Με ένα δελτίο Tύπου χωρίς στοιχεία και του οποία η ταυτότητα (ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων) προκύπτει μόνο από την …ηλεκτρονική διεύθυνση του αποστολέα, η Περιφερειάρχης Κράτσα κηρύσσει …«αντάρτικο στους θεσμούς» αμφισβητώντας ευθέως τη Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία στη χώρα μας!!!

Και συγκεκριμένα:

Η Επιτροπή του άρθρου 152 είναι από το νόμο αρμόδια για να κρίνει τις αποφάσεις των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων (π.χ. ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων που οι 11 Δήμοι της Περιφέρειας κατέχουν το 60% των μετοχών) σε δεύτερο βαθμό. 

Σαν να λέμε δηλαδή το Εφετείο στην τακτική Δικαιοσύνη!

Όμως, επειδή τρεις αποφάσεις της Επιτροπής 152 δεν αρέσουν στην κυρία Κράτσα, αφού, «τινάζουν στον αέρα» τη νομιμότητα του περιβόητου ΦΟΔΣΑ, διακηρύσσει ότι …«δεν υφίσταται διοικητική πράξη, που να πλήττει το κύρος της νόμιμης σύστασης της εταιρείας ΦοΔΣΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Α.Ε., το ιδρυτικό καταστατικό αυτού όπως και την διαπιστωτικής πράξη του Φορέα»!

Στεκόμαστε μόνο σε αυτό το σημείο του πρωτοφανούς για θεσμικό παράγοντα δελτίου Τύπου, γιατί τα υπόλοιπα είναι τόσο αυταπόδεικτα, που δεν χρειάζονται ούτε να ασχοληθείς μαζί τους.

Μιλάει για παράδειγμα η κυρία Κράτσα για «παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση γεγονότων, καρικατούρες και κακόβουλες και επικίνδυνες παρεμβάσεις», όταν τα έργα και οι ημέρες της δύο χρόνια τώρα και ειδικότερα τα όσα πράττει ένα χρόνο τώρα για τον ΦΟΔΣΑ είναι ο ορισμός όλων αυτών που κατηγορεί τους αντιπάλους της! Το 780 λέξεων «σεντόνι-δελτίο Τύπου» της (ένα ακόμα…) είναι ένα μνημείο …«τρικυμίας εν κρανίω»!

Το ερώτημα είναι πολύ απλό:

Αν η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα διαφωνεί με τις αποφάσεις της Επιτροπής 152, γιατί …δεν προσφεύγει στο ΣτΕ και …«παίρνει το νόμο στα χέρια της»;

Γιατί; 

Γιατί ο κοινός νους λέει, πως επειδή την …έχει χαμένη «από χέρι» την υπόθεση!

Δεν χρειάζεται να είσαι δικηγόρος για να το καταλάβεις! Το όψιμο αντάρτικο της Ρόδης προδίδει και τους σκοπούς της άρνησή της!

Όμως, όταν «ο αντάρτης» είναι θεσμικός παράγοντας, όπως η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, αυτό που κάνει αποτελεί ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ και μάλιστα …ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ με ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ!

Γι’ αυτό και οφείλουν, ο μεν Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Παπαθεοδώρου να παρέμβει για τις πειθαρχική πλευρά της υπόθεσης και ο Εισαγγελέας της έδρας του ΦΟΔΣΑ, δηλαδή της Κεφαλονιάς, να παρέμβει για τις ποινικές ευθύνες!

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο και η 3η επερώτηση με τίτλο «Η νόμιμη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ιονίων έχει τεθεί σε αμφισβήτηση μετά τις αποφάσεις της επιτροπής του άρθρου 152. Προτίθεσθε να αποκαταστήσετε την νομιμότητα ή όχι;», έχει κατατεθεί από τον επικεφαλής της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά» και πρώην Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο.


Ρόδη Κράτσα: Eνας χρόνος ΦoΔΣΑ Ιονίων Νήσων


Ταχεία η πρόοδος των θετικών εξελίξεων στην Κεφαλονιά. – Στο κενό πέφτουν μια-μια οι καταγγελίες και οι απόπειρες να πλήξουν τον ΦοΔΣΑ Ιονίων Νησων και να παρεμποδίσουν το έργο του πρός όφελος των πολιτών, τονίζει στην ανακοίνωσή της η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα.

Η ανακοίνωση αναφέρει ως εξής:

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ιδρυτική Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων στις 15 Ιουνίου 2020 με στόχο την συνεργασία για να εντοπιστούν οι χρόνιες αδυναμίες, να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί συλλογικά η νέα πολιτική στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώνουμε ότι ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων σε διάστημα ολίγων μηνών έφερε εις πέρας, μετά από χρόνιες καθυστερήσεις και παλινωδίες, τις διαγωνιστικές διαδικασίες αναφορικά με Μονάδες Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Κεφαλονιά και την Κέρκυρα. Ειδικότερα, για τη μεν πρώτη η διαδικασία ευρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της, για την δεύτερη οσονούπω στο στάδιο της αποσφράγισης των προσφορών. Επιταχύνεται δε, η οργανωτική στελέχωση του Φορέα κι έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία του νέου ΠΕ.Σ.Δ.Α., δηλαδή του πλαισίου, που θα οδηγήσει την Περιφέρειά μας ως σύνολο και ως τοπικές κοινωνίες, με συνευθύνη, στη νέα εποχή. Οι νομοθετικές απαιτήσεις είναι υψηλές και πρέπει να ανταποκριθούν.

