12/7/ 2019, ενάμιση μήνα μετά την εκλογή (2/6/2019) του Θεόφιλου, το πρωτοσέλιδο του «Η» ήταν: «ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ: ΟΛΑ ΡΟΛΟΙ θα πηγαίνουν από 1ης/9». Αφορμή δήλωση του Θεόφιλου «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα θα λειτουργούν εύρυθμα από την 1η Σεπτεμβρίου»! 
Δύο χρόνια μετά όλα …μόνο εύρυθμα δεν λειτουργούν!
Οι υποσχέσεις και τα παχιά λόγια κατακλύζουν την ατμόσφαιρα κάθε που θα ανοίξουν το στόμα τους δήμαρχος και συνεργάτες του!
Η καλή μέρα φάνηκε πάντως από την αρχή!
Αρχής γενομένης λίγες μόνο ημέρες από το ξεκίνημα τις 6/9/2019 και κάθε εβδομάδα εκδιδόταν «Από το Γραφείο Δημάρχου» αναλυτικό ενημερωτικό δελτίο Τύπου για τις δραστηριότητες του δημάρχου και γενικά του Δήμου.
Η συνέπεια του Θεόφιλου κράτησε μόλις …6 εβδομάδες με δελτία τύπου στις 6/9, 13/9, 20/9, 27/9, 7/10. 14/10. Από κει και πέρα το σλόγκαν «Ο Δήμαρχος ενημερώνει» έγινε …«Ο Δήμαρχος ΔΕΝ ενημερώνει»! Η ενημέρωση άρχισε να γίνεται περιστασιακά μέχρι και σήμερα δύο χρόνια μετά!!!
Στις 12/12/2019 μάλιστα, με αφορμή τις πρώτες 100 ημέρες του στο δήμο ο Θεόφιλος δίνει την ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ συνέντευξη Τύπου της θητείας του!
Το δηλωτικό της αξιοπιστίας του δημάρχου Μιχαλάτου στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του είναι η επανειλημμένη μάλιστα (!) «δέσμευσή του, η παρούσα συνέντευξη Τύπου να αποκτήσει έναν σταθερό μηνιαίο χαρακτήρα»!!!
Δύο χρόνια μετά έχουν μεσολαβήσει 20 μήνες από την πρώτη εκείνη συνέντευξη τύπου και για ισάριθμες φορές (20 στον αριθμό) ο δήμαρχος Μιχαλάτος έχει …αποδειχθεί αναξιόπιστος!!!
Η ενημέρωση γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε εβδομαδιαίες συνεντεύξεις στα ιδιοκτησιακά του μέσα όπου όπως είναι φυσικό ρωτιέται κατά παραγγελία και απαντάει ό,τι γουστάρει. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας από τα ίδια ιδιοκτησιακά του Μιχαλάτου μέσα ενημέρωσης περιδιαβαίνουν οι συνεργάτες του…
Το τι έχει γίνει στα δύο χρόνια οι κάτοικοι του Δήμου το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους. Από τα Ζόλα και τη Θηνιά μέχρι τον Πόρο και το Ξώμερο!
Δύο χρόνια του …ΤΙΠΟΤΑ!
Δύο χρόνια πέρασαν με υπερφίαλες υποσχέσεις!
Δεν θα κάνουμε αναφορά στις δεκάδες ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις, ούτε στις ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες μεγαλόστομες υποσχέσεις που συνοψίζονται δύο χρόνια τώρα στα …έργα που έρχονται!!! Από το φιάσκο με το κυκλοφοριακό και την έξυπνη στάθμευση το Νοέμβρη του 2019 που ούτε …την πρόταση στο ΕΣΠΑ δεν υπέβαλαν αφού έχασαν την προθεσμία, μέχρι το σημερινό εξελισσόμενο φιάσκο των έργων του «Αντώνης Τρίτσης», που όλο ξεκινάνε και όλο στο περίμενε είναι!
Θα επισημάνουμε μόνο μία «λεπτομέρεια» σχετικά με τα έργα! Δύο χρόνια τώρα η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου δεν έχει εντάξει …ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας που τελειώνει οσονούπω!!!
Τέλμα και αναποτελεσματικότητα
Και ως απόδειξη του τέλματος που υπάρχει στο Δήμο, στην παραγωγή έργου και στην αναποτελεσματική διακυβέρνηση του Δήμου, θα σταθούμε στις εξαγγελίες που έκανε ο Μιχαλάτος στη μία και μοναδική του συνέντευξη Τύπου στις 12/12/2019 με αφορμή τις πρώτες 100 ημέρες του στο Δήμο.
Για το κυκλοφοριακό: Δύο χρόνια αναμένεται η υλοποίηση της εξαγγελίας «για την ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη» που υποσχέθηκε και «τη λειτουργία πάρκινγκ στο χώρο ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου που είχε συμφωνήσει με την διοίκησή του»!!!
