Εγινε κι αυτό! Η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα ήθελε να παραπέμψει με δικτατορική διάθεση …«αποφασίζομεν και διατάσσομεν» τον τ. δήμαρχο Μάκη Φόρτε στη Δικαιοσύνη! Και συγκεκριμένα για την αποστολή (και το περιεχόμενο) από τον τ. δήμαρχο ενημερωτικής επιστολής στα μέλη της Επιτροπής για τον διαγωνισμό του γνωστού έργου που «άρπαξαν» η κυρία Κράτσα και ο ΦΟΔΣΑ από την Κεφαλονιά! Επιστολής που αφορούσε την γνωστοποίηση της γνωστής απόφασης-σταθμό για την τύχη του ΦΟΔΣΑ της Επιτροπής του άρθρου 152 στις 22/4. 

Κάτι δηλαδή που ήταν υποχρέωση της κυριας Κράτσα να το πράξει! Και όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά …«ζητάει τα ρέστα» και «πάει να βγει και από πάνω»! 

Ίσως για αντιπερισπασμό από τις δικές της ευθύνες, ίσως για να …τρομοκρατήσει το Φόρτε και όποιον άλλο θέλει «να σηκώσει κεφάλι», ίσως …και για τα δύο!

Τελικά, μπροστά στη γενική κατακραυγή, η περιφερειάρχης απέσυρε χθες στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ το θέμα της προσφυγής στη Δικαιοσύνη κατά του Μάκη Φόρτε!

Τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής: Η αρμόδια από το νόμο Επιτροπή του άρθρου 152 ελέγχει σε δεύτερο βαθμό τη νομιμότητα των αποφάσεων των Δήμων και των Περιφερειών. Είναι κάτι σαν Δικαστήριο και μάλιστα Εφετείο στις αποφάσεις των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Έτσι συνέβη και με τις αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων. Ο Μάκης Φόρτες από τον Δήμο Αργοστολίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κέρκυρας Σαρλής και Μπούκας, δικαιώθηκαν πανηγυρικά από την Επιτροπή του άρθρου 152 σχετικά με τις προσφυγές τους για τη νόμιμη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ. Ειδικά ο Φόρτες είχε προσβάλει τις αποφάσεις που αφορούσαν την «υφαρπαγή» από τον ΦΟΔΣΑ του έργου για τα απορρίμματα στην Παλοστή.

Επί πλέον οι δύο Κερκυραίοι σύμβουλοι «τίναξαν στον αέρα» με την προσφυγή τους την ύπαρξη του ίδιου του φορέα και με την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 να χαρακτηρίζεται μη νόμιμη η λειτουργία του ΦΟΔΣΑ και μάλιστα από το ξεκίνημα του!

Ποιο ήταν λοιπόν «το έγκλημα» του Φόρτε; 

Στις 23 Απριλίου, την επομένη της απόφασης, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει η κυρία Κράτσα! 

Ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τον διαγωνισμό του ΧΥΤΥ της Κεφαλονιάς για την απόφαση και ότι η σύσταση άρα και η λειτουργία της Επιτροπής τους δεν είναι νόμιμη! 

Αν λοιπόν κάποιος παρανόμησε είναι η κυρία Κράτσα η οποία δεν έπραξε το καθήκον της! Αν κάποιος πρέπει να ελεγχθεί νομικά και πειθαρχικά είναι η πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και περιφερειάρχης, η οποία έφθασε να ζητήσει από το χθεσινό ΔΣ του ΦΟΔΣΑ την παραπομπή του Φόρτε για αυτό …που όφειλε να πράξει αυτή!

Όλα αυτά τα αδιανόητα για ένα κράτος δικαίου συμβαίνουν όχι στην Τουρκία ή σε κάποια άλλη χρονική περίοδο της Ελλάδας, όπως στην 7χρονη δικτατορία, αλλά στην Ελλάδα του 2021!

Και το ζήτημα είναι, όπως δήλωσε ο Μ. Φόρτες, αν όλα αυτά τα πρωτοφανή είναι σε γνώση της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εσωτερικών, αλλά και των εκπροσώπων του στα Ιόνια Νησιά βουλευτών (στην Κεφαλονιά του κ. Καππάτου) και αν είναι σε γνώση τους τι κάνουν…

Ανέκρουσε πρύμναν!

Μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν και τις τοποθετήσεις των δημάρχων Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου και Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου, η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα στη χθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ απέσυρε το θέμα της προσφυγής στη Δικαιοσύνη για αναζήτηση αστικών και ποινικών ευθυνών κατά του Δημοτικού Συμβούλου Μάκη Φόρτε αναφορικά με την αποστολή και το περιεχόμενο ηλεκτρονικού μηνύματος στα μέλη της Επιτροπής διαγωνισμού του έργου 

«Έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και επέκτασης ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς»!

Μετά το αίτημα της ΑΝΑΣΑ (Θόδωρος Γαλιατσάτος) για έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα «Η πορεία και η προοπτική του ΦΟΔΣΑ μετά τις δύο καταδικαστικές αποφάσεις της επιτροπής του άρθρου 152 του ν. 3463/2006», ακολούθησε ανακοίνωση-κόλαφος για την περιφερειάρχη του βουλευτή Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μπιάγκη, η οποία ανέφερε τα εξής:

«Η πρόθεση της Περιφερειάρχη και προέδρου του διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, κας Κράτσα, να εισαγάγει προς συζήτηση στο επερχόμενο Δ.Σ. του φορέα θέμα σχετικά με την αναζήτηση πολιτικών και αστικών ευθυνών κατά του Δημοτικού Συμβούλου Μ. Φόρτε αποτελεί μέγα ολίσθημα κατά του θεσμού της αυτοδιοίκησης.

Η συνειδητή κυβερνητική επιλογή για την αποδυνάμωση του Α’ βαθμού αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με την «κακή» νομοθέτηση δεν αντιμετωπίζονται σε καμιά περίπτωση με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Ο Α’ και ο Β’ βαθμός αυτοδιοίκησης έχουν ως κύριο συστατικό στοιχείο τους τον διάλογο, τη σύνθεση και τη σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων.

Αντ’ αυτού, η κομματική Περιφερειάρχης της ΝΔ συνεχίζει δυστυχώς να υποτιμάει τη νοημοσύνη της κοινωνίας των Επτανήσων και να προσβάλλει με τον χείριστο τρόπο τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμπλέκοντας στα πολιτικά της παιχνίδια και την ίδια τη δικαιοσύνη, αγνοώντας επιδεικτικά την υποχρέωσή της απέναντι στην κοινωνία των πολιτών, βάζοντας πάνω από όλα την κομματική της ταυτότητα, θυσιάζοντας στο βωμό των επιδιώξεών της ακόμα κι αυτόν, τον ουσιαστικό ρόλο της αυτοδιοίκησης.

Έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, ας πρυτανεύσει η λογική στο βασίλειο της κα Κράτσα, κι ας αφήσει επιτέλους τη δικαιοσύνη να ασκήσει το ρόλο της επί των αποφάσεων των επιτροπών, χωρίς ναπολεόντειες κορώνες και αυταρχικές συμπεριφορές που περιφρονούν νόμους, δεοντολογίες και θεσμούς», καταλήγει η ανακοίνωση του βουλευτή Δ. Μπιάγκη.