Η Κεφαλονιά ως έδρα του νέου περιφερειακού ΦοΔΣΑ θα πρέπει να γίνει επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτών και εφαρμογής δράσεων.

Αναβάθμιση χώρων διαχείρισης απορριμμάτων στην Κεφαλονιά:

Μετα την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλοστή:

 • Προχωρήσαμε σε μια πλήρη καταγραφή όλων των ζητημάτων που αφορούν τις επιμέρους εγκαταστάσεις και αναδείξαμε τις πιεστικές ανάγκες που έχουν συσσωρευτεί και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την νομοθεσία.
 • Οι ζημιές που προέκυψαν από τις επιπτώσεις του κυκλώνα “ΙΑΝΟΣ” εντάχθηκαν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε Τεχνικό Δελτίο για χρηματοδότηση και εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης στην μονάδα βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων και στο σύστημα επεξεργασίας.

Επίσης,

 • Σταμάτησε η εναπόθεση απορριμμάτων στο κορεσμένο Κύτταρο Α και ξεκίνησε η εναπόθεση με ασφάλεια στο Κύτταρο Β.
 • Τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα συλλογής στραγγιδίων που διεφευγαν ανεξέλεγκτα από το χώρο ταφής και μεταφέρονται πλέον στην μονάδα επεξεργασίας
 • Έγιναν παρεμβάσεις στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις
 • Επισκευάστηκαν τα απαραίτητα μηχανήματα για την διάθεση των απορριμμάτων
 • Ξεκίνησε η πλήρης καταγραφή και ζύγιση των εισερχόμενων απορριμμάτων ανα Δήμο.
 • Σχεδιάζεται η ανάθεση μιας εργολαβίας που αφορά στην λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής όπου περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων για την ομαλή και περιβαλλοντικά ορθή λειτουργία των εγκαταστάσεων στο συνολό τους, και χωρίς τον κίνδυνο προστίμων και κυρώσεων.

Με απόλυτη εγκυρότητα προχωρεί ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων.

Αναφορικά, με την παραπληροφόρηση, την διαστρέβλωση γεγονότων, τις καρικατούρες και κακόβουλες και επικίνδυνες παρεμβάσεις με μόνο σκοπό να πληγεί  το κύρος και το έργο του Φορέα επαναλαμβάνεται με ευθύνη και σεβασμό στην κοινή γνώμη και το συμφέρον των πολιτών:

 • Δεν υφίσταται καμία δικαστική απόφαση ή άλλη διοικητική πράξη, που να πλήττει το κύρος της νόμιμης σύστασης της εταιρείας ΦοΔΣΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Α.Ε. και το ιδρυτικό καταστατικό αυτού. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. και της Γ.Σ. ανωνύμων εταιρειών, όπως ο ΦοΔΣΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Α.Ε. προσβάλλονται αποκλειστικά στα πολιτικά δικαστήρια, όπως προσφάτως ανέφερε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την από 08/02/2021 απόφασή του, αλλά και ο Γεν. Γραμμ. Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης με πρόσφατο έγγραφο, το οποίο απευθύνει στην Γενική  Διέυθυνση Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και επ’ ουδενί ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 152.
 • Ουδεμία δικαστική απόφαση ή άλλη αρμοδίως διοικητική πράξη υφίσταται περί προσβολής του κύρους της από 4 Αυγούστου 2020 διαπιστωτικής πράξης του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπ. Ιωάννου ως πολιτικού προϊσταμένου έχοντας την αρμοδιότητα ελέγχου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και των υποκείμενων τμημάτων Εμπορίου της Π.Ι.Ν. αναφορικά με τον έλεγχο νομιμότητας της σύστασης της εταιρείας και την τήρηση των κατά νόμο διατάξεων για τη νόμιμη σύσταση του ΦοΔΣΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Α.Ε. Άλλωστε το δικαίωμα προσβολής της πράξης αυτής έχει παραγραφεί από 20/08/2020.
 • Ουδεμία δικαστική απόφαση ή άλλη αρμοδίως διοικητική πράξη υφίσταται αναφορικά με την προσβολή του κύρους της από 15/06/2020 ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης του ΦοΔΣΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΕ. και της με ίδια ημερομηνία απόφασης περί συγκρότησης σε σώμα του Δ.Σ. της εταιρείας μετά τις γενόμενες αρχαιρεσίες.

Ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, πέρα από την ενημέρωση, που ο ίδιος σταδιακά θα προωθεί στην κοινή γνώμη, είναι στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών για παρουσίαση ουσιαστικών θεμάτων που χρήζουν πληροφόρησης  και διαλόγού αναφορικά με τον ιδρυτικό σκοπό της εταιρείας, ήτοι την διαχείριση στερεών αποβλήτων, το μέχρι σήμερα έργο του Φορέα, τις εκκρεμείς υποθέσεις και τις άμεσα επείγουσες προς διεκπεραίωση ενέργειες σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για την αποκατάσταση των χώρων διαχείρισης και την προετοιμασία έναρξης κατασκευής των νέων Μονάδων Επεξεργασίας, όπως και το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης που πρέπει να σχεδιαστεί και αναπτυχθεί μαζί με τους Δήμους.