Για τον πολιτισμό: Δύο χρόνια αναμένεται η υλοποίηση της εξαγγελίας «για την καλύτερη εκμετάλλευση αρχαιολογικών χώρων του Δήμου» και «την ένταξη σε χρηματοδότηση της δημοτικής πινακοθήκης στο χώρο του Μεγάρου» (που βέβαια προγραμματίζεται πλέον …αποκλειστικά για Μουσείο Σκλάβου)!!!
Για την καθαριότητα: Δύο χρόνια αναμένεται η υλοποίηση της δέσμευσής του «για απελευθέρωση κονδυλίων σχετικά με την καθαριότητα»!!!
Για την ΚΕΔΗΚΕ: Δύο χρόνια μετά ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου είναι εξαφανισμένος και κρατιέται μόνο στα χαρτιά!!!
Για την ΕΔΑΚΙ : Δυό χρόνια μετά κατάφερε ο Θεόφιλος να ταυτιστεί με την διάλυση της μακρά σημαντικότερης πρωτοβουλίας διαχρονικά της αυτοδιοίκησης στην Κεφαλονιά του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων και το σκάνδαλο του ΦΟΔΣΑ Κυβέρνησης και Κράτσα. Το μόνο πλέον που τον νοιάζει με την ΕΔΑΚΙ είναι να την διατηρήσει (ήδη το Ληξούρι έχει ξεκινήσει διαδικασία αποχώρησης) προκειμένου κρατήσει κοντά του τους τρεις έμμισθους συμβούλους από την αντιπολίτευση!
Για το Λιμενικό Ταμείο: Δύο χρόνια αναμένεται η κατάληξη της εξαγγελίας πως «λάθη, παραλήψεις ή περίεργες συμβάσεις έχουν πάρει το δρόμο τους», κι ενώ εντωμεταξύ ο ίδιος έχει μετατρέψει το Λιμενικό Ταμείο σε βιομηχανία απευθείας αναθέσεων στους ημέτερους!
Και τέλος περί της συγκέντρωσης εξουσιών στο πρόσωπο του: Δύο χρόνια μετά ο Θεόφιλος παραμένει «εκτός από δήμαρχος, αντιδήμαρχος Οικονομικών και Αργοστολίου, πρόεδρος στην Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Λιμενικό Ταμείο» και παρά την σαφή διαβεβαίωση στη μία και μοναδική συνέντευξη Τύπου στις 12/12/2019  «πως πρόκειται για κάτι προσωρινό, γιατί επιθυμεί να αποκτήσει ο ίδιος μια καθαρή εικόνα της κατάστασης στο Δήμο και τους επιτηρούμενους φορείς του και στη συνέχεια θα παραχωρήσει τις παραπάνω θέσεις»!
Η μόνη λογική εξήγηση είναι αυτό που ισχυρίζεται καθημερινά ο «Η» πως ο Δήμος Αργοστολίου είναι …ακυβέρνητο καράβι, αφού ο δήμαρχος Μιχαλάτος συνεχίζει δύο χρόνια μετά να μην έχει …«καθαρή εικόνα της κατάστασης στο Δήμο» διατηρώντας πλήθος θέσεων …ΕΚΤΟΣ και η υπερσυγκέντρωση εξουσιών και θέσεων στο πρόσωπό του δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στους συνεργάτες του!!!
Το συμπέρασμα
Με λίγες λέξεις «το ταμείο είναι μείον», στα δύο χρόνια Μιχαλάτου στο Δήμο!
Ο ίδιος …το φωνάζει, όσο και να προσπαθεί να το κουκουλώσει!
Με την έλλειψη εμπιστοσύνης στους συνεργάτες του!
Με απουσία έργων και την αντικατάστασης τους με …μελέτες, ταυτίζοντας το έντοναι με το πούντοναι!
Με την μαλαγανιά να αποτελεί την κορωνίδα της πρακτικής του!
Με την παταγώδη αποτυχία του στην τουριστική κρίση και στην πανδημία με την Κεφαλονιά να βρίσκεται τελευταία στα Ιόνια για πρώτη φορά στην ιστορία (!) στις αφήξεις και επίσης τελευταία στους εμβολιασμούς!
Με την εξαγορά (με μισθούς και θέσεις) δημοτικών συμβούλων και όχι μόνο από την αντιπολίτευση, εξασφαλίζοντας έτσι την κυβερνησιμότητα!
Με την απροκάλυπτη ταύτιση του δημαρχεύειν με τα επιχειρηματικά του συμφέροντα!
Με το απροκάλυπτο γλείψιμο της Κυβέρνησης, του βουλευτή και της περιφερειάρχη!
Ημέρες μοναδικές στην ιστορία του νησιού μας, ημέρες κατήφορου και οπισθοδρόμησης!