημοσιεύσει την απαιτούμενη τροποποίηση.

Για να γίνει πλήρως κατανοητό, οι επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν στη δράση θα λάβουν την ενίσχυση προς το τέλος της τουριστικής σεζόν, οπότε για άλλη μια φορά οι επαγγελματίες καλούνται μόνοι τους χωρίς καμία βοήθεια να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητα τους.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει άμεσα η δράση αυτή να ενισχυθεί με τα υπόλοιπα 16 εκατομμύρια.Στην περίπτωση που το κεφάλαιο αυτό ενταχθεί σε νέο χωριστό πρόγραμμα, οι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν με νέα κόστη, οι εκταμιεύσεις θα γίνουν το επόμενο έτος και δυστυχώς μέχρι τότε, πολύ αμφιβάλλουμε αν θα υπάρχουν ενεργές επιχειρήσεις για να στηριχθούν.

Ελπίζουμε έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή να ανταποκριθείτε στις ανάγκες των επαγγελματιών.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Σταύρος Σπαθής


Διαμαρτύρεται η Ενωση Ξενοδόχων


Διαμαρτύρεται η τοπική Ενωση Ξενοδόχων προις την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα για τα αποτελέσματα προτάσεων του προγράμματος «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων».

Σε επιστολή της η Ενωση αναφέρει:

Αξιότιμη κα Κράτσα-Τσαγκαροπούλου

Στις 5 Οκτωβρίου 2020 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δημοσίευσε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2014-2020» (ION97) προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 14.000.000 €.

Ύστερα από 7 επτά μήνες αναμονής ανακοινώθηκε στις 16 Απριλίου 2021 η λίστα των ωφελούμενων επιχειρήσεων σύμφωνα με την οποία από το σύνολο 7.156 αιτήσεων στα Ιόνια Νησιά εγκρίθηκαν οι 1084 ποσοστό 15,15% και από αυτές στην Κεφαλονιά-Ιθάκη μόνο 175.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι το 84,85% των αιτούντων επιχειρήσεων δεν ενισχύθηκαν και «παραπέμπονται» στην νέα δράση ενίσχυσης που σχεδιάζουν οι υπηρεσίες της ΠΙΝ προϋπολογισμού 16.000.000 € ευρώ, αγνοώντας τις άμεσες ανάγκες των επιχειρήσεων πριν την έναρξη της προβληματικής, όπως δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα, τουριστικής περιόδου και αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις στην εκ νέου υποβολή αιτήσεων επιβαρύνοντας τους ξανά με γραφειοκρατικές διαδικασίες, κόστος αμοιβής συμβούλων και πολύμηνη αναμονή.

Διαμαρτυρόμαστε για την ανωτέρω εξέλιξη η οποία τελικά ωφέλησε ελάχιστο αριθμό επιχειρήσεων στο νησί μας, αλλά και στα Ιόνια Νησιά συνολικά, δεν έλαβε υπ’ όψη τις άμεσες ανάγκες των επιχειρήσεων, δεν σεβάστηκε το κόστος υποβολής των αιτήσεων το οποίο κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν και σας καλούμε για την ένταξη επιπλέον επιχειρήσεων με τη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων 16.000.000 € και άλλων διαθέσιμων πόρων τιμώντας τις εξαγγελίες τις οποίες είχατε κάνει με το από 12-11-2020 Δελτίο Τύπου (https://pin.gov.gr/?p=25878), σύμφωνα με το οποίο δηλώσατε ότι θα προχωρούσατε σε αύξηση του προϋπολογισμού, προκειμένου να ενταχθούν ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός επιχειρήσεων.

Για την Ενωση Ξενοδόχων
Κεφαλονιάς και Ιθάκης
Ο Πρόεδρος
Γεράσιμος Τιμοθεάτος
Ο Γενικός Γραμματέας
Γεράσιμος Παγουλάτος